ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για την αύξηση των επιτοκίων

«Το ΑΚΕΛ κατέθεσε εισήγηση το 2013 για έξοδο της χώρας από το Ευρώ και επιστροφή στη Λίρα», λέει ο Μάριος Πελεκάνος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κόντρα για την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ξέσπασε ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση της ΕΚΤ «βάζει τέλος και στις ψευδαισθήσεις όλων όσων το προηγούμενο διάστημα υποστήριζαν με μανία ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στην Κύπρο και την Ευρώπη έχουν παροδικό χαρακτήρα» και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί. Από την πλευρά του, σε απαντητική ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ «επικρίνει την Κυβέρνηση επειδή αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, η αύξηση των επιτοκίων» και προσθέτει ότι «δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν από εμάς αν το ΑΚΕΛ προχωρούσε με εισήγηση να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη».

Η ανακοίνωση του ΚΕ

Το είδαμε και αυτό. Το ΑΚΕΛ, να επικρίνει την Κυβέρνηση επειδή αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη, η αύξηση των επιτοκίων.

Δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν από εμάς αν το ΑΚΕΛ προχωρούσε με εισήγηση να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Μια ανάλογη πρόταση κατέθεσε το 2013 με εισήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο για έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ και επιστροφή στη Λίρα. Πρόταση που εάν υιοθετείτο θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και το μέλλον της χώρας.

Ως απάντηση στο ΑΚΕΛ, απλώς θα αναδείξουμε το προφανές. Η παρέμβαση της ΕΚΤ, αποδεικνύει αυτό που λέει η Κυβέρνηση και αρνείται το ΑΚΕΛ. Ότι, δηλαδή, έχουμε να διαχειριστούμε μία παγκόσμια κρίση, με διάρκεια και με επιπτώσεις στις οικονομίες όλων των χωρών.

Είναι η Κυβέρνηση που έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τον μη παροδικό χαρακτήρα της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την ανάγκη προσέγγισης της με σοβαρότητα και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Και είναι η Κυβέρνηση που έχοντας υπόψη τα πιο πάνω έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή δύο πακέτα που περιλαμβάνουν τόσο οριζόντια όσο και στοχευμένα μέτρα, με στόχο την ελάφρυνση των επιπτώσεων στους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από έντεκα χρόνια βάζει τέλος στην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Βάζει τέλος και στις ψευδαισθήσεις όλων όσων το προηγούμενο διάστημα υποστήριζαν με μανία ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στην Κύπρο και την Ευρώπη έχουν παροδικό χαρακτήρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι -όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα- τα αποτελέσματα δεν θα είναι για όλους τα ίδια.

Από τη μια η κοινωνία, θα φορτωθεί το βάρος των αποφάσεων. Με αυξήσεις στο ύψος των δόσεων των δανείων. Με αυξημένο κόστος για τα δημόσια οικονομικά από την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Από την άλλη οι τράπεζες, θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυξάνοντας τα έσοδα από τα δάνεια και μειώνοντας το κόστος για τις καταθέσεις.

Για αυτά η κυβέρνηση Συναγερμού αντί να κρύβεται, καλείται επιτέλους να τοποθετηθεί.

Να πει αν έχει πλάνο στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αν έχει διάθεση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Ή αν τελικά θα συνεχίσει να κάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα, βάζοντας πλάτη στα κέρδη των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X