ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου: Βαριές οι ευθύνες της Τουρκίας για το πρόβλημα των αγνοουμένων

Όσα ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας σε ομιλία του στην κηδεία του καταδρομέα Δημήτρη Πύρκα στο Μάμμαρι που δολοφονήθηκε κατά την τουρκική εισβολή.

ΚΥΠΕ

Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για τη δημιουργία του προβλήματος των αγνοουμένων και για τη διαιώνισή του, με τακτικισμούς και προσκόμματα, είναι βαριές, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας και σημείωσε ότι στόχος της κατοχικής δύναμης δεν είναι η επίλυση του προβλήματος προς όφελος των οικογενειών, αλλά η απόκρυψη και καταστροφή όλων εκείνων των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα εγκλήματα που διέπραξε ο κατοχικός στρατός σε βάρος του λαού μας.

Παρά την άρνηση και την αδιάλλακτη στάση της κατοχικής δύναμης εμείς συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για να δοθούν απαντήσεις στην κάθε οικογένεια αγνοουμένων μας, ανέφερε ο Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στην κηδεία του καταδρομέα Δημήτρη Πύρκα στο Μάμμαρι που δολοφονήθηκε κατά την τουρκική εισβολή. «Αυτό για εμάς αποτελεί δέσμευση και χρέος απέναντι στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους», είπε.

Κατευοδώνοντας τον Δημήτριο Πύρκα, συνέχισε, η σκέψη μας, και όλο μας το είναι, μεταφέρεται σε εκείνες τις πικρές και προδοτικές μέρες του καλοκαιριού του 1974. «Τα κατεχόμενα μέρη μας, η εκκλησιαστική και πολιτιστική μας κληρονομιά, οι τάφοι των προγόνων μας, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μας, φωνάζουν μέσα μας τη μεγάλη ανάγκη της συστράτευσης και ενότητας όλων στον αγώνα για την απελευθέρωση της γης μας, για την επανένωση της πατρίδας μας, για τον τερματισμό της κατοχής και για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του καθενός μας».

Ο κ. Φωτίου ανάφερε ότι ο Δημήτρης Πύρκας υπηρετούσε στην 32 Μοίρα Καταδρομών, η οποία ανέλαβε διάφορες αποστολές για αναχαίτιση της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων, μαζί με άλλες μονάδες της Εθνικής Φρουράς. Χαράματα της 22ας Ιουλίου, πρόσθεσε, ολόκληρος ο Λόχος αναχώρησε από το Συγχαρί και έφθασε στο ύψωμα Αλωνάγρα στον Πενταδάκτυλο, όπου είχαν πάρει θέσεις μάχης και καταδρομείς των υπολοίπων Λόχων της Μοίρας, όταν πήραν νέα εντολή για κατάληψη του υψώματος Άσπρη Μούττη, επίσης, στην οροσειρά Πενταδακτύλου πάνω από το Δίκωμο, όπου υπήρχαν επανδρωμένα τουρκικά πολυβολεία και ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών, ο Δημήτρης τραυματίστηκε και στους δύο μηρούς, συμπολεμιστές τους τον μετέφεραν πίσω, όμως έπρεπε να επανέλθουν στην περιοχή Συχαρίου για να μην εγκλωβιστούν. Στο ιστορικό της περίπτωσης του Δημήτρη σύμφωνα με τις μαρτυρίες που δόθηκαν, ανέφερε ο κ. Φωτίου, σημειώνεται και η έντονη επιθυμία του τραυματία να απομακρυνθούν άμεσα οι συστρατιώτες του, ένεκα της επικρατούσας κατάστασης. «Ακόμη μια πράξη αντάξια του ήθους και του πατριωτισμού του ήρωα καταδρομέα μας», τόνισε.

Πολύ μικρός αριθμός οστών του, σημείωσε, εντοπίστηκαν στην περιοχή του υψώματος Αλωνάγρα την περίοδο 2010-2012, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση