ΚΥΠΕ
Στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφερε την Τετάρτη ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Ατάρι, προσθέτοντας ότι το Παλαιστινιακό είναι σε κρίσιμη καμπή και ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας, δηλαδή με το δίκαιο, είναι εναντίον μας».
Ο κ. Ατάρι μιλούσε στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια αιμοδοσίας στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στην Παλαιστίνη που έγινε με την ευκαιρία και της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που έχει κηρυχθεί η 29η Νοεμβρίου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Δεκάδες ήταν οι πολίτες που προσήλθαν για να δώσουν το αίμα τους, το οποίο στο παρόν στάδιο θα φυλαχθεί στο Κέντρο Αίματος και θα σταλεί με την πρώτη ευκαιρία στην Παλαιστίνη σε συνεννόηση με τον Ερυθρό Σταυρό.
Εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών αραβικών, κυρίως, χωρών βρέθηκαν στην Πρεσβεία, ενώ το παρών τους έδωσαν και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης σ δήλωσε ότι δυστυχώς έπρεπε να χυθεί τόσο αίμα για να ενδιαφερθεί ο κόσμος για το Παλαιστινιακό, σημειώνοντας ότι "οι ψευδείς ειδήσεις και η προπαγάνδα από μέρους του Ισραήλ δεν είχαν μεγάλη διάρκεια".
«Ευτυχώς που το χάσμα μεταξύ των λαών και των Κυβερνήσεων, σε όλο τον κόσμο μεγαλώνει. Ο κόσμος έχει σηκωθεί από τον καναπέ και αντιδρά», είπε ο κ. Ατάρι, προσθέτοντας ότι μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν το σχέδιο του Ισραήλ.
Επεσήμανε ότι το Παλαιστινιακό είναι σε κρίσιμη καμπή και ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας, δηλαδή με το δίκαιο, είναι εναντίον μας». Νοιώθουμε, συνέχισε, ότι η ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους θα είναι ή τώρα ή ποτέ και εξήγησε ότι στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο κ. Ατάρι είπε ότι το "κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ μετέτρεψε τη Λωρίδα της Γάζας, από τη μεγαλύτερη φυλακή της ιστορίας, στο μεγαλύτερο ομαδικό τάφο". Ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή που συμβαίνει η γενοκτονία του λαού μας στη Γάζα στην Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ εκτελείται μια εθνοκάθαρση διαφορετικού είδους».
Παράλληλα, ο κ. Ατάρι υπενθύμισε ότι το 1993 όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Όσλο για τη σταδιακή απομάκρυνση και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των παράνομων εποίκων από τη Δυτική Όχθη, τότε οι έποικοι αριθμούσαν 120 χιλιάδες, ενώ αυτή την στιγμή είναι 800 χιλιάδες.
Ο κ. Ατάρι σημείωσε ότι ο Υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ισραήλ ζήτησε από τον Νετανιάχου να ρίξει ατομική βόμβα στη Γάζα, λέγοντας ότι «είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από την προκλητικά χλιαρή αντίδραση σε αυτή την είδηση». Ανέφερε ακόμη ότι ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ μοίρασε τις τελευταίες μέρες 27 χιλιάδες όπλα σε εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Ο Πρέσβης με έμφαση σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «έτριψε στα μούτρα όλων των ηγετών του κόσμου με αλαζονεία και ασέβεια το σχέδιο για το μεγάλο Ισραήλ για τη νέα Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ακύρωσε ουσιαστικά τις αποφάσεις του ιδίου του ΟΗΕ και "έσβησε από τον χάρτη ένα λαό των 14 εκατομμυρίων".
«Σας το λέμε ευθέως, σας θέλουμε κοντά μας, σας θέλουμε δίπλα μας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας και για τον λαό μας», είπε ο κ. Ατάρι και επεσήμανε ότι η αιμοδοσία έχει συμβολικό χαρακτήρα ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το παλαιστινιακό αίμα θα νικήσει».
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι το Ισραήλ θα προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων μετά και από τη διεθνή αντίδραση αναφορικά με τα όσα έγιναν στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Ατάρι είπε ότι το Ισραήλ είναι "μια επεκτατική δύναμη η οποία κατέχει ολόκληρη την Παλαιστίνη, εδάφη από τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Συρία και μέχρι πρόσφατα και από την Αίγυπτο". Σημείωσε ότι μια επεκτατική δύναμη για να κάνει πίσω πρέπει να δεχθεί πιέσεις και από φίλους και από εχθρούς, αλλιώς, συνέχισε, «το όνειρό τους για το μεγάλο Ισραήλ περιλαμβάνει τον μισό αραβικό κόσμο».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Μια εγκληματική πολιτική, συνέχισε, που άρχισε πριν από πολλές δεκαετίες.
Σημείωσε ότι η επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 14 χιλιάδες άμαχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά αναφέροντας ότι αυτή η επιδρομή βρίσκεται στα όρια της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας.
«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί κανείς δημοκρατικός, προοδευτικός άνθρωπος να μένει απαθής», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι χρειάζεται η διεθνής κοινότητα να σηκώσει το ανάστημά της και "να αντιμετωπίσει αποφασιστικά αυτή την εγκληματική πολιτική".
Είπε ότι χρειάζεται η διεθνής κοινότητα να απαιτήσει εμφαντικά και επίμονα την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η υλοποίηση των συμφωνιών και των ψηφισμάτων για την Παλαιστίνη θα φέρει ειρήνη και συνεργασία και αυτό θα πρέπει να απαιτηθεί από την διεθνή κοινότητα, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου. «Ο κυπριακός λαός είναι θύμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού από την Τουρκία, μπορεί να καταλάβει στο πετσί του τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας», είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ στον αγώνα των Παλαιστινίων «μέχρι την τελική δικαίωση» και μετέφερε στον κ. Ατάρι τα συλλυπητήρια του ΑΚΕΛ στις οικογένειες των σκοτωμένων και την αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών εξέφρασε από πλευράς του την αλληλεγγύη του Κινήματος προς τον παλαιστινιακό λαό και ζήτησε τον τερματισμό της βάρβαρης επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. «Οι άμαχοι δεν πρέπει να είναι στόχοι σε ένα πόλεμο ο οποίος πρέπει να σταματήσει», κατέληξε ο κ. Περδίκης.