ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
«Ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες διεργασίες που αφορούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες» εξέφρασε σε γραπτή του δήλωση ο Μάριος Καρογιάν μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του «τονίζει την ανάγκη για διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την άσκηση πίεσης στην Τουρκία, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Αυτούσια η δήλωση
Η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία στηρίζει και επικροτεί τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στρατηγική που ακολουθεί για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την επίλυση του κυπριακού, εμμένοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, κρίνουμε ότι οι διεργασίες με ΟΗΕ και Ε.Ε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.
Επιπρόσθετα, εκφράζουμε ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Σώμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες διεργασίες που αφορούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και τις προσπάθειες που θα καταβάλει με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης στο κυπριακό.
Ενημερωθήκαμε, επίσης, για τα όσα έχουν διαμειφθεί στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών – Gymnich, με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάτι που είχαμε σχολιάσει θετικά σε παλαιότερη μας τοποθέτηση.
Η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία τονίζει την ανάγκη για διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την άσκηση πίεσης στην Τουρκία, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παραμένοντας πιστοί στις διακηρυγμένες μας θέσεις, με στόχο να καταλήξουμε στο μόνο εφικτό και αποδεκτό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν άλλο, από τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως προνοούν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθών και το Ενωσιακό Κεκτημένο. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο ως ένα κανονικό κράτος.