ΚΥΠΕ
Περήφανος για την πραγματοποίηση τις επόμενες ημέρες της πρώτης χιαστί μεταμόσχευσης νεφρού σε συνεργασία με το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, χαρακτηρίζοντας τη μεταμόσχευση ως μια πρωτοποριακή μέθοδο που θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς ασθενείς με μεγάλη ανάγκη μεταμόσχευσης να πάρουν νεφρούς από τη γειτονική χώρα.
Μιλώντας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ιατρούς και τον ΟΚΥΠΥ, οι οποίοι, όπως είπε, τις τελευταίες 24 ώρες εργάστηκαν ακούραστα, παρά το κλίμα του τριημέρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία την 1η Μαρτίου.
Ερωτηθείς για το κατά πόσον θα υπάρξει συνέχεια με παρόμοιες μεταμοσχεύσεις, βάσει της συμφωνίας με το Ισραήλ, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως παρότι η συμφωνία υπογράφηκε το 2017, για διάφορους λόγους δεν είχε υλοποιηθεί στο παρελθόν χιαστί μεταμόσχευση, προσθέτοντας πως ο στόχος ήταν να γίνει άμεσα αυτή η μεταμόσχευση την 1η Μαρτίου, αλλά και να αξιοποιηθεί η Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την πραγματοποίηση και άλλων μεταμοσχεύσεων από το Ισραήλ, ούτως ώστε να βοηθηθούν και άλλοι ασθενείς που χρειάζονται μόσχευμα.
Σε ανακοίνωσή νωρίτερα την Κυριακή το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Χιαστί Μεταμοσχεύσεις» είναι άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και των οποίων πιθανοί ζώντες δότες που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό στον οικείο τους δεν μπορούν να το πράξουν, είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων.
Το Υπουργείο υπενθύμισε επίσης ότι η Μεταμοσχευτική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτούργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και πως ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε πενταετές πλάνο συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και μνημόνιο συναντίληψης με την Ισπανία αναφορικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
Από την πλευρά του, ο χειρουργός μεταμοσχευτής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Μιχάλης Παπούλας είπε πως η χιαστί μεταμόσχευση που θα λάβει χώρα την 1η Μαρτίου αποτελεί την πρώτη χιαστί μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο, ένα ορόσημο, όπως ανέφερε, για τη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου, για τους νεφροπαθείς του τόπου μας και τους ασθενείς γενικότερα, αλλά και για το μέλλον της ιατρικής στην χώρα, αλλά και το επιστέγασμα της προσπάθειας και του ζήλου όλου του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού της κλινικής και του υπεύθυνου της κλινικής Δρ. Ανδρέα Σολουκίδη.
Ο χειρουργός της Μεταμοσχευτικής Κλινικής συμπλήρωσε πως η διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπογράφηκε το 2017 και ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Υπουργό Υγείας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού και ιδίως για εκείνους οι οποίοι δεν έχουν κάποιο συμβατό ζώντα δότη, και ευχαρίστησε τον κ. Χατζηπαντέλα για τη συνεχή του στήριξη, την έμπρακτη βοήθειά του και το ενδιαφέρον του για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων του τόπου.
Δεδομένου ότι περί το 30% με 50% των ασθενών με έναν ζώντα δότη δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση λόγω ασυμβατότητας, και παρότι υπάρχουν σήμερα δυνατότητες υπερκέρασης αυτών των δυσκολιών μέσω συγκεκριμένων θεραπειών απευαισθητοποίησης, η λύση της διασταυρούμενης ή χιαστί μεταμόσχευσης είναι πρωτοποριακή, με πολύ καλά αποτελέσματα, και δίνει ένα καλύτερο μέλλον στους ασθενείς που δεν θα μπορούσαν με διαφορετικό τρόπο να λάβουν ένα νεφρό από τον ζώντα δότη τους, σημείωσε ο Δρ. Παπούλας.
Ως προς τη διαδικασία, είπε ότι νωρίς το πρωί της 1ης Μαρτίου θα διενεργηθεί ταυτόχρονα στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και στο Τελ Αβίβ η δωρεά νεφρού από έναν Ισραηλινό και έναν Κύπριο πολίτη, για να ακολουθήσουν η ανταλλαγή των οργάνων στις 9.30 π.μ. στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και η μεταμόσχευσή τους στους δύο λήπτες.
«Ευχόμαστε το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας και να αποτελέσει εφαλτήριο άλλων μεταμοσχεύσεων, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη τρία ζευγάρια τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να πάρουν νεφρό μέσω αυτής της διαδικασίας, ενώ υπάρχουν ακόμη 10 υπερευαισθητοποιημένα άτομα τα οποία χωρίς αυτούς τους τρόπους δεν θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν», κατέληξε ο Δρ. Παπούλας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως τα νοσηλευτήρια της χώρας δοκιμάζονται συνεχώς, προσθέτοντας πως με βάση τις επισκέψεις του το Σάββατο στα Γενικά Νοσοκομεία Πάφου και Λεμεσού καταγράφεται έξαρση της Γρίπης Α, με την κατάσταση να είναι ωστόσο διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε πως θα συζητήσει και με τον Ιατρικό Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ Δρ. Γεώργιο Παντέλα για τυχόν θέματα σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προκειμένου να επιλυθούν.
«Το μήνυμα που πήρα από τα νοσηλευτήρια χθες και σήμερα είναι ότι έχουμε προβλήματα, αλλά πάντοτε ο ΟΚΥΠΥ βρίσκει τις λύσεις ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
(ΚΥΠΕ/ΚΑ/ΜΚ)