ΚΥΠΕ
Είναι στο χέρι του Προέδρου του Προέδρου της Δημοκρατίας να συζητήσει την πρότασή μας για το Κυπριακό ή αν θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που ακολουθεί από τη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, κι ας βαδίζουμε πλέον στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας κατά τα αποκαλυπτήρια προτομών, στη Δρομολαξιά, των Χριστάκη Παναγιώτου και Χρίστου Γεωργίου που πολέμησαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, αγνοούνταν και τα οστά τους εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εκταφών για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κατοχή, αρνούμαστε να παραδοθούμε στο στάτους κβο, αφήνοντας τη μισή Κύπρο να χαθεί.
Είπε πως το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση "για το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, πώς μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να δημιουργήσουμε δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες».
Πρόσθεσε πως «στο χέρι του Προέδρου είναι να συζητήσει την πρότασή μας ή αν θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή που ακολουθεί από τη μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντά του. Γραμμή η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κι ας βαδίζουμε πλέον στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Οι εξελίξεις είναι απειλητικές και κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Μόνο οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες ουσίας».
Ο κ. Στεφάνου είπε πως "η πατρίδα μας σήμερα βρίσκεται στο κρισιμότερο μεταίχμιο της ιστορίας της. Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα από το 2017, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την κατάσταση και προχωρεί ανενόχλητη στους σχεδιασμούς της για εποικισμό, για τουρκοποίηση των κατεχομένων, για αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και για την προώθηση της απαράδεκτης λύσης δύο κρατών», ανέφερε.
Ανέφερε πως «ενώπιον αυτής της κρίσιμης κατάστασης η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να μένει απαθής. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης η οποία θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως άλλωστε προνοεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Επιβάλλεται συνεχώς να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, με στόχο τη δημιουργία δυναμικής για διάρρηξη του αδιεξόδου το οποίο πλήρως εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς για διχοτόμηση. Κι εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε μ’ αυτήν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτεθειμένη την Κύπρο στους κινδύνους», επεσήμανε.
Υπογράμμισε πως "επιβάλλεται σοβαρότητα, συνέπεια, συλλογικότητα και πολιτική στη βάση αρχών και συγκεκριμένου σχεδιασμού. Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση. Πρέπει όμως να υπάρχει και η ανάλογη βούληση από μέρους της κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο που διαχειρίζεται το Κυπριακό και έχει την αποκλειστική ευθύνη" ανέφερε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως "το δράμα των αγνοουμένων είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της κυπριακής τραγωδίας. Ένα κεφάλαιο, κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό, που συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα. Παραμένει μια πληγή, ανοιχτή, αιμάσσουσα και οδυνηρή. Η Πολιτεία οφείλει να μην το αφήσει να ξεχαστεί ούτε και να κλείσει πριν διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων", ανέφερε.
"Οφείλει να επιμένει και να ασκεί με κάθε ευκαιρία πίεση για να συνεργαστεί η Τουρκία ν’ ανοίξει τ’ αρχεία του στρατού της και να δώσει κάθε δυνατή πληροφορία, όπως άλλωστε προβλέπουν σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οφείλει να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων αλλά και ουσιαστικής στήριξης των παθόντων. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων προς αυτή την κατεύθυνση ως ελάχιστο χρέος έναντι της θυσίας των ηρώων μας», επεσήμανε.
Σήμερα, σημείωσε, «είναι η θλιβερή επέτειος του πραξικοπήματος στην Ελλάδα που έβαλε τη χώρα στον γύψο για επτά ολόκληρα χρόνια. Όπως τεκμηριώνεται από ιστορικά ντοκουμέντα, το βασικότερο καθήκον που είχε αναλάβει η χούντα των Αθηνών ήταν να τελειώνει με το Κυπριακό εφαρμόζοντας τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Ο τελικός σχεδιασμός συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το 1971. Αυτός ο σχεδιασμός είναι που εφαρμόστηκε το 1974 με την ανατροπή της συνταγματικής τάξης και το στρώσιμο του δρόμου για να εισβάλει ο Αττίλας», ανέφερε.