ΚΥΠΕ
Μαύρη μέρα για την Κύπρο χαρακτήρισε τη σημερινή ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση είναι κόλαφος για την ελευθερία της έκφρασης και για την απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς.
Επιπλέον, κατήγγειλε ότι «υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια φαγώματος μου από τον τέως ΠτΔ και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία αργότερα συνετάχθη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», είπε, προσθέτοντας ότι είναι φανερό ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με το σύστημα και γι' αυτό φαγώθηκε.
Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς και ότι θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του με τους νομικούς του συμβούλους.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά.
«Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου», ανέφερε.
Στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης παύσης του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχοντας υπηρετήσει 10 χρόνια ως Γενικός Ελεγκτής φεύγει με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή του, καθώς, όπως σημείωσε, το έργο που παρήχθη αυτά τα 10 χρόνια στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στη βασική της αποστολή για πάταξη της διαφθοράς, «μιλά από μόνο του και αναγνωρίζεται τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς».
Προσέθεσε ότι για τέσσερα χρόνια, μόλις αποχώρησε ο Κώστας Κληρίδης, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια «φαγώματός» του, «τόσο από τον τέως ΠτΔ και τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, στην οποία αργότερα συνετάχθη και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Ήταν εμφανής η προσπάθειά τους όλα αυτά τα χρόνια να με καρατομήσουν και αυτό αποδείχθηκε από τη σωρεία υλικού, το οποίο συσσωρεύθηκε στη Νομική Υπηρεσία εν είδει παρακολούθησης κάθε δήλωσης δικής μου, φίλων, συγγενών μου, της οικογένειάς μου κλπ.», συμπλήρωσε σχετικά.
«Είναι ξεκάθαρο σε εμένα ότι ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα δια της απόφασης αυτής που ακούσατε, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε ποτέ από την ΚΔ», δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι οι χαρακτηρισμοί που του αποδόθηκαν στη σημερινή απόφαση είναι σαφώς χειρότεροι από αυτούς που αποδόθηκαν στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. «Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου», ανέφερε.
Εν συνεχεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι είναι σαφές πως η σημερινή απόφαση έχει βάλει έναν «στενό κορσέ, ένα φίμωτρο στην Ελεγκτική Υπηρεσία», υποστηρίζοντας ότι καταργεί ουσιαστικά την ΕΥ με το περιεχόμενο της απόφασης και με την ανάδειξη ως μεμπτής συμπεριφοράς κάθε ενέργειας της ΕΥ εντός των αρμοδιοτήτων της, ακόμα και του ύφους των ανακοινώσεων ή των επιστολών της.
«Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι είναι κόλαφος στην ελευθερία λόγου και έκφρασης στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων ακούσατε ότι απολύομαι για το περιεχόμενο ιστοσελίδας για την οποία πολλάκις είχα δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχω. Είναι μια μαύρη μέρα για την Κύπρο και είναι κόλαφος στην απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς», τόνισε ο Γενικός Ελεγκτής.
Προσέθεσε ότι ο δικός του αγώνας συνεχίζεται, σημειώνοντας πως αν μη τι άλλο από σήμερα είναι ελεύθερος.
Ερωτηθείς κατά πόσο προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα εξετάσει με τους νομικούς του συμβούλους αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ πιθανό.
Ευχαρίστησε παράλληλα όλη την ομάδα των δικηγόρων του, η οποία, όπως ανέφερε, έδωσε έναν «υπέροχο αγώνα, ανεξάρτητα αν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ουσιαστικά υιοθέτησε αυτολεξεί ό,τι του υπέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας, δηλώνοντας μάλιστα ότι ούτε καν έλαβε υπόψη τις μαρτυρίες», ενώ ευχαρίστησε επίσης και το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την οικογένειά του για την παρουσία τους στο πλευρό του τους τελευταίους πέντε μήνες.
Σε ερώτηση με ποιον τρόπο θα συνεχίσει τον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον ίδιο, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επόμενη ημέρα τον βρίσκει ταγμένο στον αγώνα για πάταξη της «γάγγραινας που λέγεται διαφθορά», η οποία, όπως είπε, «φαίνεται ότι έχει πολύ βαθιά πλοκάμια».
«Τον τρόπο θα τον βρούμε. Το σίγουρο είναι ότι όντας από σήμερα ελεύθερος μπορώ να ενεργώ πλέον χωρίς αυτόν τον “κορσέ” που το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε ότι θα πρέπει να έχει ένας κρατικός αξιωματούχος», συμπλήρωσε επί του θέματος.
Ερωτηθείς αν αποδίδει αλλότρια κίνητρα στην απόφαση του Συμβουλίου, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε αρνητικά και κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να διαβάσουν την απόφαση και να αξιολογήσουν το γεγονός ότι τον παρουσιάζει ως «περίπου τον χειρότερο άνθρωπο που έχει περάσει από τη Γη και σίγουρα με διαφορά τον χειρότερο αξιωματούχο από το 1960».
Σε ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ ότι ενδεχομένως να είχε υπερβεί το μέτρο σε ένα από τα σημεία που αναλύθηκαν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από τα 15 σημεία που εξέτασε το Δικαστήριο αποφάσισε ότι μόνο σε ένα δεν υπερέβη το μέτρο, προσθέτοντας ότι άποψή του ήταν και παραμένει ότι δεν υπήρξε καμία υπέρβαση και καμία μεμπτή συμπεριφορά.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι όντας για 10 χρόνια Γενικός Ελεγκτής δεν έκανα λάθη, όχι όμως τέτοια λάθη, τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν εμφανίστηκαν ενώπιον αυτής της διαδικασίας και τα οποία θα ήταν αρκετά για να κριθεί η συμπεριφορά μου και να χαρακτηριστώ από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ως ανίκανος να εκτελώ τα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι εκ των δύο παραμέτρων που καθορίζει η νομολογία, ανίκανος και ακατάλληλος, το Δικαστήριο επέλεξε και τις δύο.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι αδικήθηκε από την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως προφανέστατα θεωρεί ότι αδικήθηκε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν σημεία της απόφασης τα οποία ήταν ουσιωδώς εσφαλμένα επί των γεγονότων.
Σε ερώτηση αν βρίσκεται στα προσεχή του σχέδια η εμπλοκή στην πολιτική ζωή της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι νιώθει την υποχρέωση, όπως την ένιωθε και πριν 26 χρόνια όταν διορίστηκε στον δημόσιο τομέα, να υπηρετήσει την πατρίδα του, η οποία δεν σημαίνει ωστόσο κατ΄ ανάγκη εμπλοκή στην πολιτική, αλλά αφορά σε μια υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά, την οποία, όπως ανέφερε, νιώθει πλέον ακόμα πιο δυνατά γιατί αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα παρουσιάζεται ως ανίκητο.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά από την απόφαση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για επικοινωνία μαζί τους δεδομένου πως θεσμικά δεν έχει πλέον κανένα ρόλο.
Προσέθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, και γραπτώς και κατά τη μαρτυρία του, τον είχε χαρακτηρίσει «ανέντιμο, αναξιοπρεπή, αλαζόνα και αυθάδη», ωστόσο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η δική του συμπεριφορά ήταν εμπαθής έναντι των δύο αυτών αξιωματούχων.
Ερωτηθείς τέλος αν θεωρεί ότι σε αυτόν τον αγώνα νίκησε η διαφθορά, είπε ότι σε αυτόν τον αγώνα «νίκησε το σύστημα» και η σημερινή απόφαση αποτελεί ήττα στην απαίτηση της κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς, όπως είπε.
Κατά την έξοδό του από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Μιχαηλίδης συνοδευόταν εκτός από τους συνηγόρους του από στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, φίλους και υποστηρικτές του, οι οποίοι εξέφρασαν εκ νέου τη στήριξή τους στο πρόσωπό του, πολλοί εκ των οποίων μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις.
Η απόφαση καταργεί την ΕΥ ανέφερε ο Ο.Μιχαηλίδης αποχαιρετώντας συναδέλφους του
Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή «ουσιαστικά καταργεί την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη δημοκρατία» είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απευθυνόμενος στο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπου μετέβη μετά την ανακοίνωση της απόφασης για παύση του, προκειμένου να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα.
«Είναι ένας κόλαφος. Θα το πω απλά. Με αυτή την απόφαση έχει αλωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία. Όχι γιατί φεύγω εγώ. Εγώ θα μπορούσα να είχα παραιτηθεί. Θα μπορούσα να είχα πάθει εγκεφαλικό και να πεθάνω. Δεν είναι αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι αυτή η απόφαση, όπως το είπα και στο Δικαστήριο, βάζει έναν κορσέ, ένα φίμωτρο προς την Ελεγκτική Υπηρεσία», ανέφερε.
