Kathimerini.com.cy
Του Στέλιου Ξιουρή
Ο διχασμός των δικαστών του Ανωτάτου για τις αλλαγές που προωθούνταν, καθώς και η αργοπορημένη κατάθεση τους , σε συνάρτηση με την προεκλογική περίοδο και τις ανάλογες αντιδράσεις των κομμάτων, αποτέλεσαν το μίγμα που οδήγησε στην παραπομπή για την νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, του πακέτου νομοθετημάτων που αφορούν την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Αν και επιτελέστηκε σημαντικό έργο από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών με ομόφωνη μάλιστα προσέγγιση, εντούτοις, κυρίως η αντίδραση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι οποίοι παρουσιάζονταν από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στην υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, οδήγησαν και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απορρίψουν την συζήτηση τους ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.
Όπως μας πληροφορούσαν όμως βουλευτές που καταψήφισαν την κυβερνητική εισήγηση, θα μπορούσε να επιτευχθεί η ψήφιση των νομοθετημάτων αμέσως με την έναρξη των εργασιών της Βουλής υπό την νέα της σύνθεση και προτού ολοκληρώσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές.
Οι επιφυλάξεις των βουλευτών έγκεινται και στο γεγονός ότι σε σχετική ψηφοφορία οι δικαστές του Ανωτάτου, που ουσιαστικά αφορούσε εν πολλοίς το εν λόγω μεταρρυθμιστικό πακέτο, παρουσιάστηκαν να είναι διχασμένοι με 8 να ψηφίζουν υπέρ κι 5 κατά.
Προφανώς και σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χρονική στιγμή, αφού η αντιπολίτευση δεν θα ήθελε να πιστώσει στην Κυβέρνηση μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα είχε αντανάκλαση και στον κυβερνών ΔΗΣΥ. Έτσι, ευκαιρίας δοθείσης καταψήφισαν την μεταφορά προς συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ουσιαστικός παράγοντας ήταν και η αργοπορημένη προσέγγιση από μέρους της Υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ώστε να συναινέσουν στην μεταρρύθμιση, αφού τα επιχειρήματα της δεν τους έπεισαν.
Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος και δια του Προέδρου του Χρήστου Κληρίδη απηύθυνε έκκληση για να ψηφιστούν τα νομοθετήματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης.
Μετά την συνεδρία της Επ. Νομικών ο καθένας εξέφρασε την άποψη του που συνοψίζεται για μεν την συμπολίτευση στον αντιπολιτευτικό οίστρο των κομμάτων εν όψει εκλογών και στην αντιπολίτευση, των ελλείψεων των νομοσχεδίων, της αντίδρασης των δικαστών του Ανωτάτου και ενδεχομένως ψηγμάτων αντισυνταγματικότητας των νομοσχεδίων.
Πλέον η μεταρρύθμιση μεταφέρεται για την νέα Βουλή και όλα είναι ανοικτά για την υπερψήφιση ή καταψήφιση της τον ερχόμενο Ιούνιο – Ιούλιο, αφού και η Επ. Νομικών με άλλα πρόσωπα να την απαρτίζουν, αφού αποχωρεί ο Πρόεδρος της Γιώργος Γεωργίου, ενδεχομένως να θέλει να επανεξετάσει εξ υπαρχής τα νομοθετήματα.