Της Οριάνας Παπαντωνίου
Αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα των κομμάτων, ενόψει ευρωεκλογών, είναι να κρατήσουν τα ποσοστά τους στο επίπεδο που δεν θα προκαλέσουν αμφισβήτηση ηγεσιών, και αυτό αυξάνει την ανάγκη για καταρτισμό ελκυστικών ψηφοδελτίων. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες που προκύπτουν αλλά και τον κίνδυνο αύξησης των άκυρων και λευκών, όταν ο πολίτης θα βρεθεί πίσω από το παραβάν με έξι ψηφοδέλτια και μια έντονη απογοήτευση να επηρεάζει την κρίση του. Βέβαια, την ίδια ώρα τονίζεται το γεγονός πως οι ευρωεκλογές θα ευνοηθούν από τη μαζικότητα των ψηφοφόρων που φέρνουν μαζί τους οι δημοτικές με την πλειάδα των υποψηφίων αλλά και των υποστηρικτών τους.
Στον ΔΗΣΥ εξελίσσεται σε πονοκέφαλο η προσπάθεια να βρεθεί η αριστίνδην, με την ηγεσία να αντιλαμβάνεται το κενό που υπάρχει σε σχέση με την εκπροσώπηση των γυναικών.
Στον ΔΗΣΥ, σε πονοκέφαλο εξελίσσεται η προσπάθεια να βρεθεί η αριστίνδην, με την ηγεσία να αντιλαμβάνεται το κενό που υπάρχει σε σχέση με την εκπροσώπηση των γυναικών στο ψηφοδέλτιο, γι’ αυτό και παλεύει για τη συμπερίληψη ονόματος που χαίρει εκτίμησης και αγάπης από τον κόσμο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Αννίτας Δημητρίου φέρεται να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες μερικά ακόμη ονόματα, τα οποία η πρόεδρος πρόκειται να προσεγγίσει σύντομα. Σε περίπτωση πάντως που δεν εξευρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, υπάρχει η πιθανότητα να μην περιληφθεί αριστίνδην ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο και να δοθεί η θέση σε έναν από τους ήδη ενδιαφερομένους που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους έξι και να χρειαστεί να προχωρήσουν σε μυστική ψηφοφορία εντός του Πολιτικού Γραφείου.
Πέραν των υποψηφιοτήτων των νυν ευρωβουλευτών Λουκά Φουρλά και Ελένης Σταύρου, ενδιαφέρον για μία θέση στο ψηφοδέλτιο έχουν εκδηλώσει οι Μιχάλης Χατζηπαντέλα , Μάριος Πελεκάνος, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Χρίστος Αγγελίδης και Χριστιάνα Ξενοφώντος. Στην περίπτωση της τελευταίας, αν τελικά διεκδικήσει θα μπει αυτόματα στο ψηφοδέλτιο χωρίς να πρέπει να ψηφιστεί από τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου λόγω της ποσόστωσης για γυναίκες αλλά και νέους μέχρι 35 ετών.
Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που σημειώνουν πως θα ήταν καλύτερα να αποσυρθεί ώστε να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο στελέχη που πιθανόν να φέρουν περισσότερες ψήφους, κάτι που το κόμμα χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή για να ανατρέψει και τη δεύτερη θέση στην οποία το κατατάσσουν οι δημοσκοπήσεις.
Δυνατό χαρτί για την ηγεσία θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιας και μπορεί να προσελκύσει μέρος των συναγερμικών που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με την Πινδάρου. Αν και ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, μετά και την τελευταία του συνάντηση με την Αννίτα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο πλέον δεν αποκλείεται. Ο κ. Πετρίδης φέρεται πάντως να έθεσε κάποιες ανησυχίες σε σχέση με τη διαδικασία αλλά και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα έναντι της υποψηφιότητάς του.
Το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, ορμώμενο με την πρωτιά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, εστιάζει στην προσπάθεια για ένα ψηφοδέλτιο με ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών αλλά και τη συμπερίληψη Τουρκοκύπριου υποψηφίου. Ο νυν ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου που απολαμβάνει της πλήρους στήριξη της ηγεσίας αλλά της αποδοχής των ψηφοφόρων, όπως και ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ θα βρίσκονται εντός του ψηφοδελτίου όπως και η Άννα Θεολόγου (που φέρεται να κατέθεσε αίτηση για διάλυση της Αλλαγής Γενιάς), ενώ δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα Λάζαρου Λαζάρου.
Σε ό,τι αφορά πάντως την υποψηφιότητα του κ. Κιζιλγιουρέκ πολύ πιθανόν να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό ελληνοκυπριακών ψήφων που πέτυχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, αν αναλογιστεί κανείς πως χάθηκε το μομέντουμ, ενώ η στασιμότητα στο Κυπριακό αποθάρρυνε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους, ωστόσο αναμένεται να λάβει υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων, οι οποίοι αισθάνθηκαν πως έχουν μία φωνή να τους εκπροσωπεί εντός Ευρωκοινοβουλίου. Μπορεί βέβαια οι ευρωεκλογές να μην είναι το δυνατό χαρτί για το κόμμα της Αριστεράς, ωστόσο η συνύπαρξη με τις δημοτικές , η συσπείρωση που επιτυγχάνει αλλά και οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η νέα ηγεσία, φαίνεται να του δίνουν μία ώθηση.
Το ΔΗΚΟ
Στο ΔΗΚΟ μπορεί να καταβάλλεται προσπάθεια από ηγετικά στελέχη να βγαίνει προς τα έξω η εικόνα πως όλα βαίνουν καλώς, όμως το κόμμα περνά περίοδο εσωστρέφειας και η προσπάθεια για σύσταση δυνατού ευρωψηφοδελτίου, που θα απομάκρυνε τον κίνδυνο το κόμμα να τερματίσει τέταρτο, μετά το ΕΛΑΜ, δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το δεδομένο ανάδειξης ενός ευρωβουλευτή και η επαναδιεκδίκηση από πλευράς Κώστα Μαυρίδη που φέρεται να έχει μεγάλη αποδοχή στους ψηφοφόρους, στενεύει τα περιθώρια επιλογών. Στο ψηφοδέλτιο δεν αποκλείεται να είναι η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του κόμματος Κατερίνα Χριστοφίδου, με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του τέως γενικού γραμματέα του κόμματος Άθου Αντωνιάδη να θεωρείται πλέον πολύ απομακρυσμένο. Πάντως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος φέρεται να συνεχίζει την προσπάθεια για προσέλκυση υποψηφίων από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου, με τις διαβουλεύσεις με πολύ γνωστό γιατρό να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε τα ποσοστά του κόμματος να μειωθούν, μιας και αυτό από ορισμένους θα ερμηνευτεί και ως αποτυχία της ηγεσίας.
Η ΕΔΕΚ
Στην ΕΔΕΚ η διεργασία για διαμόρφωση ψηφοδελτίου φέρεται να βρίσκεται στα αρχικά στάδια, αν και το θέμα έχει αναλάβει προσωπικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του μέχρι και τις τελικές αποφάσεις. Λόγω πιθανώς και της δυσκολίας για σύσταση ενός ελκυστικού ψηφοδελτίου αποφασίστηκε όπως όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου είναι στη διάθεση του προέδρου για συμπερίληψή τους σε αυτό. Ο διευθυντής του κόμματος Μορφάκης Σολομωνίδης φέρεται πάντως να είναι θετικός, καθώς και ο Μάριος Χαννίδης, ο οποίος είναι ένα από τα στελέχη που φαίνεται να μην απορρίπτουν τη συμπερίληψή τους, όπως και ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Αποστόλου. Πάντως, ο Μαρίνος Σιζόπουλος μπορεί να δηλώνει ότι έχει πέραν των έξι ικανών υποψηφίων για να επιλέξει, ωστόσο, γνωρίζει καλά πως τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να δοθεί σκληρή μάχη ώστε η ΕΔΕΚ να καταφέρει να εξασφαλίσει μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο –κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε συζητήσεις και με ομάδες πέρα του κόμματος, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.
Το Volt Cyprus
Σε διεργασίες ενόψει ευρωεκλογών και το νεοσύστατο κόμμα Volt Cyprus. Η ένταξη στο ψηφοδέλτιο εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας θεωρείται δεδομένη. Πάντως, φαίνεται να εξετάζονται έξι πρόσωπα κυρίως σε σχέση με τη διείσδυση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μιας και σημειώνεται ότι υπάρχει περιθώριο για συμμετοχή μεγαλύτερου ποσοστού ψηφοφόρων σε σχέση με όσους προσέλκυσε το ΑΚΕΛ και η υποψηφιότητα Νιαζί Κιζιλγιουρέκ το 2019. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη σύνθεση δεν αποκλείεται επίσης να είναι μέλη της ηγεσίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και με προσωπικότητες εκτός κόμματος. Πάντως, σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ζύμωση μελών αλλά και πιθανών υποψηφίων περνά και μέσα από τις δημοτικές, μιας και η συνεργασία με ομάδες συγκεκριμένων υποψηφίων έφερε και περαιτέρω διαβούλευση.