ΚΥΠΕ
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και ούτε καν συνιστά συντήρηση της παρούσας κατάστασης, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου, στον χαιρετισμό του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, επισημαίνοντας ότι «συνεχίζουμε να καλούμε και να απαιτούμε από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να σεβαστούν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η αντικατοχική φετινή εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Καβάφη Νόμος» και κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Της εκδήλωσης προηγήθηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο για τους πεσόντες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974 στο μνημείο τεθνεώτων Αμμοχωστιανών μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο. Η αντικατοχική εκδήλωση περιελάβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ανάγνωση ψηφίσματος.
Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στην Δερύνεια ο κ. Ιωάννου είπε ότι «θα συνεχίσουμε να διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η διχοτόμηση δεν θα αποτελέσει ποτέ επιλογή για τον κυπριακό λαό». Σημείωσε ότι «θέλουμε μια πατρίδα ενωμένη και ελεύθερη, χωρίς συρματοπλέγματα και οδοφράγματα, μια πατρίδα για όλο τον λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου, υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, θα είναι επωφελής για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Αμμόχωστος μπορεί να γίνει ένα ζωντανό παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων.
«Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι πως ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε την Αμμόχωστο είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Ιωάννου, λέγοντας ότι ούτε οι εξαιρετικά φιλόδοξες εξαγγελίες για κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, που ασφαλώς θα ήταν δίκαιες, ούτε η προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης για συνομολόγηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποδείχθηκαν από μόνες τους ικανές ενέργειες για να σωθεί η Αμμόχωστος.
Ο κ. Ιωάννου είπε πως η λύση του Κυπριακού είναι αυτή που μπορεί να σώσει και την Αμμόχωστο και ολόκληρη την Κύπρο, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Υπογράμμισε ότι ο δρόμος για να επιτευχθεί η λύση είναι ένας και μοναδικός. Επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αμφισβήτηση προνοιών του Πλαισίου.
Σημείωσε ότι την ίδια ώρα, χρειάζεται ένα αποφασιστικό άνοιγμα, από όλους, προς τις προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ για το Βαρώσι και που απορρίπτουν την πολιτική των δύο κρατών.
Στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι δέχτηκε πολλή κριτική τις τελευταίες ώρες. Ως απάντηση, δήλωσε: «η μάνα μου η Μεσαρίτισσα εθήλασε με με ένα γάλα που δεν είχε μέσα ούτε χολή, ούτε όξος, ούτε δηλητήριο. Ήταν ολοκάθαρο, δεν ήταν νόθο, να έχει μέσα μίσος, πίσσα, εκδίκηση και προδοσία».
Εξέφρασε επίσης τον σεβασμό του στον «φίλο Σουλεϊμάν», χωρίς – όπως είπε – περαιτέρω σχόλια, αναφερόμενος στον «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι, ο οποίος τελικά αποφάσισε να μην συμμετάσχει απόψε ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή της αντικατοχικής εκδήλωσης. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί για να πάμε πίσω στη πόλη, είπε ο κ. Ιωάννου.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ακόμη ότι η κατοχική Τουρκία μαζί με τους εδώ εγκάθετούς της, προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση των άνομων σχεδίων της εντός της Αμμοχώστου. «Δεν έμειναν απλά στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής και στο καθάρισμα δρόμων. Δυστυχώς, συνεχίζεται ο σχεδιασμός που στόχο έχει τον εποικισμό της πόλης μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι η κατοχική δύναμη και ο εγκάθετός της, Ερσίν Τατάρ, περιφρονούν ωμά τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι περιφρονούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας που συνεχίζει, έστω και φραστικά, να αντιδρά μπροστά στις παράνομες ενέργειές τους. «Υπονομεύουν καίρια την προοπτική της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας», ανέφερε.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου επανέλαβε την έκκληση και την απαίτησή από την κατοχική δύναμη και την ψευδοκυβέρνηση για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει η ενότητα και η συνεννόηση μεταξύ μας», είπε ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν, να υπάρξει συμβιβασμός με το σημερινό κατοχικό στάτους κβο, είτε γιατί κάποιοι έκτισαν πολιτικές καριέρες στην ύπαρξη του Κυπριακού, είτε γιατί κάποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούνται με την υπάρχουσα κατάσταση.
Επιπρόσθετα, είπε ότι η ενότητα προϋποθέτει αλληλοσεβασμό. «Δεν συμβουλεύουμε κανένα να ξεπουλήσει το σπίτι και την περιουσία του. Τούτου λεχθέντος, ξεκαθαρίζω ότι δεν συμμεριζόμαστε αναφορές ότι όσοι ασκήσουν το δικαίωμα στην περιουσία τους, έστω και υπό τους γνωστούς όρους, μετατρέπονται λίγο-πολύ σε μειοδότες» ανέφερε.
Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να ενοχοποιούνται οι πρόσφυγες, τα θύματα της κατοχής και του άλυτου Κυπριακού, λέγοντας ότι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν και στις διαχρονικές υποσχέσεις για σχέδια αποζημίωσης των προσφύγων για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξέφρασε την άποψη ότι η εμπειρία ειδικά των τελευταίων χρόνων και των πρόσφατων οδυνηρών εξελίξεων, οδηγεί αβίαστα σε τρία χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο, είπε, χρειάζεται, ως πολιτική ηγεσία και Κυβέρνηση, αλλά και ως λαός, «να εκτιμούμε σωστά και με πραγματισμό το τι συμβαίνει γύρω μας, τι σχεδιάζει η κατοχική δύναμη και ποιο είναι το διεθνές περιβάλλον. Ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λανθασμένες εκτιμήσεις».
Το δεύτερο, όπως ανέφερε, συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η στασιμότητα στο Κυπριακό δεν προσφέρει ασφάλεια και ούτε καν συνιστά συντήρηση της παρούσας κατάστασης, τονίζοντας ότι το διαπραγματευτικό κενό αποτελεί κίνδυνο.
Το τρίτο συμπέρασμα, όπως είπε είναι ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα οριακό και επικίνδυνο σημείο, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα τετελεσμένα πάνω στο έγκλημα της κατοχής και του εποικισμού. Τόνισε ότι «όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει η χαρακτηριστική φράση ότι «το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο» το οποίο μάς επαναλαμβάνει συνεχώς η διεθνής κοινότητα τα τελευταία χρόνια». Με άλλα λόγια, συνέχισε, «πρέπει να δράσουμε ώστε να μην υποστούμε μια νέα, οδυνηρή ή ακόμα και μοιραία ήττα, όπως θα είναι η ενδεχόμενη οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου».
Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως «όχι μόνο ξεγράφεται οριστικά η μισή μας πατρίδα», αλλά και ότι θα αρχίσει ένας νέος κύκλος έντασης και μόνιμης ανασφάλειας, με απρόβλεπτες συνέπειες και ανυπολόγιστους κινδύνους για όλους τους Κύπριους και τις μελλοντικές γενιές στο νησί μας.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, δήλωσε ότι από την ακριτική Δερύνεια, εύκολα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την αλλοίωση του οικιστικού χαρακτήρα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, της Κάτω Δερύνειας και την προωθούμενη τουριστική ανάπτυξη στην κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας.
Σημείωσε ότι το διαχρονικό σύνθημα «Δεν Ξεχνώ», άρχισε να ξεθωριάζει, ούτε ακούγεται, ούτε γράφεται πλέον, αφού, όπως είπε, αντικαταστάθηκε με το «Δεν Θυμάμαι, Δεν Ξέρω, Δεν με Ενδιαφέρει».
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «αναμένουμε κ. Πρόεδρε, ότι θα μας δώσετε περισσότερο φως και ελπίδα όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις δυσκολίες που προκύπτουν», τονίζοντάς ότι «όποιος υποτιμά τους απροσδόκητους κινδύνους δεν επιζεί».