ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρίδης για Τ. Αυτοδιοίκηση: Το υφιστάμενο σύστημα έχει καταρρεύσει

«Στην Κύπρο έχουμε 20 δήμους, 350 κοινότητες και 380 τοπικές αρχές» σημείωσε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, αν είναι δύσκολα τα πράγματα στην ΤΑ, ο υπουργός απάντησε θετικά τονίζοντας ότι υπάρχει «μια αλληλουχία μεταρρυθμίσεων που συμπληρώνουν ένα πάζλ. Έχουν κατατεθεί νομοσχέδια από τον Ιούλιο του 2015, έχουν συζητηθεί εκτενώς και προέκυψαν αλλαγές αλλά φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί αυτή η χρυσή τομή και υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, επί της ουσίας μεταξύ των κομμάτων».

Τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές, σημείωσε ο υπουργός, «θα πρέπει να δούμε που βρισκόμαστε. Θα αναλάβουμε και εμείς πρωτοβουλία ως υπουργείο Εσωτερικών για ένα νέο γύρω διαβούλευσης γιατί και αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει. Η μεταρρύθμιση της ΤΑ είναι ενδεχόμενα η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που έχουμε να κάνουμε γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας. Επηρεάζει τις υπηρεσίες στους πολίτες, τις άδειες τις οποίες εκδίδονται, τα αναπτυξιακά έργα».

«Το υφιστάμενο σύστημα έχει καταρρεύσει, αν μπορεί να ονομαστεί σύστημα» δήλωσε ο κ. Πετρίδης εξηγώντας πως «έχουμε τοπικές αρχές οι οποίες, λένε θεωρητικά ότι πρέπει να είναι αυτόνομες, πρέπει να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσία, να έχουν τους πόρους. Στην Κύπρο έχουμε 20 δήμους, 350 κοινότητες και 380 τοπικές αρχές. Εκ των πραγμάτων αυτός ο αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος και τον πληθυσμό της Κύπρου, δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα που να μπορέσει αυτός ο μεγάλος αριθμός των τοπικών αρχών να είναι αυτόνομος, να έχουν επάρκεια προσωπικού, να έχουν αποτελεσματικότητα, να είναι θωρακισμένες από τοπικά συμφέροντα, να δρουν με επιστημοσύνη και με επαγγελματισμό. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Η συμπλεγματοποιήση από 350 σε 40

Ταυτόχρονα είπε πως «έχουμε προχωρήσει, ανεξάρτητα με το πώς προχωρούν τα νομοσχέδια, μαζί με την Ένωση Κοινοτήτων, τις 350 νομικές οντότητες που αποτελούν τις κοινότητες να κάνουμε συμπλεγματοποίηση σε 39 ή 40. Χωρίς να χάνουν την ταυτότητα τους, η οτιδήποτε αφορά τις κοινότητες. Έχει γίνει τεχνοοικονομική μελέτη και ξέρουμε ότι θα υπάρξουν περίπου 40% εξοικονομήσεις στα σκύβαλα. Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί τόσο προσωπικό, ξέρουμε ότι θα έχουν συγκεκριμένε αρμοδιότητες. Αυτό το προσωπικό θα τους δίνει την επάρκεια να ωριμάζουν έργα, να τηρούν τα λογιστικά τους με τρόπο σαφή, ώστε να μην μένουν και εκτεθειμένες ενοποιών εκθέσεων Γενικών Ελεγκτών ή άλλων ελέγχων ούτως ώστε να πολεμήσουμε και ενεχόμενα διαφθοράς ή διαπλοκής που έχουν παρατηρηθεί τα περασμένα χρόνια».

Μιλώντας για ένα τεράστιο βήμα, ο κ. Πετρίδης δήλωσε επίσης χαρούμενος διότι όπως εξήγησε «έχει ωριμάσει ο καιρός και όλες οι κοινότητες το θέλουν, γιατί είναι όμηρες αυτού του συστήματος. Ένας κοινοτάρχης όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και πρέπει να έρθει στον ίδιο τον υπουργό για να του λύσει ένα πρόβλημα. Κατ’ ουσία, ο υπουργός έχει καταντήσει να είναι ο κοινοτάρχης όλων των κοινοτήτων. Όταν μιλούμε για σύστημα ΤΑ, πρέπει να έχουν περισσότερη δυνατότητα και αυτοτέλεια αυτές οι κοινότητες».

Διαφωνίες κομμάτων

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε «φόβο» των κομμάτων γιατί «μέσω αλλεπάλληλων συζητήσεων στην Βουλή και κάποιων θεμάτων που έχουν τροχοδρομηθεί, ενδεχομένως να έχουμε ένα έκτρωμα. Δεν λέω ότι συμμερίζομαι ή ασπάζομαι αυτή την άποψη, αλλά επειδή οι συζητήσεις γίνονται εδώ και τρία χρόνια, θα πρέπει ως Κυβέρνηση να βάλουμε μια τελεία, να το δούμε ξανά συνολικά σε ανώτατο επίπεδο με τα κόμματα, να πούμε τις δικές μας ανησυχίες».

«Για παράδειγμα εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορούν να μείνουν 35 οικοδομικές αρχές και 10 πολεοδομικές αρχές στην Κύπρο. Εμείς έχουμε προτείνει πέντε και μάλιστα να είναι το ίδιο σώμα, ούτως ώστε σταδιακά να περάσουμε και σε αυτό που έχουν προτείνει και οι αυστριακοί μελετητές που είχαν έρθει πρόσφατα στην Κύπρο. 36 αρχές δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε το κατάλληλο προσωπικό, είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με τοπικά συμφέροντα. Πρέπει να νοικοκυρευτεί το σύστημα» τόνισε.

«Δεν είναι πως βαφτίζουμε το μωρό, αλλά τι είναι το μωρό», είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Πετρίδης ερωτηθείς για το αν οι διαφωνίες είναι μόνο για το αν θα καταργηθούν κάποιοι δήμοι ή κοινότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση