ΚΥΠΕ
Με μήλον της έριδος τα προσόντα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Κύπρου (ΕΠΑ) η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού η οποία εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Υπέρ ψήφισαν οι 41 παρόντες Βουλευτές.
Παράλληλα η πλειοψηφία της Βουλής απέρριψε τροπολογίες του Βουλευτή της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μιχάλη Γιακουμή. Η πρώτη αφορούσε τη διεύρυνση των προσόντων για διορισμό στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ώστε στη θέση αυτή να δύναται να διοριστεί πρόσωπο το οποίο κατέχει είτε πτυχίο νομικής και αναγνωρισμένη πείρα στη νομική επιστήμη, είτε πτυχίο οικονομικών και αναγνωρισμένη πείρα στην οικονομική επιστήμη ή τον ανταγωνισμό. Η δεύτερη τροπολογία που απορρίφθηκε αφορούσε τη διεύρυνση των προσόντων για διορισμό των μελών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ώστε στη θέση αυτή να δύναται να διοριστούν πρόσωπα όσο πιο κατάλληλα με ψηλού επιπέδου τεχνογνωσία στην συγκεκριμένη επιτροπή.
Η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίας, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής είχε αποφασίσει την τροποποίηση της πρόνοιας που αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του προέδρου της ΕΠΑ, ώστε στην εν λόγω θέση να δύναται να διοριστεί πρόσωπο το οποίο κατέχει πτυχίο νομικής και διαθέτει τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέση του Επαρχιακού Δικαστή σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Δικαστηρίων Νόμου.
Επίσης αποφάσισε τροποποίηση της πρόνοιας που αφορά τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό των μελών της ΕΠΑ, ώστε ένα εκ των τεσσάρων μελών της να διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση και την επαγγελματική του ικανότητα και πείρα στον οικονομικό τομέα.
Ο κ. Γιακουμή στην τοποθέτηση ανέφερε ότι ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν διεύρυνση των προσόντων του προέδρου της ΕΠΑ, αυξάνοντας τις επιλογές προσώπων και την εξειδικευμένη γνώση, στη συνέχεια η Επιτροπή Ενέργειας, της Βουλής διαφοροποίησε τα συγκεκριμένα άρθρα. Διερωτήθηκε ποιος σοβαρός δικηγόρος θα αφήσει το γραφείο του για να διοριστεί σε μια επιτροπή για πέντε χρόνια ή κατά πόσο ο σκοπός είναι να διορίζονται μόνο συνταξιούχοι δικαστές. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο είναι σωστό να μην δικαιούνται οικονομολόγοι όπως ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης ή καθηγητές πανεπιστημίων στο δίκαιο του ανταγωνισμού, επειδή για όλα κάποιοι μεθοδεύουν να νομοθετούμε ότι μόνο δικηγόροι ή δικαστές δικαιούνται να διορίζονται.
Επίσης διερωτήθηκε με ποια λογική αποκλείονται από μέλη της Επιτροπής άτομα με γνώση και πείρα στη λογιστική, το εμπόριο και τη βιομηχανία. Χαρακτήρισε επίσης τραγικό ότι σε ένα νομοσχέδιο 100 και πλέον σελίδων «εμείς από τον Νοέμβριο του 2021 κολλήσαμε σε δύο μόνο σελίδες για να αλλάξουμε τα φώτα των προσόντων του προέδρου και των μελών που δεν αποτελούσαν προϋποθέσεις». Διερωτήθηκε ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι και η επιμονή κάποιων σε αυτές τις αλλαγές.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το σημαντικό αυτό νομοσχέδιο που ενισχύει το θεσμικό ρόλο της ΕΠΑ και της δίνει αρμοδιότητες για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, ήρθε με καθυστέρηση στη Βουλή αφού κάποιοι κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου προσπάθησαν να αλλάξουν τα κριτήρια για τον διορισμό του Προέδρου της ΕΠΑ. Το Υπουργικό, όπως ανέφερε, υιοθέτησε το τελικό κείμενο το οποίο ήθελε ο Γενικός Εισαγγελέας τον Ιούλιο, το οποίο προέβλεπε να είναι ο πρόεδρος της ΕΠΑ νομικός, αλλά ήρθε στη Βουλή τον Οκτώβριο επειδή το Υπουργικό άλλαξε το κείμενο και έβαλε μέσα εκείνο που ήθελε.
Πρόσθεσε ότι μετά από δύο επιστολές που έστειλε στην Υπουργό Ενέργειας ο Γενικός Εισαγγελέας και έλεγε ότι αυτό είναι απαράδεκτο αναγκάστηκε η Υπουργός Ενέργειας να υπαναχωρήσει και να αποσύρει τον οικονομολόγο. Πρόσθεσε ότι δεν θα ψηφίσουν τις τροπολογίες της ΔΗΠΑ και κάλεσε να «είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε κάποια νομοθετήματα» και μια Επιτροπή η οποία χειρίζεται πολλών εκατομμυρίων πρόστιμα που έπεσαν στο παρελθόν στα δικαστήρια για διαδικαστικούς μόνο λόγους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου δήλωσε έκπληξη με όσα άκουσε από τον κ. Γιακουμή περί παρασκηνίων αναφορικά με τα προσόντα του Προέδρου της ΕΠΑ. Ανέφερε ότι δεν περίμενε ένας νέος άνθρωπος να είναι μπολιασμένος με τόση πικρία και ένταση απέναντι σε συναδέλφους τους. Ανέφερε ακόμα ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Εμείς, ανέφερε, προσπαθήσαμε να υλοποιήσαμε αυτό που πρότεινε ο Γενικός Εισαγγελέας και δεν έχουμε κάνει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.
Η ΕΠΑ είναι ένα διοικητικό όργανο, είπε, το οποίο έχει εξουσία οιονεί δικαστική και αποφασίζει να επιβάλει πρόστιμα απεριόριστα. Όπως ανέφερε, το άτομο που θα ηγείται θα πρέπει να γνωρίζει πως λειτουργεί η δικαστική διαδικασία και να κατέχει τις αρχές του δικαίου. Ζήτησε να μην υποτιμούμε τους νομικούς και τους δικηγόρους. Χαρακτήρισε ατυχή αυτά που λέχθηκαν από τον κ. Γιακουμή και είπε ότι δεν έγινε κανένα παρασκήνιο ούτε στους διαδρόμους ούτε έξω από τη Βουλή, ενώ είναι άλλοι που είχαν συμβούλους, όπως είπε, έξω από την αίθουσα.
Ο κ. Γιακουμή είπε στη συνέχεια ότι δεν χαρακτήρισε κανένας και ότι η θέση του είναι άκρως πολιτική και έτσι πρέπει να εκληφθεί.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι μπορεί οι νέοι συνάδελφοι να κάνουν λάθη αλλά οι παλιοί συνάδελφοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα λένε, αναφέροντας ότι ενώ ο κ. Λεωνίδου έκτισε επιχειρηματολογία σε αυτό που είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, σε άλλη περίπτωση στην Επιτροπή Εσωτερικών είπε ότι η άποψη του του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι θέσφατο.
Ο κ. Λεωνίδου απάντησε ότι άλλο είναι να συμφωνώ με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και άλλο με την νομική του γνωμάτευση και ζήτησε να «είμαστε ιδιαίτερη προσεκτικοί και ψύχραιμοι στις τοποθετήσεις μας».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ο ανταγωνισμός είναι ζωτικής σημασίας θέμα και όσοι το υποβιβάζουν σε επίπεδο προέδρου και προσόντων είναι απαράδεκτοι. Έχει να κάνει, όπως είπε με τον καταναλωτή, την ακρίβεια και πρέπει η πολιτική αυτή να αναβαθμιστεί μέσα από μια εθνική προσέγγιση. Παράλληλα είπε ότι τα αναγκαία προσόντα του Προέδρου της ΕΠΑ θα έπρεπε κανονικά να ήταν από Γενικού Εισαγγελέα και άνω, τονίζοντας την αναγκαιότητα της σοφίας και της εμπειρίας.
Έτσι ανέφερε θα αποφεύγονται αστοχίες, λανθασμένες συμπεριφορές και να πέφτουν υποθέσεις στα δικαστήρια με το παραμικρό. Παράλληλα είπε ότι δεν δέχεται τα όσα λέχθηκαν περί παρασκηνίου και τόνισε ότι η Επιτροπή αναζήτησε το καλύτερο για να αναβαθμίσει αυτή την πολιτική, αφού νοσεί η οικονομία και ο πληθυσμός μας γιατί υπάρχουν αδυναμίες σε αυτό τον τομέα. Στόχος της Επιτροπής, είπε, ήταν να κάνει το θεσμό αυτό αδιαπέραστο. Όποιος τολμήσει, πρόσθεσε, να θεωρεί ότι είναι δικό του δικαίωμα να διορίζει έναν πρόεδρο χαμηλών προσδοκιών, ηθικών ή άλλη φύσεως, δεν έχει χώρο στο Κοινοβούλιο ή στο κράτος.