Απευθυνόμενος προς τους λειτουργούς της Υπηρεσίας τους είπε ότι στο εξής «θα πρέπει να προσέχετε κάθε σας λέξη, κάθε σας αναφορά, τι θα πείτε, τι θα γράψετε. Αυτό δεν συνάδει με μια Ελεγκτική Υπηρεσία. Έχει αλωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία», επανέλαβε.
Πρόσθεσε ότι «μας έχει νικήσει το κατεστημένο, μας έχει νικήσει το σύστημα. Είναι κρίμα για τον τόπο μας αυτό που έγινε σήμερα».
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από αύριο δεν θα υπάρχει Ελεγκτική Υπηρεσία όπως την ξέρουμε. «Την ανεβάσαμε ψηλά, μαζί, όλοι μαζί. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έγινε αγνώριστη. Παίρναμε επαίνους από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πηγαίναμε στα διεθνή συνέδρια και νιώθαμε περήφανοι για την Υπηρεσία μας», ανέφερε.
«Δυστυχώς αυτό τελείωσε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα είναι υπό παρακολούθηση. «Ζήσαμε καταστάσεις που είναι "φοητσιάρικες”. Να απομαγνητοφωνούν κάθε δήλωση δική μου, του εκπροσώπου Τύπου. Αυτά τα πράγματα είναι αυτά τα οποία τα πρότυπα μάς λένε ότι πρέπει να διαφυλάσσονται ώστε να υπάρχει ανεξαρτησία στην Ελεγκτική Υπηρεσία», σημείωσε.
Επανέλαβε ότι τώρα αυτό τελείωσε, διά στόματος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Δεν υπάρχει άλλο όργανο πιο ψηλά. Είναι κρίμα», είπε.
Επισήμανε ότι θα μιλήσει με κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου η διευθυντική ομάδα που στήθηκε, η οποία, όπως είπε, αποτελεί κάποιου είδους εχέγγυο για τη ποιότητα των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να διαφυλαχτεί διά νόμου, «μήπως ο επόμενος Γενικός Ελεγκτής την καταργήσει».
«Τώρα έχουμε μια άλλη Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα πριν εκφράσει γνώμη. Αν πει κάτι ο Γενικός Εισαγγελέας να μη διανοείται η Ελεγκτική Υπηρεσία να διαφωνήσει», είπε, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση του Τερματικού στο Βασιλικό και στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων. «Ουσιαστικά καταργούμε την Ελεγκτική Υπηρεσία. Κάνουμε αυτό που επέμενε ο Γενικός Εισαγγελέας. Την καθιστούμε ένα παράρτημα της Νομικής Υπηρεσίας», είπε.
«Αυτό έχει κάνει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό είναι που με θλίβει περισσότερο, γιατί αυτό δεν έχει θεραπεία. Δεν μπορεί κάποιος άλλος Γενικός Ελεγκτής να κάνει κάτι επί τούτου. Πολύ απλά θα παίξει το κεφάλι του στα ζάρια. Δεν μπορεί κάποιος άλλος να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Εντός της αίθουσας και εκτός της γραπτής του απόφασης, φρόντισε το δικαστήριο να πει ότι ‘τα λέμε για να τα ακούσουν και οι επόμενοι’, βέβαιοι ότι δεν θα βρεθεί κάποιος Γενικός Ελεγκτής που θα φύγει από αυτή τη νόρμα που αποφάσισαν αυτοί να θέσουν για τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», είπε, σημειώνοντας ότι είναι μια μαύρη μέρα για την Κύπρο, «μαύρη κατάμαυρη και για την Υπηρεσία μας».
Σε προσωπικό επίπεδο, είπε ότι μπορεί να διαχειριστεί το επαγγελματικό του, θα βρει άλλη δουλειά να βγάζει τα προς το ζην, ενώ είπε ότι θα βρει και τρόπο να αγωνίζεται για αυτό τον τόπο. Απευθυνόμενος για τελευταία φορά προς τους λειτουργούς της Υπηρεσίας είπε «σας αγαπώ τον καθένα ξεχωριστά, σας ευχαριστώ πολύ. Θα μου λείψει αυτή η καθημερινή επαφή μαζί σας. Θα διατηρήσουμε ανθρώπινη, φιλική επαφή εκτός Ελεγκτικής Υπηρεσίας».