ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, θα γίνουν τα απαραίτητα

«Αν συνεχιστούν οι απειλές, υπάρχει τέλος στην υπομονή», σημειώνει ο Τούρκος πρόεδρος

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω τις φραστικές απειλές εναντίον της Αθήνας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει όσα είπε σχετικά με πιθανή εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Από το Σαράγιεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Αν πούμε ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά το βράδυ, τι εννοώ. Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, που θα έρθει η ώρα. Γιατί; Σε αυτά τα νησιά έχουν βάσεις και αν συνεχιστούν οι παράνομες απειλές, θα υπάρχει ένα τέλος στην υπομονή. Όταν έρθει το τέλος της υπομονής, το τέλος της υπομονής είναι η λύτρωση». «Από τη στιγμή που βλέπουμε τη λύτρωση, πιστεύω ότι το ξέρει και η Ελλάδα. Όταν θα έρθει η ώρα, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα. Το κλείδωμα των ραντάρ είναι αυτό, αυτά τα βήματα δεν είναι καλός οιωνός», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, ότι σε ομιλία του στην Σαμψούντα, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα έχει καταλάβει κάποια νησιά και απείλησε με πιθανότητα τουρκικής εισβολής. «Δεν μας αφορά αν εισβάλατε στα νησιά κ.τ.λ. Όταν έρθει η στιγμή, η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όπως λέμε… “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”», ανέφερε.

Χθες εξάλλου δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ισάξιά μας ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε πολιτικά και γι’ αυτό δεν είναι συνομιλητής μας».

Κατ’ εξακολούθηση απειλές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μέρες επιμένει για τη δήθεν παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, απειλώντας κατ’ εξακολούθηση ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Παράλληλα, όπως υποστήριξε για το ίδιο ζήτημα, η Ελλάδα «υπολογίζει» τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος προ ημερών και «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας».

Στη συνέχεια επιδόθηκε στις γνωστές απειλές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ».

Εκνευρισμός Άγκυρας για τη στήριξη Ε.Ε. προς την Αθήνα

Οι σημερινές δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε έναν μπαράζ προκλήσεων που κρατούν από το Σαββατοκύριακο και για τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε αυστηρή απάντηση από την Αθήνα, αλλά και την Κομισιόν.

Μάλιστα, νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα τον εκνευρισμό του για την ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλήσεις της Άγκυρας προς τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τσεχία – που έχει την προεδρία της Ένωσης αυτή την περίοδο – «κακομαθαίνουν» την Αθήνα.

«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς.

Μήνυμα Μητσοτάκη: Απαράδεκτες οι απειλές

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός,Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα, στον απόηχο και των συνεχών προκλήσεων των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση