ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παιδείας: Σε επόμενη συνεδρία ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΠΚ

Διαφορετικές προσεγγίσεις για επέκταση προδημοτικής

ΚΥΠΕ

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις βουλευτών ως προς την επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης, αλλά και η αναβολή της εξέτασης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου και η παραπομπή του σε επόμενη συνεδρία, μετά και από σχετική παράκληση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήταν ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρθηκε από βουλευτές ότι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρώην Αντιπρύτανης, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της δημιουργίας και διακίνησης πλαστού εγγράφου και της νομιμοποίησης κερδών από παράνομες δραστηριότητες. Όπως αναφέρθηκε, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της επτάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου του επέβαλε την ποινή της μείωσης της μισθολογικής του κλίμακας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι σήμερα στην Επιτροπή τέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και έγινε παράκληση και υπόδειξη από την Ελεγκτική Υπηρεσία να μην προχωρήσει η Επιτροπή γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα, τα οποία εξετάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, και τα οποία αγγίζουν τα όρια «σοβαρών σκανδάλων».

«Δεν τα έχουμε ενώπιον μας, ζητήσαμε να μας κατατεθούν, οπόταν εμείς αναβάλαμε την ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. Πρόσθεσε ακόμα, ότι και για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέδειξε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις που θα αποσταλούν. Είπε ότι αναμένεται η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 28 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι η 1η Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ολομέλεια, σημειώνοντας την καθυστέρηση που υπάρχει από πλευράς οργανισμών στην κατάθεση προϋπολογισμών.

Ερωτηθείς για την καταδίκη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου και ότι καταδίκη ακαδημαϊκού υπήρξε και στο ΤΕΠΑΚ. Αντιλαμβάνεστε, είπε, πως δεν γίνεται να υπάρχουν νομοθεσίες και να έχουμε πολλές κατηγορίες πολιτών. «Δεν είναι ευρωπαϊκή δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία;», διερωτήθηκε.

Μιλώντας για το θέμα της προδημοτικής εκπαίδευσης και το πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δήλωσε ότι υπάρχουν απόψεις από όλα τα κόμματα, και ότι θα κατατεθούν την επόμενη βδομάδα τροπολογίες και θα οδηγηθεί στην ολομέλεια την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι για το νομοσχέδιο της επέκτασης της προδημοτικής εκπαίδευσης η έκκληση από πλευράς ΔΗΣΥ είναι αυτή η ευκαιρία που προσφέρεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αξιοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι, υπάρχουν χρυσές τομές και θα πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για να βοηθηθούν χιλιάδες νοικοκυριά και να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω να αρχίσουν την μαθησιακή τους διαδικασία, έτσι ώστε να βοηθηθούν και οι γονείς στην εργασιακή τους δραστηριότητα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης κατά ακόμα ένα χρόνο είναι βασική θέση και πρόταση του ΑΚΕΛ. Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ότι το Υπουργείο Παιδείας χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό θα πάρει κάποια λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αντί η εισήγηση να είναι τα λεφτά αυτά να διατεθούν για να επεκταθεί η δημόσια εκπαίδευση και να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες, η πρόταση του Υπουργείου είναι ουσιαστικά να επιχορηγηθεί ο ιδιωτικός τομέας για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

«Θα είναι η πρώτη φορά που κομμάτι της δημόσιας υποχρεωτικής δια νόμου εκπαίδευσης θα εκχωρηθεί ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα και ο δημόσιος τομέας δεν θα μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες», ανέφερε. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το Υπουργείο Παιδείας, δεν έχει σχεδιασμό για το τι θα γίνει μετά το 2026 όταν θα εξαντληθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η δική μας άποψη, είπε, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα με ένα σοβαρό σχεδιασμό, με την αξιοποίηση των κοινοτικών νηπιαγωγείων, με μεταβατικές ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση λυόμενων αιθουσών, η δημόσια εκπαίδευση να καλύψει αυτές τις ανάγκες διασφαλίζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα συνεχιστεί η εξέταση και η συζήτηση σε επόμενη συνεδρία. Ερωτηθείς για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για την μισθολογική υποβάθμιση πρώην Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι «δεν ακούσαμε το σκεπτικό, ούτε έχουμε δει εξαντλητικά που στηρίχθηκε η απόφαση». Σε ό,τι αφορά στη διαφθορά, είπε ο κ. Χριστοφίδης, πρέπει να υπάρχουν τέτοια μέτρα, τα οποία να είναι αποτρεπτικά.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου αντί να εκδιώξει και να παύσει τον συγκεκριμένο καθηγητή, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την δημόσια υπηρεσία, σε παρόμοιες περιπτώσεις, απλά του μείωσε την μισθοδοσία κατά μία κλίμακα. Σημείωσε ότι «αυτό το πράγμα είναι σκανδαλώδες, είναι μη αναμενόμενο διότι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, οφείλει να είναι παράδειγμα χρηστής διοίκησης και ισονομίας και όχι παράδειγμα ασυδοσίας».

Αναφορικά με τις δαπάνες του Πανεπιστημίου Κύπρου δήλωσε ότι δεν μπορεί πρώτα να διενεργεί δαπάνες, να ξοδεύει χρήματα και εκ των υστέρων να ζητά από τη Βουλή έγκριση αυτών των δαπανών. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αναφορικά με την συζήτηση για παροχή προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια στην αγγλική γλώσσα δεν διενεργήθηκε καμία μελέτη από κανένα οργανισμό που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο και ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία ήδη έχουν κάνει επενδύσεις και έχουν αναπτύξει προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση