Πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην τουρκική πρωτεύουσα και στα κατεχόμενα.
Κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την τουρκική εξωτερική σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται κινητικότητα στην τουρκική διπλωματία σχετικά με το κυπριακό. Παρασκηνιακά καταβάλλονται προσπάθειες για να ανοίξει ο δρόμος για νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα.
Κάποιοι ακαδημαϊκοί κύκλοι στην Άγκυρα προβάλλουν την άποψη ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει το επίσημο σχέδιο Β΄ στο κυπριακό. Το πρωί της Δευτέρας καλά ενημερωμένοι ακαδημαϊκοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά το κυπριακό ζήτημα εδώ και δεκαετίες, ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Κ» ότι πλέον «ανοίγει ο δρόμος για την μετεξέλιξη της ΤΔΒΚ σε Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», με διεθνείς διασυνδέσεις, νέο πολίτευμα και νέο καθεστώς σχέσεων με την Τουρκία.
Οι παραπάνω πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως στην Άγκυρα. Κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις επικείμενες εκλογές και αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.
Κινητικότητα και στα κατεχόμενα
Την ίδια ώρα, διάφορες πληροφορίες βρίσκουν το φως της δημοσιότητας και στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας. Όπως ενημέρωσε τους αναγνώστες της η κυριακάτικη έκδοση της «Κ», Τουρκοκύπριοι αναλυτές θεωρούν ότι στη νέα περίοδο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Μουσταφά Ακιντζί και η Σιμπέλ Σιμπέρ δηλώνουν παρών στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» του 2020. Οι τρεις πολιτικοί πραγματοποιούν δηλώσεις και μανούβρες με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Παράλληλα, στην τ/κ κοινότητα κυκλοφορεί και η (μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία ότι οι σχέσεις του Μουσταφά Ακιντζί με την Άγκυρα εξακολουθούν να επιδεινώνονται. Τ/κ αναλυτές προειδοποιούν ότι στο σημείο όπου έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις, ο κ. Ακιντζί εμφανίζεται έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί και η πληροφορία ότι η αγανάκτηση της Άγκυρας για τους χειρισμούς του κ. Ακιντζί μεγεθύνεται δίχως ωστόσο να εμφανίζεται στον ορίζοντα η προοπτική της τελικής ρήξης.