ΚΥΠΕ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση δόθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, στο θέμα των καταγγελιών του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Ανδρέα Παπαχαραλάμπους που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Στην επιτροπή της Βουλής έγιναν παράλληλα και αποκαλύψεις για το χειρισμό των κόκκινων φακέλων της ΟΥΕΦΑ για κυπριακές ομάδες αλλά στη συζήτηση υπήρξαν και αποκαλύψεις και κατηγορίες για συγκαλύψεις ομάδων από την ΚΟΠ.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών καταγγέλλει τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για «ασύγγνωστη επιπολαιότητα και ύβρεις».
Διαβάστε επίσης: Υπόνοιες για κύκλωμα εντός της ΚΟΠ για τα «στημένα»
Καταγγελίες Νίκου Αναστασιάδη κατά Ανδρέα Παπαχαραλάμπους
Αρχικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου ανέγνωσε την επιστολή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για τις κατηγορίες Παπαχαραλάμπους για παρέμβαση του σε σχέση με τον φιλικό αγώνα ανάμεσα σε Καρμιώτισσα και Απόλλωνα.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πολυσέλιδη επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, καταγγέλλει τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους για «ασύγγνωστη επιπολαιότητα και ύβρεις». Ο Νίκος Αναστασιάδης παραθέτει επιστολή του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στην οποία απολογείται στον ίδιο και επισυνάπτει σειρά τεκμηρίων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης χαιρετίζει την πρωτοβουλία των Βουλευτών του ΑΚΕΛ για διερεύνηση «των ετεροχρονισμένων κι επί σκοπού, ψευδών ισχυρισμών του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους» και παραπέμπει σε «σωρεία υβριστικών άρθρων του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, μετά την υποχρέωση του, σε παραίτηση, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Πολίτης και τα οποία αποκαλύπτουν κίνητρα και «φιλικά» σε εισαγωγικά αισθήματα, του ανδρός προς το πρόσωπο του.
Παπαχαραλάμπους: «Αν ρωτήσετε 100 άτομα, θα μάθετε για το ποιόν του Αναστασιάδη»
Ο κ. Παπαχαραλάμπους μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν προέβη νωρίτερα σε αποκάλυψη, αφού δεν επρόκειτο να αρθεί η ασυλία του Νίκου Αναστασιάδη. Για να στηρίξει τις καταγγελίες του, ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε σε πράξεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αγορά μετοχών με το όνομα Νίκος Χρυσάνθου, όπου, όπως είπε, «χρειάστηκε να κινηθούν θεοί και δαίμονες για να κλείσει η υπόθεση». Επίσης έκανε λόγο για ψευδομαρτυρία του Ν. Αναστασιάδη στο θέμα των ταξιδιών του στις Σεϋχέλλες. Όπως είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες, μετά πως πήγε μόνο μια φορά και στη συνέχεια, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν τότε, πως πήγε δύο φορές, τη μια με δικά του έξοδα. «Αν ρωτήσετε 100 άτομα έξω από την αίθουσα, θα μάθετε για το ποιόν του Νίκου Αναστασιάδη», ανέφερε και πρόσθεσε πως μπορεί να καταθέσει και αυτός 17 επιστολές από άτομα τα οποία στηρίζουν τις θέσεις του.
Για το παιγνίδι Καρμιώτισσα – Απόλλωνα: «Τότε (ο Ν. Αναστασιάδης ) άρχισε τις φωνές»
Σε σχέση με την επίμαχη τηλεφωνική παρέμβαση που δέχθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπαχαράμπους ανέφερε τον είχε πάρει τηλέφωνο ο Νίκος Αναστασιάδης «και άρχισε τις μαλαγανιές. Με ρώτησε για το παιγνίδι Καρμιώτισσα - Απόλλωνα και μου είπε αν δεν έχουμε τίποτε πιο σοβαρό να διερευνήσουμε». Ο κ. Παπαχαραλάμπους του απάντησε, όπως είπε, πως η Καρμιώτισσα βρίσκεται πίσω από πολλές καταγγελίες και κόκκινους φακέλους και τότε ο κ. Αναστασιάδης τον ρώτησε τι φταίει για αυτό ο Απόλλωνας και του υπέδειξε να αφήσουν αυτά τα μικροπράγματα και να ασχοληθούν με κάτι σοβαρό. Του απάντησε, όπως είπε, πως αυτό δεν γίνεται και πως θα συνεχίσουν την έρευνα. Τότε άρχισε τις φωνές, τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, άκουγε και η γυναίκα του και του έκλεισε το τηλέφωνο.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας δημιουργήθηκε χωρίς να μπορεί να πάρει αποφάσεις, αφού δεν υπάρχουν κανονισμοί, σημειώνοντας πως είχαν αποστείλει 6 επιστολές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να γίνει τίποτα. Εκτίμησε ακόμη πως οποιαδήποτε υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου θα πέσει.
Η ΚΟΠ απέκρυψε φακέλους για μήνες από την Επ. Δεοντολογίας, είπε ο Χ. Σαββίδης
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του πρώην μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας Χάρη Σαββίδη, ο οποίος ήταν ερευνών λειτουργός σε υποθέσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαββίδης είπε πως σε 18 μήνες έλαβαν 11 κόκκινους φακέλους που αφορούσαν την ομάδα της Καρμιώτισσας και 5 που αφορούσαν τον Ερμή. Όπως εξήγησε, στην Επιτροπή παραλαμβάνονταν κόκκινοι φάκελοι με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα από το Φόρουμ της Κοπεγχάγης αλλά και από την ΟΥΕΦΑ.
Όσον αφορά το επίμαχο φιλικό παιγνίδι ανάμεσα σε Καρμιώτισσα και Απόλλωνα, το στοίχημα ήταν να μπουν 3 τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, το πρώτο ημίχρονο του αγώνα έληξε 0-0 και το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 0-4. Ο κόκκινος φάκελος, όπως είπε, επέρριπτε ευθύνες μόνο την Καρμιώτισσα.
Σε άλλο φάκελο που αφορούσε φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Καρμιώτισσα και την ΑΕΛ, η επισήμανση από την ΟΥΕΦΑ ήταν πως ο συγκεκριμένος αγώνας είχε αποσυρθεί από όλα τα πρακτορεία στοιχημάτων, ακόμα και από τα ασιατικά ενώ τα πονταρίσματα που είχαν γίνει ήταν πως θα σημειώνονταν 9 γκολ στην αναμέτρηση.
Το συγκεκριμένο φιλικό, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, έληξε 8-1 υπέρ της ΑΕΛ με το 8ο γκολ της ΑΕΛ να μπαίνει στις καθυστερήσεις με αυτογκόλ του τερματοφύλακα.
Ο κ. Σαββίδης κατήγγειλε πως η ΚΟΠ απέκρυψε φάκελους από την Επιτροπή Δεοντολογίας για πολλούς μήνες και πως μετά από συνάντηση που είχαν ως Επιτροπή με την ΚΟΠ στις 6 Οκτωβρίου 2020, μετά την παραλαβή των 18 φακέλων, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ τους είχε πει πως η Ομοσπονδία δεν είχε παραλάβει κόκκινο φάκελο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο κ. Σαββίδης είπε πως με βάση τους κανονισμούς της ΚΟΠ, μια ομάδα στον πρώτο κόκκινο της φάκελο που της επιρρίπτονται ευθύνες λαμβάνει πρόστιμο, τη δεύτερη φορά δέχεται μείωση βαθμών, την τρίτη υποβιβάζεται και την τέταρτη διαγράφεται από την Ομοσπονδία. «Αν γινόταν αυτό, τότε τί θα γινόταν με τα τηλεοπτικά δικαιώματα και με τις χορηγίες;» διερωτήθηκε ο κ. Σαββίδης για να αιτιολογήσει τη θέση της ΚΟΠ.
Το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε στη συνέχεια πως μετά τη δημοσιοποίηση των φακέλων δέχθηκε τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματούχο της ΟΥΕΦΑ ο οποίος τον ρώτησε γιατί δημοσιοποιήσαν ότι είχαν λάβει κόκκινους φακέλους, αποκαλύπτοντας του πως είχε δεχθεί παρέμβαση από την ΚΟΠ.
Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Σαββίδης, το παράπονο της ΟΥΕΦΑ προς την Επιτροπή ήταν συνέχεια παραπόνου της ΚΟΠ προς την ΟΥΕΦΑ για το γεγονός ότι απέστελλε τους φακέλους και στην Επιτροπή Δεοντολογίας και όχι μόνο στην ίδια την Ομοσπονδία.
Ο Χάρης Σαββίδης είπε ακόμη πως ουδεμία παρέμβαση, πολιτική ή άλλη, είχε στην εκτέλεση του έργου του ενώ σημείωσε πως ο δρόμος της Επιτροπής Δεοντολογίας ήταν μοναχικός καθώς κανείς δεν βοήθησε το έργο της με εξαίρεση την Αστυνομία.
Είπε πως η μη συνεργασία με άλλους θεσμούς δεν εμπόδιζε την Επιτροπή στο να προχωρήσει στη διερεύνηση, όμως, όπως σημείωσε, «η υπόθεση του φιλικού αγώνα Καρμιώτισσα-Απόλλων ήταν το δέντρο και η Επιτροπή ήθελε να κοιτάει το δάσος». Σημείωσε πως τα στοιχεία καθιστούσαν και την ΚΟΠ υπό διερεύνηση.
Επιθυμία και απαίτηση της ΚΟΠ η εξιχνίαση όλων των υποθέσεων κόκκινων φακέλων
Εκ μέρους της ΚΟΠ, ο Νίκος Νικολάου είπε πως το θέμα για το οποίο κλήθηκαν σήμερα ήταν οι καταγγελίες Παπαχαραλάμπους για πολιτικές παρεμβάσεις και πως δεν έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία για το πόσοι φάκελοι είχαν παραληφθεί την περίοδο εκείνη, και πως όλα τα ερωτήματα αυτά μπορούν να απαντηθούν σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής όταν και θα προσκομίσει στοιχεία.
Τόνισε ωστόσο πως επιθυμία και απαίτηση της ΚΟΠ είναι να εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις των κόκκινων φακέλων όπως γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου βλέπουμε να υπάρχουν τιμωρίες ομάδων και παραγόντων.
Είπε πως έχουν τιμωρηθεί ομάδες και ενδεχομένως κάποιες από αυτές που εμπλέκονται δεν θα υπάρχουν την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, ανέφερε πως με βάση τους Κανονισμούς και τα δεδομένα που υπήρχαν ενώπιον της Ομοσπονδίας, οι ομάδες της Καρμιώτισσας και του Ερμή δεν έπρεπε να είχαν διαγραφεί την περίοδο εκείνη.