ΚΥΠΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία της Πύλας, δήλωσε την Τετάρτη ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά, μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Λακρουά είπε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Τατάρ, κατά την οποία συζήτησαν την καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της τουρκοκυπριακής πλευράς και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και την τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL στο νότιο Λίβανο για την αποφυγή κλιμάκωσης.
Σε σχέση με την Κύπρο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι συζήτησαν το θέμα του δρόμου Yigitler-Pile/Άρσος-Πύλα, για τον οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι χαιρετίζει «αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα και προσβλέπει στην υλοποίησή του».
Ο κ. Λακρουά σημείωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια πολύ έντονη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Κόλιν Στιούαρτ να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο πλευρών για μια τελικά καλή συμφωνία, και τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν τα πάντα ώστε η συμφωνία να μπορεί να εφαρμοστεί, αυτή είναι μια διαδικασία όπου η δέσμευση με τις δύο πλευρές θα συνεχιστεί γιατί έτσι προχωράμε».
Πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται στις τεχνικές επιτροπές για την αντιμετώπιση ορισμένων σημαντικών θεμάτων που επηρεάζουν τον πληθυσμό του νησιού, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν αυτές τις τεχνικές επιτροπές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν περισσότερα για την πλήρη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων αυτών των τεχνικών επιτροπών για περισσότερη πρόοδο που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζωή του πληθυσμού στην Κύπρο, στο βορρά και στο νότο.
«Είμαστε δεσμευμένοι για υποστήριξη της προόδου στην πολιτική διαδικασία και φυσικά να συνεχίσουμε το έργο μας μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε διαβούλευση και πολύ στενό συντονισμό με τις δύο πλευρές, την τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά», κατέληξε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ.