Όλες οι τελευταίες πληροφορίες και ενδείξεις δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά συμμετάσχει στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, επιμένοντας στην γνωστή ρητορική της για το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, στην παραλιακή πόλη της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να επαναλάβει ότι από την περίοδο του σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα, η τουρκική πλευρά ήταν αυτή που πραγματοποίησε βήματα καλής θελήσεως προς την κατεύθυνση της λύσης, τα οποία δεν βρήκαν ανταπόκριση από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ε.Ε. Στο Κραν Μοντάνα, παρά την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, η ε/κ πλευρά επέλεξε να κλείσει την πόρτα στην λύση. Άλλωστε στις προηγούμενες συνόδους είχε φανεί ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν ήταν έτοιμες για λύση.
Στο ζήτημα της ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει το κάλεσμα της για συνεργασία, με ή δίχως την λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα δεν αποδέχεται άλλη φόρμουλα εκτός από αυτήν που προβλέπει τη συνδιαχείριση. Σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία είναι αποφασισμένη για την διαφύλαξη των δικών της συμφερόντων και των δικαιωμάτων των τ/κ με την προβολή στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και την έναρξη ξεχωριστών γεωτρήσεων.
Οι τουρκικές θέσεις για τα άλλα ζητήματα
Στα άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., η Άγκυρα συμμετάσχει στην σύνοδο της Βάρνα τηρώντας γραμμή αποφασιστικότητας. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ, καθώς και στο πεδίο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην σύνοδο βίντεο-ντοκουμέντα, τα οποία σύμφωνα με την τουρκική πλευρά ρίχνουν φως στην διφορούμενη στάση της Δύσης.
Στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Άγκυρα προβάλλει την άποψη ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Τέλος, στην σύνοδο της Βάρνα, η Άγκυρα επαναλαμβάνει το αίτημα της για την άμεση άρση των τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.
Για την Συρία και το Ιράκ
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Τουρκάλας δημοσιογράφου, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Ανέφερε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε για την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στο όρος Σίντζαρ. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση ή όχι. Σε περίπτωση που η Βαγδάτη δεν καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την επιχείρηση, τότε η Τουρκία θα αναλάβει δράση. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ένας εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης επισκέπτεται την Άγκυρα. Ο κ. Ερντογάν συμπλήρωσε ότι στόχος της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά ερωτήματα δημοσιογράφων που σχετίζονται με το Μίνμπιτς της Συρίας, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε την υπόσχεση της Ουάσιγκτον σχετικά με την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από το δυτικό κομμάτι του Ευφράτη, προβάλλοντας την άποψη ότι στην περιοχή οι Κούρδοι δεν αποτελούν την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Ακόμη, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την εξασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής από κοινού με την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εστιάζει σε αυτή την πρόταση. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η επιμονή της αμερικανικής πλευράς για παραμονή σε αυτήν την περιοχή δεν είναι η προσωπική βούληση του Ντόναλτ Τραμπ.