ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρέσβειρα Γαλλίας: Η Κύπρος βασικός στρατηγικός μας εταίρος στην άμυνα

Τι απαντά η Κλέλια Σεβριέ Κολάτσκο για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

ΚΥΠΕ

Η παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων με μόνιμη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Κύπρο, ένα ισχυρό φίλο και εταίρο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Κλέλια Σεβριέ Κολάτσκο, προσθέτοντας πως «η Κύπρος είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για εμάς στον τομέα της άμυνας».

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείσα εάν η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Γαλλίδα Πρέσβης είπε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία διατηρεί μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας», υπενθυμίζοντας πως η χώρα της αποτελεί ιδρυτικό μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ. “Θα ήθελα να τονίσω ότι ήδη εκτιμούμε τη συμμετοχή της Κύπρου στις πολιτικές ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι μια πιο ισχυρή, πιο επιχειρησιακή ευρωπαϊκή άμυνα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει μαζί με την Κύπρο εντός της ατζέντας στρατηγικής αυτονομίας και της στρατηγικής πυξίδας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, το 2022», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως «κάνουμε ασκήσεις με τις δυνάμεις σας, εργαζόμαστε πάνω στη διαλειτουργικότητα των εξοπλισμών και εργαζόμαστε επίσης στενά με τον στρατό της Κύπρου πάνω στις αμυντικές πολιτικές της ΕΕ. Ως εκ τούτου υπάρχει ήδη μια πολύ στενή σχέση».

Σημείωσε, ακόμη, πως «εκτιμούμε επίσης τη συμμετοχή της Κύπρου στην επιχείρηση Ασπίδες, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η ΕΕ. Για να ενδυναμώσει την παρουσία της στην περιοχή, η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών της, που μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, καθιστά δυνατή την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών και βοηθά στις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία και να διαχειριστούμε τις περιφερειακές συγκρούσεις», δήλωσε.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, υπογράμμισε τη στάση της Γαλλίας υπέρ μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, «βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την αρχή της πολιτικής ισότητας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», προσθέτοντας πως «άλλες φόρμουλες εκτός αυτών των συμφωνημένων παραμέτρων είναι μη ρεαλιστικές» και θα στερήσουν από τους Τουρκοκύπριους τα πλεονεκτήματα που έχουν οι πολίτες ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας σε διάφορους τομείς όπως η πολιτική, η άμυνα, η ενέργεια, η οικονομία και η παιδεία και τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυσή τους, η Γαλλίδα Πρέσβης είπε πως οι σχέσεις αυτές είναι πολύ μεστές και δυναμικές, προσθέτοντας πως επιθυμία είναι να τις προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Υπενθύμισε πως αφότου ανέλαβε τη θέση της στην Κύπρο, στο τέλος Αυγούστου, ο Γάλλος Πρόεδρος, δυο Γάλλοι Υπουργοί και μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής γερουσίας επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας μετέβη στο Παρίσι για να συναντήσει τον ομόλογό του.

«Πιστεύω πως το θεμέλιο της σχέσης μας είναι οι κοινές αξίες που φέρνουν την εμπιστοσύνη και μια κοινή βούληση για αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων. Η Κύπρος και η Γαλλία είναι βασικοί εταίροι σε ουσιαστικούς τομείς», υπογράμμισε.

Σε σχέση με την ασφάλεια επεσήμανε πως «η Κύπρος είναι ένας βασικός στρατηγικός εταίρος για εμάς στον τομέα της άμυνας. Η παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων με μόνιμη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς στην Κύπρο, ένα ισχυρό φίλο και εταίρο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, με τις οποίες πραγματοποιούμε μια ετήσια τετραμερή άσκηση, την ΕΥΝΟΜΙΑ, μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία», ανέφερε.

Ακόμη είπε πως η Κύπρος και η Γαλλία εργάζονται μαζί προς την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, «συνεργαζόμαστε εκτενώς στον τομέα της ασφάλειας, ειδικότερα μέσω της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών μας δυνάμεων», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την οικονομική συνεργασία, σημείωσε το γεγονός πως σημαντικές γαλλικές εταιρείες βρίσκονται στην Κύπρο, επενδύοντας ή δραστηριοποιούμενες μέσω franchise σε στρατηγικούς τομείς, όπως στην ενέργεια με την Total ή τον τουρισμό με την Accor Hotels κ.α. Ανέφερε πως νέοι τομείς οικονομικής συνεργασίας περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Είπε ακόμη πως υπάρχει αύξηση των Γάλλων τουριστών που έρχονται στην Κύπρο, κάτι που ανοίγει ευκαιρίες, επιπρόσθετα με μια κοινότητα Γάλλων στο νησί που είναι πολύ ενεργή.

Αναφερόμενη στις επαφές μεταξύ των δυο λαών, η κ. Σεβριέ Κολάτσκο είπε πως η γαλλική γλώσσα διδάσκεται σε όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ενώ η Κύπρος έχει καταστεί μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, ο οποίος αποτελεί έναν ισχυρό οργανισμό με πέραν των 320 εκατομμυρίων ατόμων που μιλούν γαλλικά και στις πέντε ηπείρους. Ακόμη, σημείωσε πως το γαλλο-κυπριακό σχολείο στη Λευκωσία προοδεύει και πως το νέο παράρτημα του σχολείου στη Λεμεσό αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στη Γαλλία.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε αυτή τη σχέση στο επόμενο επίπεδο. Όταν συναντήθηκαν στην Πάφο τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμφώνησαν να εδραιώσουν αυτή τη σχέση με πολύ συγκεκριμένες, μακροπρόθεσμες ενέργειες και να εργαστούν προς ένα στρατηγικό συνεταιρισμό για να φέρουν τη διμερή μας συνεργασία σε ένα νέο επίπεδο σε πολλούς τομείς συνεργασίας», ανέφερε η Γαλλίδα Πρέσβης.

Ερωτηθείσα πώς η Γαλλία, ένας εταίρος της Κύπρου στην ΕΕ και μόνιμο μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείς των ΗΕ βλέπει την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και κληθείσα να σχολιάσει την επιμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δυο κρατών, η Γαλλίδα Πρέσβης είπε πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Κύπρο να οικοδομήσει μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την αρχή της πολιτικής ισότητας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Υπογράμμισε πως για τη Γαλλία αυτή είναι η μόνη οδός προς τα εμπρός. «Άλλες φόρμουλες εκτός αυτών των συμφωνημένων παραμέτρων είναι μη ρεαλιστικές και θα οδηγήσουν πιο πιθανόν σε ένταση και διαίρεση», ανέφερε, σημειώνοντας πως μια λύση δυο κρατών θα στερήσει από τους Τουρκοκύπριους τα πλεονεκτήματα που έχουν οι πολίτες ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως σε όλες τις συναντήσεις που έχει υπογραμμίζει πάντοτε το γεγονός ότι κανένα μέρος δεν επωφελείται από το στάτους κβο. Ακόμη υπενθύμισε πως η Γαλλία καλωσόρισε την επενέναρξη των επαφών με το άτυπο τριμερές δείπνο που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβρη. «Και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τις προσπάθειές σας και θα το πράξουμε προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Τουρκοκύπριους για να διευθετηθεί η κατάσταση προς όφελος όλων των Κυπρίων», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για τη στάση της Γαλλίας σε σχέση με τους συνεχιζόμενους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα και τις εξελίξεις στη Συρία, η Πρέσβης είπε πως η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα αδιάκριτα κτυπήματα της Ρωσίας κατά πόλεων της Ουκρανίας, πολιτών και ενεργειακών υποδομών. Αυτή η λογική της κλιμάκωσης από πλευράς Ρωσίας είναι απαράδεκτη: παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία και οι εταίροι της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, είναι αποφασισμένοι να παρέχουν στην Ουκρανία κάθε στήριξη που χρειάζεται, μακροπρόθεσμα, για να νικήσει τη Ρωσία. Καμία δίκαιη και διαρκής ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Γαλλίδα Πρέσβης είπε, επίσης, πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, έπειτα από μήνες κοινών προσπάθειών από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Υπογράμμισε πως ο πόλεμος στη Γάζα έχει επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, την εξόχως στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή. Ευχαρίστησε την Κύπρο για τις διευκολύνσεις προς τις δυνάμεις της Γαλλίας για να προετοιμαστεί για εκκένωση των πολιτών της. Επίσης εξήρε την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» που επέτρεψε, όπως σημείωσε, τη μεταφορά χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δια ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ως μιας συμπληρωματικής οδού προς τις χερσαίες διανομές βοήθειας. Σημείωσε πως η Γαλλία είχε μια μεγάλη συνεισφορά σε αυτή την επιχείρηση, παρέχοντας ένα στρατιωτικό σκάφος υποστήριξης για αρκετές εβδομάδες.

Σε σχέση με τη Συρία, ανέφερε πως η χώρα ζει μια ιστορική στιγμή με την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ. Ανέφερε πως αυτή η αλλαγή οφείλεται στον λαό της Συρίας, που τώρα παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Επεσήμανε πως η Γαλλία υποστηρίζει μια συμπεριληπτική μετάβαση που να σέβεται όλες τις μειονότητες και να καθιστά δυνατό για τη Συρία να κάνει ένα ξεκίνημα στον δρόμο για μια διαρκή ειρήνη προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

«Την ίδια ώρα, δεν είμαστε αφελείς και δεν αγνοούμε οτιδήποτε σε σχέση με την κλίμακα των προκλήσεων που υπάρχουν. Γνωρίζω πως αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία για την Κύπρο, μια γειτονική χώρα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Κυπρίους ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους. Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «όλες αυτές οι διενέξεις εδώ στην περιοχή υπογραμμίζουν πραγματικά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος, έχει μια πραγματικά στρατηγική θέση στην περιοχή».

Ερωτηθείσα για τις προκλήσεις που η ΕΕ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, η κ. Σεβριέ Κολάτσκο είπε πως η Γαλλία πιστεύει ότι αποτελεί θέμα προτεραιότητας η βελτίωση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει «ενδυνάμωση της κυριαρχίας μας και μείωση της εξάρτησής μας από άλλους παίκτες όπως η Ρωσία ή η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην «εκχωρήσουμε την οικονομία μας, τις τεχνολογικές μας επιλογές ή την ασφάλειά μας σε άλλους» και να «υπερασπιστούμε τις αξίες και το δημοκρατικό μας μοντέλο».

Για τη μετανάστευση σημείωσε πως αυτή έχει θέσει κράτη μέλη της ΕΕ υπό πίεση και ειδικότερα την Κύπρο που έχει καλωσορίσει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς αιτητών ασύλου στην ΕΕ. «Παραμένουμε στη διάθεση των Κύπριων εταίρων μας για το θέμα αυτό, ειδικότερα στο πλαίσιο της μετάβασης που λαμβάνει χώρα στη Συρία», υπογράμμισε.

Για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως η Γαλλία υποστηρίζει μια φιλόδοξη κλιματική δράση από την ΕΕ σύμφωνα με τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει το θέμα αυτό. «Οι προτεραιότητές μας αφορούν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που στοχεύει σε μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να μειωθούν οι βιομηχανικές εκπομπές, αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάβαση σε αυτές από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να ηγηθεί στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, σημειώνοντας την ίδια στιγμή πως «η διασφάλιση μιας ισορροπημένης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και πέραν αυτών είναι επίσης μια προτεραιότητα για τη Γαλλία».

Όπως ανέφερε, τον Φεβρουάριο του 2025 η Γαλλία θα φιλοξενήσει μια Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν ηγέτες, πολιτικοί, παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να σκεφτούν πώς μπορούν να κτίσουν ένα κόσμο με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία να διέπεται από σεβασμό, να είναι ανοικτή και να ωφελεί όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση