Kathimerini.com.cy
Από την πρώτη της κιόλας ομιλία ως νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα φρόντισε να περιλάβει αναφορά στο Κυπριακό, θέτοντας τη διαίρεση της χώρας και την επανένωση της στο πλαίσιο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως δύναμης που επουλώνει τις πληγές του πολέμου.
Όμως το βιογραφικό της Μαλτέζας πολιτικού περιέχει δύο άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία που αγγίζουν την Κύπρο, σε ζητήματα στα οποία το Κοινοβούλιο έχει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερο και αποτελεσματικό ρόλο να παίξει: στη μετανάστευση και στο ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα δεν ανακάλυψε τώρα το μεταναστευτικό: ήταν η συντονίστρια της ομάδας του ΕΛΚ για το θέμα και μέλος της κοινοβουλευτικής πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών (LIBE), θέσεις τις οποίες αξιοποίησε ως πολιτικός του νότου για να προωθήσει την ανάγκη ανακατανομής μεταναστών και αιτητών ασύλου από χώρες της πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ήταν επίσης μια από τους πρώτους πολιτικούς που επιχειρηματολόγησε υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης στο μεταναστευτικό από το 2016, εν μέσω των αυξημένων ροών λόγω του εμφυλίου στη Συρία. Αυτή η προσέγγιση είναι σήμερα και αυτή που διέπει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο πακέτο για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Σε ένα άλλο θέμα με κυπριακές προεκτάσεις, την περίοδο που Κύπρος, Μάλτα και Βουλγαρία επικρίνονταν από την Κομισιόν για τη σκανδαλώδη πρακτική της πώλησης χρυσών διαβατηρίων, η κ. Μέτσολα επέκρινε έντονα - από τη οπτική του αντιπολιτευόμενου Εθνικιστικού Κόμματος - την κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος του Τζόζεφ Μουσκάτ.
Η ευρωβουλευτής είχε επικρίνει το πρόγραμμα το 2016, και πάλι επί Εργατικών, δηλώνοντας στους Financial Times πως «η πώληση της υπηκοότητας χωρίς απτή σύνδεση με ένα κράτος μέλος προκαλεί ανησυχία. Η Ευρωπαϊκή υπηκοότητα παρέχει ορισμένα δικαιώματα που πολύ απλά ποτέ δεν πρέπει να τίθενται προς πώληση».
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.