ΚΥΠΕ
Καθήκον και δέσμευση μας είναι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ανέφερε την Κυριακή η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, προσθέτοντας πως πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και αξίες μας πολεμώντας με όσα μέσα διαθέτουμε για την ελευθερία.
Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων του Δημοτικού Διαμερίσματος Φρενάρους, που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Φρέναρος, η κα. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε τους αφανείς ήρωες της τουρκικής εισβολής, που πριν από ακριβώς πενήντα χρόνια, δεν υπολόγισαν τίποτα και μπροστά στην μπότα του Αττίλα, δήλωσαν ένα βροντερό παρών, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα αντηχεί στους αιώνες».
Πρόσθεσε ότι «μέρες σαν κι αυτή αποτελούν εδώ και 50 χρόνια και θα συνεχίσουν να αποτελούν, μέρες περισυλλογής, για τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και την ανδρεία που επέδειξαν οι ήρωες μας. Αυτό έπραξαν οι Δημήτρης Βρακάς, Λούκας Τσολάκκης, Κυριάκος Καμηλάρης, Γιασουμής Κιλέ, Θεόδωρος Τσομαλλούρης, Γιάννης Ζουβάνης και Νίκος Ττοφής, η τύχη του οποίου ακόμα αγνοείται».
Οι ήρωες του Φρενάρους, συνέχισε η Αννα Αριστοτέλους «όπως και οι άλλοι ήρωες της τουρκικής εισβολής, ήταν άνθρωποι νέοι, οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές, που στο κάλεσμα της πατρίδας για να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός και να αντιμετωπίσουν τους υπεράριθμους και πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες, δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν. Έσπευσαν στις μονάδες τους, και τίμησαν τον όρκο που έδωσαν για μάχη μέχρι εσχάτων και για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματος τους".
Ανέφερε επίσης ότι «μπροστά στο μεγαλείο της ανδρείας των πολεμιστών του 1974, με αίσθημα ευθύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κατατάξει το ζήτημα των αγνοουμένων μας στις υψηλές προτεραιότητες του, στηρίζοντας εμπράκτως την κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και στέκεται δίπλα στις οικογένειες των ηρώων και αγνοουμένων της πατρίδας μας γιατί αναγνωρίζει με σεβασμό τις θυσίες των δικών τους ανθρώπων».
Καθήκον μας, συνέχισε «είναι αφενός να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και δεσμευόμαστε για αυτό, με όλες μας τις δυνάμεις, έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας και παράλληλα, να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που οδήγησαν τους ήρωες μας στο Πάνθεον των αθανάτων, πολεμώντας με όσα μέσα διαθέτουμε για την ελευθερία.
Όπως είπε η κα. Αριστοτέλους «σήμερα πενήντα χρόνια μετά τη θυσία τους, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και απευθυνόμενη προς τις οικογένειες τους, εκφράζω την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας, για τη θυσία των ηρώων μας, μέσα στις τραγικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 1974. Είναι χρέος μας ως πολιτεία να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή κι αυτό πράττουμε» κατέληξε.