ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Περιβάλλοντος: Εισηγήσεις για εφαρμογή Συνθήκης Άαρχους από Φορστ

Τα στοιχεία της έκθεσής του Ειδικού Εισηγητή για την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος

ΚΥΠΕ

Την επιθυμία να λάβουν τα στοιχεία της έκθεσης του Μισέλ Φορστ, Ειδικού Εισηγητή για την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άαρχους, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μετά από συνάντηση που είχε η Επιτροπή με τον κ. Φορστ.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή ο κ. Φορστ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με οργανώσεις και φορείς, με την ολοκλήρωση των επαφών του θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση μία έκθεση με διαπιστώσεις και εισηγήσεις αναφορικά με την εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης του Άαρχους για τη συμμετοχή, την ενημέρωση και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι η έκθεσή του αυτή δε θα περιλαμβάνει εμπιστευτικά στοιχεία, επομένως θα μπορεί να την κοινοποιήσει σε όποιον άλλο τη ζητήσει.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Επιτροπής τους στόχους της εντολής του, ο κ. Φορστ εξήγησε ότι προωθεί τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ταχείας ανταπόκρισης στο πλαίσιο της Συνθήκης του Άαρχους, για την προστασία των υπερασπιστών του περιβάλλοντος, καθώς και ότι απώτερος στόχος είναι όσοι δρουν για την προστασία του περιβάλλοντος να νιώθουν ασφαλείς και όχι υπό απειλή.

Σημείωσε ότι ρόλος του ιδίου είναι να γίνεται και αποδέκτης παραπόνων, τόσο από άτομα όσο και από συλλογικές οντότητες. Ακολούθως, όπως είπε τα παράπονα αυτά τυγχάνουν διερεύνησης, και οι κυβερνήσεις των χωρών που είναι συμβεβλημένες με τη Συνθήκη καλούνται να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα των παραπόνων, εντός περιόδου 60 ημερών. Ανέφερε, επίσης, ότι όπου κρίνεται απαραίτητο, τα παράπονα αυτά δημοσιοποιούνται άμεσα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο κ. Φορστ σημείωσε ότι εχθές είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με ΜΚΟ, καθώς και μικρότερες περιβαλλοντικές ομάδες, ενώ την Πέμπτη συμμετέχει σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου θα παρουσιαστούν από δικηγόρους και υποθέσεις που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Με παρέμβασή της στη συνεδρίαση, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, υπογράμμισε τη σημασία του συνεδρίου αυτού, αναφέροντας ότι είναι καλεσμένοι και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, που εξειδικεύονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Φορστ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κενά που διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή παραμέτρων της Σύμβαση για τη δημόσια διαβούλευση, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από το βαθμό συμμόρφωσης με τη Συνθήκη. Εξάλλου, ο κ. Θεοπέμπτου ζήτησε από τον κ. Φορστ να εισηγηθεί στην Επιτροπή βέλτιστες πρακτικές από την εφαρμογή της Συνθήκης σε άλλες χώρες, ώστε να αποτελέσουν οδηγό σε περίπτωση που χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.

Εξάλλου, την επιθυμία για ανατροφοδότηση της Επιτροπής, κατόπιν των συναντήσεών του στην Κύπρο, εξέφρασε στον κ. Φορστ και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου. Απαντώντας της, ο Ειδικός Εισηγητής εξέφρασε προθυμία να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο στο μέλλον, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτός για επικοινωνία με όποιον το επιθυμεί.

Κατά τη συζήτηση με τον κ. Φορστ, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τον ρώτησε ποια είναι τα κύρια θέματα που τον απασχολούν, όσον αφορά την εφαρμογή της Συνθήκης. Απαντώντας, εκείνος ανέφερε ότι οι τρεις πυλώνες της Συνθήκης είναι η ενημέρωση, η συμμετοχή και η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον ρόλο της Συνθήκης αυτής καθ’ εαυτής.

Απαντώντας, ακολούθως, στη Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Σαβία Ορφανίδου, σχετικά με το τι θα συνέστηνε να λάβει υπόψη της η Κύπρος, στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής της Συνθήκης, ο κ. Φορστ επεσήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευθεί τις πρακτικές που εφαρμόζουν γειτονικές χώρες, σχετικά με τη νομοθεσία και τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Το κατά πόσο οι εισηγήσεις είναι δεσμευτικές για τις χώρες που έχουν συμβληθεί με τη Συνθήκη του Άαρχους, έθεσε στον κ. Φορστ ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή. Ο Ειδικός Εισηγητής εξήγησε στην Επιτροπή ότι οι πρόνοιες της Συνθήκης είναι δεσμευτικές και ότι θα πρέπει, εφόσον διαπιστώνονται νομοθετικά κενά, αυτά να καλυφθούν με πρωτοβουλία της Επιτροπής, ώστε να προχωρήσει η ομαλή εφαρμογή της Συνθήκης.

Εξάλλου, ο κ. Γιακουμή έθεσε, επίσης, έναν προβληματισμό σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που δημιουργεί στην εφαρμογή της Συνθήκης η παρουσία του παράνομου καθεστώτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λόγω της τουρκικής κατοχής. Ο κ. Φορστ σημείωσε ότι και την Επιτροπή Συμμόρφωσης με τη Συνθήκη, η οποία συνεδριάζει τακτικά στη Γενεύη, την απασχολεί το γεγονός αυτό, κατά την εξέταση της έκθεσης που αφορά την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση