ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλίδα Πρέσβειρα: Να προσπάθήσουμε να πείσουμε τον Πούτιν να αφήσει τα όπλα

Η κ. Γκρενέ – Καταλάνο είπε πως «η Γαλλία διεξήγαγε πάντοτε ένα διαρκή, αλλά απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν»

ΚΥΠΕ

Δεν πρέπει να φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να πείσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αφήσει τα όπλα και να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, ερωτηθείσα για τον ρόλο της χώρας της, η οποία αυτό εξάμηνο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης στην Ουκρανία.

Η κ. Γκρενέ – Καταλάνο είπε πως «η Γαλλία διεξήγαγε πάντοτε ένα διαρκή, αλλά απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Πρόσθεσε πως «ο Ρώσος Πρόεδρος επέλεξε τον πόλεμο όταν μπορούσε να επιλέξει την ειρήνη», σημειώνοντας πως «πάντοτε προτείνονται στη Ρωσία διπλωματικοί οδοί για εξεύρεση λύσης στην κρίση».

Η κ. Γκρενέ-Καταλάνο ανέφερε πως αυτό υπογραμμίστηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στη Μόσχα καθώς και σε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που αυτός είχε με τον κ. Πούτιν, «σε συντονισμό με τους εταίρους μας, απευθυνόμενοι σε αυτόν ακόμη και μετά την έναρξη της επίθεσης».

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει απομονωθεί πλήρως, σημειώνοντας το γεγονός ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μόνο 4 από τα 193 μέλη, εκτός της ίδιας της Ρωσίας, ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που καταδικάζει τις ενέργειες της Μόσχας.

Η κ. Γκρενέ – Καταλάνο ανέφερε, εξάλλου, πως η Γαλλία και οι εταίροι της ανέλαβαν γρήγορα δράση για παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην Ουκρανία και για παράδοση εξοπλισμού για την άμυνά της.

«Λήφθηκαν γρήγορες και ανάλογες κυρώσεις σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, η πολιτική και ο αθλητισμός. Η ΕΕ επέδειξε αποφασιστικότητα και ενότητα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και οι κυρώσεις κατά της πολιτικής και της οικονομικής ηγεσίας της Ρωσίας θα συνεχιστούν», υπογραμμίζοντας πως «κοινός μας στόχος είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να τερματιστεί ο πόλεμος».

Σημείωσε, εξάλλου, πως ο Πρόεδρος Μακρόν έχει υπογραμμίσει ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. «Είμαστε δίπλα στους Ρώσους που αρνούνται αυτό τον απαράδεκτο πόλεμο που διεξάγεται στο όνομά τους», είπε.

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε πως αυτή η τραγωδία στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη. «Θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις λόγω των κυρώσεων αλλά θα προστατεύσουμε τους πολίτες μας από αυτές. Η ελευθερία μας και η ελευθερία των παιδιών μας δεν είναι πια δεδομένη. Τώρα πιο πολύ από ποτέ απαιτούνται θάρρος και βούληση για να πολεμούμε για αυτήν συνεχώς», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «αυτή η πρόκληση, την οποία αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαίοι δείχνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μακρόν, ότι η ΕΕ πρέπει να φτάσει σε μια πλήρη κυριαρχία στη διεθνή τάξη».

«Προς αυτό τον σκοπό, πρέπει να ενισχύσει τη δύναμή της, είτε στον οικονομικό προγραμματισμό, είτε στην ενεργειακή ανεξαρτησία, είτε στις αμυντικές ικανότητές της», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως αυτοί οι στόχοι θα καθορίσουν και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X