ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος της ΕΕ, είπε ο ΠτΔ

Εξήρε το ρόλο της ΑΧΕΠΑ, σημειώνοντας πως από το 1922 προωθεί ακούραστα τις ελληνικές αξίες

ΚΥΠΕ

Την πεποίθηση ότι η ΑΧΕΠΑ αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του οράματός για επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο στα μέλη της ΑΧΕΠΑ που βρίσκονται στην Κύπρο για το 102ο Ανώτατο Συνέδριο της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκε η Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη από τον Οργανισμό «Θυγατέρες της Πηνελόπης».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε για πρώτη φορά, εδώ στην Κύπρο, αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός για τον Ελληνισμό. Υποδεικνύοντας πως στα 102 χρόνια της ιστορίας της ΑΧΕΠΑ, αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συνέδριο πραγματοποιείται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε πως αυτό λέει πολλά για τη σημασία της σχέσης της ΑΧΕΠΑ με την Κύπρο και του άρρηκτου δεσμού της οργάνωσης με τον κυπριακό Ελληνισμό.

Και συνέχισε λέγοντας προς τα μέλη της ΑΧΕΠΑ πως η φιλοξενία τους εδώ στην Κύπρο, στο ανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού, «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ενότητα και τη δύναμή μας – το ένα προϋπόθεση για το άλλο – γιατί η δύναμή μας βρίσκεται ακριβώς στην ενότητά μας».

Ο ΠτΔ σημείωσε πως από το 1922, η ΑΧΕΠΑ προωθεί ακούραστα τις ελληνικές αξίες, την ελληνική γλώσσα, ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομιά αλλά και οικουμενικές αρχές και ιδανικά, όπως ο ανθρωπισμός, η λογική, η επιδίωξη της γνώσης, οι τέχνες, το μέτρο και η αστική ευθύνη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως το 102ο Ανώτατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, συμπίπτει με την τραγική και ζοφερή 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τόνισε πως αυτό το θλιβερό ορόσημο μας καλεί να αναλογιστούμε τις απώλειες που υπέστη και τις θυσίες που ανέλαβε ο λαός της Κύπρου, και παράλληλα πως είναι επίσης μια στιγμή προβληματισμού, για το μέλλον μας.

Μια ευκαιρία, όπως επεσήμανε, να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. «Η δέσμευσή μας για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε να επιλέξουμε για την Κύπρο, για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας ότι ο πόνος μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή, κατοχής, παραβίασης θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει.

Όπως παραμένει, όπως πρόσθεσε και «η αποφασιστικότητά μας να επανενώσουμε την Κύπρο μέσω μιας βιώσιμης συνολικής διευθέτησης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η ΑΧΕΠΑ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια, σταθερός πυλώνας υποστήριξης στην προσπάθεια της Κύπρου για αναζήτηση της ειρήνης. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες σε όλα τα μέλη της ΑΧΕΠΑ και εκφράζουμε τη βαθιά μας εκτίμηση σε όλους τους Έλληνες για την αμέριστη υποστήριξή τους. Η φωνή και η αποφασιστικότητά σας ενισχύουν τη δική μας» σημείωσε.

Τόνισε επίσης προς τα μέλη της ΑΧΕΠΑ πως ό ρόλος τους ήταν πολύ καθοριστικός για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ. «Με τη συμβολή σας οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές από ποτέ» είπε, αναφέροντας ότι από την εποχή που υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών «εργαζόμασταν ακούραστα για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ξεκάθαρο προσανατολισμό μας στην εξωτερική πολιτική».

«Το 2018 υπέγραψα τη δήλωση προθέσεων που άνοιξε το δρόμο για συνεργασία σε τομείς που κυμαίνονται από την ασφάλεια έως την άμυνα και την περιφερειακή συνεργασία. Ως αποτέλεσμα, μόλις τον περασμένο μήνα ξεκινήσαμε τον δομημένο στρατηγικό διάλογο μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών μας Δρ Κόμπου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αποτελεί την επιτομή της κοινής δέσμευσής μας σε αυτήν την εταιρική σχέση και την ευθυγράμμιση του κοινού μας συμφέροντος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και τόνισε πως αποτελεί καθήκον του ως Πρόεδρος, να εργάζεται ακούραστα ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό, επανενωμένο κράτος μέλος της ΕΕ όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι και να ζουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας, ελευθερίας και ευημερίας, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα. «Μια επανενωμένη Κύπρο που θα μπορέσει να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης και μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας» όπως πρόσθεσε.

