ΚΥΠΕ
Η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα ιστορική, αφού μετά από δεκαετίες συζητήσεων, «τίθεται από σήμερα επίσημα σε εφαρμογή η μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έρχεται να αναδιαμορφώσει τον διοικητικό χάρτη της Κύπρου και φιλοδοξεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».
Σε διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα και εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων, τον Λευτέρη Περικλή, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνοντας την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τη δημιουργία Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών στις Κοινότητες και την λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι «περνούμε πια από τη θεωρία στην πράξη, οδηγώντας την κυπριακή κοινωνία σε μια καινούργια μορφή αυτοδιοίκησης, σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την υφιστάμενη, που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη μεσοπρόθεσμα στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
Υπενθύμισε ότι σε επίπεδο Δήμων, 63 Κοινότητες και 30 Δήμοι συνενώνονται και δημιουργούν 20 νέες Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «με στόχο σε βάθος χρόνου να επιτευχθούν η διοικητική και οικονομική τους αυτονόμηση, καθώς και οι οικονομίες κλίμακας μέσω εξοικονομήσεων. Επιπλέον, κύρια επιδίωξη παραμένει ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των Δήμων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των δημοτών».
Σε επίπεδο Κοινοτήτων, πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να είναι ευεργετική. «Μέσα από τη λειτουργία 30 Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών και τη στελέχωσή τους με προσοντούχο προσωπικό, νοικοκυρεύεται ο τρόπος λειτουργίας τους, εκσυγχρονίζεται η οργανωτική τους δομή και διασφαλίζεται η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με διαδικασίες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».
Σε επίπεδο Επαρχιών, συνέχισε, η σύσταση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και η μεταφορά σε αυτούς της αρμοδιότητας της αδειοδότησης της ανάπτυξης αποτελούν τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το Υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες, είπε ,σε τρεις διαφορετικούς Οργανισμούς, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στους Δήμους και τις Επαρχιακές Διοικήσεις, λειτουργούσαν 10 πολεοδομικές και 36 οικοδομικές Αρχές και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με τεκμηριωμένα προβλήματα στελέχωσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές διαδικασίες που ακολουθούσε κάθε Αρχή, είχε ως αποτέλεσμα, δήλωσε, να παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα και, κατ’ επέκταση, μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι από σήμερα, συνολικά 326 άτομα που απασχολούνταν μέχρι τώρα στους τομείς αδειοδότησης των Επαρχιακών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, των Δήμων και των Επαρχιακών Διοικήσεων, καθώς και οι περίπου 70 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν και εκπαιδεύτηκαν για να ενισχύσουν το υφιστάμενο προσωπικό, συστεγάζονται και εξυπηρετούν τους πολίτες στους νέους Οργανισμούς.
«Θεωρούμε ότι η συνένωση του αυξημένου προσωπικού από τους τρεις διαφορετικούς φορείς και η ένταξη των διαδικασιών πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης κάτω από έναν Οργανισμό, θα έχει βελτιωμένα αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα μετά την πρώτη μεταβατική περίοδο, αφού το προσωπικό θα εργάζεται συλλογικά, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία διεκπεραίωσης της εξέτασης των αιτήσεων», είπε.
Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησαν στην υλοποίηση ενός πακέτου 22 μέτρων, με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και έκδοσης αδειών. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις με το προηγούμενο καθεστώς, ότι αυτές έχουν μεταφερθεί και θα τύχουν χειρισμού από τους αρμόδιους λειτουργούς», σημείωσε.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στην ψηφιακή μετάβαση από σήμερα της υποβολής και εξέτασης όλων των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» που επαναλειτούργησε σήμερα, σε πλήρη ανάπτυξη, «και μέσω αυτού θα κατατίθενται πολεοδομικές και οικοδομικές αιτήσεις για όλα τα είδη αναπτύξεων, ανεξαρτήτως από την Αρχή που θα τις εξετάζει». Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις 10.30 το πρωί είχαν κατατεθεί οι πρώτες 5 αιτήσεις, 4 στη Λεμεσό και 1 στην Λευκωσία, ενώ εγκρίθηκε και η πρώτη πολεοδομική αίτηση μέσω του συστήματος στην Λευκωσία.
«Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και συνεπώς αναμένουμε ότι τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της μεταρρύθμισης θα παρουσιαστούν δυσκολίες, μέχρι οι πολίτες, το κράτος, οι Δήμοι και οι ΕΟΑ να εξοικειωθούν με τις νέες διαδικασίες και το προσωπικό να αφομοιώσει τις επικαιροποιημένες διαδικασίες και να μάθει να λειτουργεί ως ενιαία ομάδα στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Εντούτοις, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο να ανταποκρίνονται άμεσα, ώστε να ξεπερνούμε τις όποιες δυσκολίες, χωρίς να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του νέου σχήματος».
Σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος έχουν δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι σαφώς καλύτερη από το σύστημα που είχαμε μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι η ιδεατή. «Ως Κυβέρνηση, έχουμε εντοπίσει κάποιες αδυναμίες που θεωρούμε ότι χρήζουν επαναξιολόγησης και γνωρίζω πως αντίστοιχα έχει γίνει μια αξιολόγηση και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα», πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή του από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσει έναν κύκλο διαβουλεύσεων, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος τα σημεία που χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να εξεύρουν από κοινού τις λύσεις εκείνες που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το νέο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα ρυθμίσουν νομοθετικά κάποια κενά που διαπιστώνονται.
Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμματίζει περιοδεία σε όλες τις Επαρχίες, «στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για επαφή με τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες. Για εμάς δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Κοινότητες, δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών και περιοχές διαφορετικών ταχυτήτων. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή όλων των Κυπρίων. Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, θα αξιολογήσουμε την κάθε ανάγκη που προκύπτει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζεται, προκειμένου το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο να είναι λειτουργικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό».
Ο ΥΠΕΣ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, που ήταν παρών καθώς και εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων για την αγαστή συνεργασία που είχαν και είπε ότι η κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο παραμένει προσηλωμένη στην επιτυχή εφαρμογή των νομοθεσιών όπως αυτές ψηφίστηκαν και πως, οποιαδήποτε τροποποίηση θα είναι αποτέλεσμα κοινών συζητήσεων και απτών δεδομένων που θα προκύψουν από την πρακτική εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Ένωση Δήμων
Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, προς τα μπροστά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων από την πλευρά του λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δημιουργία των νέων σχημάτων και τον ΕΟΑ «μας παίρνει πολύ πιο μπροστά από εκεί που ήμασταν. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου. Εδώ είμαστε να δούμε τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει σωστά και να μπούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο για να βελτιώσουμε».
Η ΤΑ δεν είναι στατική, δεν φτάνεις ποτέ στο τέρμα, ανέφερε ο κ. Βύρας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει βούληση από όλες τις πλευρές για να βελτιώσουν τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Έθεσε δε δύο ζητήματα που – όπως είπε – άμεσα πρέπει να δουν και βρουν λύσεις, το θέμα της δημοτικής αστυνομίας και της διαχείρισης των παραλιών. Επανέλαβε επίσης τις έντονες ανησυχίες της Ένωσης Δήμων για ητν μεταφορά των δανειοδοτήσεων από τους Δήμους προς τους ΕΟΑ, με την έννοια – όπως ανέφερε – την άποψη την άποψη της ΤΑ στις ανάπτυξης στους Δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έαν χτιστεί ένα 15οροφο κτίριο στη μέση της πόλης, ο Δήμος πρέπει να έχει άποψη».
Υπάρχει η διάθεση και είμαι σίγουρος ότι αυτή η ιστορική μέρα θα είναι προς όφελός μας, συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα συνεργαστούν ώστε οι πολίτες να έχουν την ΤΑ που πραγματικά έχουν ανάγκη, με πιο οικονομικές υπηρεσίες και θα λυθούν προβλήματα που συζητούσαν για δεκαετίες και δεν έβρισκαν λύσεις, όπως το θέμα των αδειοδτήσεων.
Ο κ. Βύρας ζήτησε στην οποιαδήποτε διαβούλευση για την μεταρρύθμιση να έχουν λόγο οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων με τον Υπουργό Εσωτερικών ν’ απαντά ότι τις συζητήσεις θα κάνουν με την νομοθετική εξουσία, αλλά θα προηγηθεί η διαβούλευση με τους Δήμους, τις Κοινότητες και τους ΕΟΑ.
Ένωση Κοινοτήτων
Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γνωρίσει η κυπριακή ΤΑ στη διάρκεια της ζωής της, ανέφερε ο Λευτέρης Περικλή από την Ένωση Κοινοτήτων λέγοντας ότι «πλέον σηκώνουμε τα μανίκια και μπαίνουμε στην πράξη». Οι οργανισμοί που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν το στοίχημα για έναν πιο ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, σημείωσε.
Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στις διαβουλεύσεις για την μεταρρύθμιση από το ΥΠΕΣ. Αναμφίβολα, είπε, η μεταρρύθμιση δεν προβλέπεται να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα χωρίς προβλήματα, λέγοντας ότι αναμένονται αρκετές προκλήσεις που με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει και αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τα κοινά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας και θα ενισχυθούν οι τοπικές συνεργασίες για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων κά
Ο κ. Περίκλη έθεσε αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων για την κρατική χορηγία προς τα συμβούλια και συμπλέγματα, της αναπροσαρμογής ή και κατάργησης της συνεισφοράς των συμβούλιών στα αναπτυξιακά έργα, η εγγραφή των αγροτικών δρόμων, αλλά κι ζητήματα ενίσχυσης των χωριών, με τον ΥΠΕΣ να σημειώνει ότι τα κοινοτικά συμβούλια θα πάρουν 700 και πλέον εκ ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και σημείωσε ότι το κόστος λειτουργίας των συμπλεγμάτων θα επωμιστεί η κυβέρνηση.