ΚΥΠΕ
Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως κατ’ αρχήν στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη λειτουργία του διαδρόμου για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά υπάρχουν θέματα ασφάλειας και άλλα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.
Σημείωσαν, περαιτέρω, πως όπως δημοσιεύτηκε και στον ισραηλινό Τύπο, το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως, κατ’ αρχήν, για τη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου, αλλά το ζήτημα είναι πολύπλοκο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ολοκληρώσει από πλευράς της τα ζητήματα που έπρεπε να διεκπεραιώσει, ανέφεραν, αλλά τίθεται θέμα ασφάλειας των πλοίων και των πληρωμάτων που θα προσεγγίζουν τη Γάζα από θαλάσσης αλλά και το ποιος θα παραλαμβάνει τη βοήθεια. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάνει στους αμάχους, είπαν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, για το θέμα της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου προς τη Γάζα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, δήλωσε ότι, στόχος είναι να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατό, για να δημιουργηθεί μια ταχεία διαδικασία για την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου.
Ανέφερε, ακόμη ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο».
Κατ' αρχήν αποδοχή Ισραήλ για ανθρωπιστικό διάδρομο
Η ισραηλινή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Israel Hayom με αποκλειστικό της ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες στο πρωτοσέλιδό της ανέφερε ότι το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών «ανακοίνωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι αποδέχεται κατ’αρχήν την εφαρμογή ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, δια του οποίου θα μεταφέρεται στο μέλλον ανθρωπιστικό υλικό από την Κύπρο στη Γάζα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, «μετέφερε θετικό μήνυμα για το ζήτημα», διευκρινίζοντας ότι «είναι δυνατόν από τώρα να μπουν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα προετοιμασίας του εγχειρήματος».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία του θαλάσσιου διαδρόμου είχε προταθεί από κοινού από την Κύπρο και την Ελλάδα ήδη από την αρχή του πολέμου, με δεδομένο ότι το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα έχει στο μέλλον καμία ευθύνη για τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των πολιτών της Λωρίδας της Γάζας».
Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «ύστερα από την ανακοίνωση της ισραηλινής αυτής θέσης, τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου Εξωτερικών διάφορες προτάσεις» και «ο Υπουργός Εξωτερικών Έλι Κόεν, αφού τις εξέτασε, έκρινε ως περισσότερο εφικτή την πρόταση που είχε προβληθεί εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδας».
Σκοπός της επίσκεψης Κόεν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα ήταν να επισκεφθεί το κέντρο επιχειρήσεων Ζήνων στην Λάρνακα, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, και συγκεκριμένα τον χώρο όπου ισραηλινό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί τον έλεγχο ασφαλείας του υλικού που θα μεταφερθεί στη Γάζα, προσθέτει το δημοσίευμα.
Παραθέτει σχετική δήλωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία "ο σκοπός του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου θα είναι η ολοκληρωτική αποδέσμευση του Ισραήλ από την Γάζα σε οικονομικό επίπεδο" και "δεν θα επιτρέψουμε την αναβίωση της πραγματικότητας που ίσχυε πριν την δολοφονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου".
Ως προς το πρακτικό ζήτημα του καθορισμού του λιμανιού στο οποίο θα καταλήγει ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος, η εφημερίδα Israel Hayom, επικαλούμενη πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι θα οριστεί το αγκυροβόλιο που βρίσκεται στον οικισμό Αλ-Μαουάσι, επίνειο της πόλης Χαν Γιούνις, στις ακτές του νοτίου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.