Και διαβεβαίωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και που πηγάζουν από την αδιαλλαξία της Τουρκίας, δεν θα υποχωρήσουμε» και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα βάση όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«50 χρόνια κατοχής είναι αρκετά. Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ. Είναι πλέον καιρός να βαδίσουμε στον δρόμο της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνύπαρξης και της ευημερίας» είπε, τονίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική διασπορά αποτελεί βασικό μοχλό. «Η ΑΧΕΠΑ, ως ο μεγαλύτερος και παλαιότερος ομοιογενής ελληνικός οργανισμός, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του οράματός μας για επανένωση της Κύπρου» σημείωσε και ευχαρίστησε εκ νέου καταλήγοντας την ΑΧΕΠΑ, εκ μέρους τόσο της Κυβέρνησης όσο και του λαού της Κύπρου, για την πολύτιμη συνεισφορά της και την αλληλεγγύη της.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Ελληνικής Διασποράς εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι με την 50η επέτειο από την Τουρκική εισβολή και κατοχή «ο ρόλος μας γίνεται ακόμα πιο κρίσιμος».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι Έλληνες της Διασποράς θα σταθούν δίπλα του, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν δύσκολες μέρες μπροστά μας» και ότι επί της Προεδρίας του θα υπάρξουν ευκαιρίες για τελική επίλυση του Κυπριακού αλλά πως δεν θα πρέπει να αποδεχθεί λύση με τουρκικά στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα και διαχωρισμούς.

Ο κ. Τσίβικος ανακοίνωσε επίσης 10.000 ευρώ τον χρόνο από την AHEPA προς το πρόγραμμα βοήθειας προς φοιτητές του οποίου ηγείται η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη.

Η Έλενα Σαβιολάκη, Εκτελεστική Διευθυντρια του Διεθνούς Γυναικείου Οργανισμού Θυγατέρες της Πηνελόπης επέδωσε το βραβείο στην κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Όπως εξήγησε, αυτό το βραβείο «απονέμεται σε γυναίκες που αποτελούν παράδειγμα αξιοπρέπειας, επιμονής, δημιουργικότητας και εμπνέουν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες». Η Πρώτη Κυρία δεν είναι μόνο διπλωμάτης καριέρας, αλλά και μητέρα τεσσάρων κοριτσιών, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει υπηρετήσει στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πρεσβεία στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Κατά την πρώτη Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, είχε επίσης τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και υπηρέτησε ως σύμβουλος του Προέδρου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις EU Sherpa, σημείωσε.

Απευθυνόμενη προς την Πρώτη Κυρία, ανέφερε ότι «η ακλόνητη αποφασιστικότητα και η σκληρή δουλειά σας για τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα ως ηγέτιδα ενσαρκώνουν αυτό το βραβείο».

Λαμβάνοντας το βραβείο «Daughters of Penelope», η κ. Καρσερά Χριστοδουλίδη δήλωσε ότι ήταν εξαιρετική τιμή που συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 25 χιλιάδες μέλη των «Daughters of Penelope» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη. «Μια τόσο δυναμική ομάδα ισχυρών, ικανών γυναικών, είναι πάντα μια σημαντική πηγή έμπνευσης για μένα» είπε.

Σημείωσε ότι ως διπλωμάτης η ίδια πέρασε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και ένιωθε πάντα περήφανη για την ελληνική διασπορά και τη δέσμευσή των μελών της να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο ρόλος τους είναι κομβικός. Τους ευχαρίστησε για τον αγώνα τους να διατηρήσουν την ιστορική αλήθεια και να στηρίξουν την Κύπρο. Αναφερόμενη στην τραγική επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, είπε ότι δηλώνουμε μαζί με τον Πρόεδρο, με δυνατή φωνή, «αρκετά».

«Είμαστε όλοι ενωμένοι για να στηρίξουμε τις αταλάντευτες προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών και μια επανενωμένη χώρα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε

Αναφερόμενη στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης είπε ότι το 2023/2024 πέτυχε να βοηθήσει περίπου 800 φοιτητές για το πρώτο τους πτυχίο, να σπουδάσουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, που είναι σημαντικός αριθμός για την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση