ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αναγνώσεις της συνάντησης στον Λευκό Οίκο και το «τάβλι» Ερντογάν

Τι πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία, η ανάγνωση των κομμάτων και οι αντιδράσεις στην Τουρκία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Ίσως να πήρε περισσότερα απ’ ότι ανέμενε ο ίδιος», δήλωσε o Κυριάκος Ιακωβίδης, Δημοσιογράφος και Πολιτικός Επιστήμονας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η σημαντικότητα των δηλώσεων Μπάιντεν στο Κυπριακό και η σύνδεση του με το πλαίσιο λύσης σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στη Μέση Ανατολή, ήταν κάτι που σχολιάστηκε στις ανακοινώσεις των κομμάτων, ιδίως στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Από πλευράς Τουρκίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά στον Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο ως «διπλωματική αποτυχία» για τη χώρα.

O κ. Ιακωβίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95.00, «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», χαρακτήρισε τη συνάντηση εξαιρετικά σημαντική για την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μονό ως προς την πραγματοποίηση της, αλλά και για το αποτέλεσμα που άφησε. Όπως δήλωσε, παρόλο που η πρόσκληση ήρθε το Σάββατο, έχει την πεποίθηση πως ήταν προγραμματισμένη προηγουμένως και περίμεναν την εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου για να προσκληθεί επίσημα ο Πρόεδρος. Η συζήτηση μπήκε σε θέματα ουσίας και με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνέδεσαν το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή με τη μορφή της λύσης για το Κυπριακό, όπου η Κύπρος πρέπει να διατηρεί την ανεξαρτησία και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αποδεικνύει πως θέλουν μια λύση ουσίας και διάρκειας, με ποιότητα και περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, οι αναφορές στο Κυπριακό αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία και την Τ/κ πλευρά.

Όσον αφορά τη στρατηγική σημασία της συνάντησης, το στρατιωτικό ρόλο και την άρση του εμπάργκο, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι στελέχη της Εθνικής Φρουράς θα λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές σχολές για εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Ο κ. Ιακωβίδης υπογράμμισε τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου με μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν συνηθίζουν οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αναβάθμισης της Κύπρου στρατιωτικά, γίνεται προσπάθεια για άρση του εμπάργκο να πάει από 1 χρόνο σε 3, ενώ σημαντικό κομμάτι είναι το ενδεχόμενο παραχώρησης ελικοπτέρων στην Κυπριακή Δημοκρατία για Έρευνα και Διάσωση.

Η φυγή Μπάιντεν διαφοροποιεί τη σημαντικότητα της συνάντησης;

Ερωτηθείς ο κ. Ιακωβίδης εάν η επερχόμενη φυγή του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο αποδυναμώνει τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο ίδιος απάντησε πως καθόλου δεν διαφοροποιεί τη σημαντικότητα της συνάντησης, εξηγώντας πως όταν υπάρχει μια πολιτική δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη ή την ανατρέπει η επόμενη κυβέρνηση που αναλαμβάνει την εξουσία. «Βλέποντας τον Πρόεδρο και τη γλώσσα του σώματός του, ίσως να πήρε περισσότερα απ’ ότι ανέμενε ο ίδιος», σχολίασε ο κ. Ιακωβίδης επαναλαμβάνοντας την ιστορικότητα της επίσκεψης στο Οβάλ Γραφείο. Επίσης, η δήλωση του Προέδρου ότι θα δούμε ακόμα περισσότερα τους επόμενους μήνες «κρύβει κάτι πιο σημαντικό».

Σχετικά με το «visa waiver», ο κ. Ιακωβίδης είπε ότι θα διευκολύνει αρκετά τα πράγματα, όμως δεν είναι τόσο απλό να εφαρμοστεί, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό που μένει από τη συνάντηση σχετικά με τη βίζα, είναι ότι έχει εκφραστεί η ελπίδα πως το θέμα θα ολοκληρωθεί πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν. «Υπάρχουν κάποια δεδομένα που εξετάζονται, με βάση την πρόοδο που έγινε σε αυτούς τους τομείς προχωρά και το θέμα της κατάργησης της βίζας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Έχει έρθει η ώρα για δίκαιη - βιώσιμη λύση»

Την ιστορική σημασία της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέδειξαν από κοινού ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύντομες δηλώσεις τους, πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα. Όπως ανέφεραν και οι δύο ηγέτες, πρόκειται για μια συνάντηση με βαρύνουσα σημασία, η οποία πραγματοποιείται πολλά χρόνια μετά την τελευταία φορά που Κύπριος Πρόεδρος έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο αντανακλά την «αναγνώριση του ρόλου που η Κύπρος και η Ελλάδα διαδραματίζουν στην περιοχή». Όπως σημείωσε ο ίδιος, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, η Κύπρος εφαρμόζει μια εποικοδομητική στρατηγική «με πράξεις και έργα, όχι με λόγια».

«Αυτή η στρατηγική φέρνει αποτελέσματα, αναγνωρίζεται», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι αυτό «ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού». «Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική, είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον συντονισμό και τον κοινό προσανατολισμό που διέπει τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας, στην υλοποίηση μιας στρατηγικής που, όπως είπε, «φέρνει αποτελέσματα».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται 28 χρόνια μετά την τελευταία φορά που Κύπριος Πρόεδρος γίνεται δεκτός στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μια συνάντηση, η οποία «επιβεβαιώνει τη στρατηγική διάσταση που έχει η σχέση και της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σε συνέχεια και της στρατηγικής σχέσης που η Ελλάδα έχει με τις ΗΠΑ».

«Επιβεβαίωση της πολιτικής που έκτισε ο ΔΗΣΥ»

Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου με γραπτή της δήλωση για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου χαρακτήρισε ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η συνάντηση επιβεβαίωσε την αξία της πολιτικής που ανέπτυξε ο ΔΗΣΥ τα τελευταία δέκα χρόνια για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό της Κύπρου». Η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι η Κύπρος «πρέπει να επιδιώξει να ενισχύσει και να προβάλει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό της ρόλο ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και από κοινού και σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνάντησης στον Λευκό Οίκο χαιρετίζει την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και επανέλαβε τη θέση του για ένταξη στο NATO.

Πώς διάβασαν τη συνάντηση τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εξέδωσαν με τη σειρά τους ανακοινώσεις σχετικά με τα οφέλη που αποκόμισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ στάθηκαν στη σημασία των δηλώσεων του Μπάιντεν για το Κυπριακό και το πλαίσιο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως μια διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης στη βάση των συστηματικών προσπαθειών που λαμβάνει η ΚΔ από την ημέρα εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ η ΕΔΕΚ από πλευράς της τονίζει πως «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο».

«Μακριά από υπερβολές και αυταπάτες», λέει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του σχολίασε τη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τον Τζο Μπάιντεν σημειώνοντας πως η αποτίμηση της επίσκεψης θα πρέπει να γίνει από τον σκοπό, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της, «μακριά από υπερβολές και αυταπάτες». Η προσέγγιση του κόμματος της Αριστεράς βασίζεται στη θέση ότι το συμφέρον της πατρίδας και του λαού θα πρέπει να υπηρετείται με μια εξωτερική πολιτική που να αναπτύσσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου και ιδιαίτερα με ισχυρά κράτη και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία έχουν και ρόλο στο Κυπριακό. Η ανακοίνωση τονίζει ότι οι διεθνείς σχέσεις της χώρας πρέπει να εδράζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προώθηση της ειρήνης, χωρίς να μετατρέπουν το την Κύπρο σε πολεμικό ορμητήριο.

«Διπλωματική αποτυχία» - Πυρά αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν

Ως μια «ντροπιαστική ήττα της τουρκικής διπλωματίας» περιέγραψε η τουρκική αντιπολίτευση τη συνάντηση του προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

«Η προθυμία της Τουρκίας να λειτουργήσει ως προστάτης της Χαμάς και εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ παρέχει στην Ελλάδα και την “ΕΔΝΚ” [Κυπριακή Δημοκρατία] ευκαιρίες που αναζητούσαν και αναγκάζει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ναμίκ Ταν, επισημαίνοντας ότι ΗΠΑ και Κύπρος υπέγραψαν πρόσφατα διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και στρατηγικού διαλόγου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Αμερικανό πρόεδρο, η Κύπρος «μπορεί να ανακηρυχθεί από τον Μπάιντεν ως “σημαντικός μη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος” [MNNA] των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «οι προετοιμασίες για τον σκοπό αυτόν έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό».

«Ο κόσμος παίζει σκάκι και εμείς τάβλι»

Όπως είπε, το καθεστώς «MNNA» που χορηγείται σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα παράσχει στην Κύπρο «ασύμμετρα πλεονεκτήματα ασφαλείας και πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ευκαιρίες».

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μια πλήρη ήττα για την τουρκική διπλωματία.

Τέλος, επικαλούμενος τα λόγια του Γκιουνές Τουράν, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας το 1974, ο οποίος και έδωσε τον κωδικό για την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής στις 14 Αυγούστου, ο Ταν είπε ότι «όταν ο κόσμος παίζει σκάκι και εμείς τάβλι» είναι απολύτως «φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι μια τέτοια ντροπιαστική εικόνα ήττας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση