ΚΥΠΕ
Για την Ελλάδα το Κυπριακό ήταν και παραμένει το μεγάλο εθνικό θέμα, δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος στα γραφεία του ΑΚΕΛ όπου μετέβη για να συγχαρεί τον νέο ΓΓ του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου.
«Είναι το κύριο εθνικό θέμα, είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Ελλάδα, θα συνεχίσει να την αφορά, θα το παρακολουθούμε στενά και θα συνεχιστεί ο στενότατος συντονισμός με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επίλυση ενός πολύ δύσκολου προβλήματος».
Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία των πολιτών στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σε αντίθεση με αυτά που προσπαθεί η τουρκική και η τ/κ πλευρά «να επιβάλουν πλαγίως».
Ο κ. Λαλάκος συνεχάρη τον κ. Στεφάνου για την εκλογή του, σημείωσε ότι η ελληνική Πρεσβεία έχει σχέσεις με τα θεσμικά κόμματα της Κύπρου και το ΑΚΕΛ είναι ένα ιστορικό, θεσμικό κόμμα. Υπενθύμισε ότι ο απελθών ΓΓ του κόμματος είχε μεταβεί πρόσφατα στην Αθήνα και η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ στο εγγύς μέλλον θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή εξουσία.
Ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε από πλευράς του ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμα της Κύπρου στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωσης του τόπου και του λαού, σε μια περίοδο που υπάρχουν ανησυχίες για εξελίξεις σε σχέση με την Αμμόχωστο, εν αναμονή και της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο με ό,τι φέρεται πως θα εξαγγείλει.
Η συνεργασία του ΑΚΕΛ με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και την ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο θα συνεχιστεί, πρόσθεσε. Ο διάλογος και οι σχέσεις που έχουμε είναι πάντοτε ειλικρινής και εγκάρδιος και αμοιβαία επωφελής, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «ώστε μαζί μέσα από την συζήτηση, ο καθένας από το δικό του μετερίζι να κάνει το καλύτερο δυνατό και για την περαιτέρω και συνεχή ενίσχυση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών σε διάφορα επίπεδα, και κυρίως στο ζήτημα του Κυπριακού». Ένα καθοριστικό, όπως είπε, θέμα για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ.
Ευχαρίστησε δε τον Έλληνα Πρέσβη για τη συνάντηση.
Δημιουργία νέων τετελεσμένων μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία νέων τετελεσμένων μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, δήλωσε ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, λέγοντας ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα προσέλθει με πνεύμα συνεργασίας και καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξανασκεφτεί την ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΚΕΛ του περασμένου Δεκεμβρίου για το Κυπριακό.
Κληθείς μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτές αποτυπώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχοντας υπόψη τις προθέσεις της Τουρκίας εν μέσω της ενίσχυσης της προκλητικότητας, της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τη βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
«Όσοι έχουν αντίληψη των κινδύνων του Κυπριακού πρέπει να συμμερίζονται την ανησυχία για τις εξελίξεις. Χρειάζεται να συνεχιστούν και να ενταθούν τα διαβήματα από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή παράγοντα, ζητώντας έμπρακτη αλληλεγγύη για την παραβίαση των ψηφισμάτων, ακόμα και συμφωνιών, που προβαίνει η Τουρκία. Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την υλοποίηση αυτών που εξαγγέλλει και φέρεται να προτίθεται να κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Αμμόχωστο».
Πρόσθεσε ότι με τις διεθνείς σχέσεις που διαθέτει το ΑΚΕΛ, θα συνεχίσει να εγείρει το θέμα της Αμμοχώστου όπως έχει ξεκινήσει να κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, εντός του ΕΚ, με διαβήματα στην ΕΕ, στον ΟΗΕ και όπου δει. «Την ίδια ώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά δεν αρκούν. Το θέμα της Αμμοχώστου, με την ιδιαιτερότητά του, αποτελεί μέρος της συνολικής εικόνας που αφορά στο Κυπριακό και την ανάγκη να επιλυθεί».
Χωρίς λύση και με την παρέλευση του χρόνου, η κατάσταση ολοένα και διολισθαίνει προς το χειρότερο, συνέχισε ο κ. Στεφάνου. Η Τουρκία, αξιοποιώντας το διαπραγματευτικό κενό μετά το Κραν Μοντάνα και το γεγονός ότι από τον διεθνή παράγοντα έχει αποενοχοποιηθει, δημιουργεί, προκαλεί, ολοένα και νέα τετελεσμένα, πρόσθεσε.
Χρειάζεται με πρωτοβουλίες να βγούμε μπροστά και όσο περνά από το δικό μας χέρι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να νιώσει η Τουρκία πίεση ώστε να τερματίσει αυτές τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες κι από την άλλη να νιώσει πίεση ώστε να υποχρεωθεί να μετακινηθεί από τη θέση που εδώ και αρκετό καιρό εκφράζει για λύση δύο κρατών και να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΑΚΕΛ κατέθεσε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση και των όσων ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει σε μια από τις τελευταίες εκθέσεις του για το Κυπριακό πως ο παράγοντας της ενέργειας και του φυσικού αερίου πρέπει να αξιοποιηθεί, σε μια προσπάθεια να μετατρέψουμε το ενεργειακό σε καταλύτη για δημιουργία δυναμικής επίτευξης λύσης.
Θα τα συζητήσουν αυτά στο Εθνικό Συμβούλιο και το ΑΚΕΛ θα πάει με δημιουργικό πνεύμα για να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η πολύ κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όπως είπε. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξανασκεφτεί την πρόταση του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως θέλουν να δουν την ε/κ πλευρά και εν γένει την Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες που να εξαντλούν τα όποια περιθώρια έχουμε στα δικά μας χέρια για να βγούμε μπροστά στις εξελίξεις και να προλάβουμε τα χειρότερα.
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά σε ενταφιασμό της λύσης που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία νέων τετελεσμένων μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. «Και είμαστε κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Και η η οριστικοποίηση της διχοτόμησης σημαίνει πολλά για την προοπτική τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ», είπε.
Ο καθένας, συνέχισε, μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει να έχεις σκληρό σύνορο στη δική σου χώρα, με μια δύναμη όπως είναι η σημερινή Τουρκία. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, όπως την διαμόρφωσε στις τοποθετήσεις του το ΣΑ του ΟΗΕ και ο ΓΓ, κατέληξε.