ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Νομικών: Ξεκίνησε κύκλο επισκέψεων σε αστυνομικές διευθύνσεις στη Λεμεσό

Άκουσαν προβλήματα και εισηγήσεις

ΚΥΠΕ

Προβλήματα και εισηγήσεις άκουσαν σήμερα ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, από τα μέλη της Αστυνομίας, στο πλαίσιο κύκλου επισκέψεων σε αστυνομικές διευθύνσεις, που ξεκίνησαν από την ΑΔΕ Λεμεσού.

Σκοπός και στόχος της επίσκεψης και της Επιτροπής, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της, Νίκος Τορναρίτης, «ήταν να διαπιστώσουμε προβλήματα, προβληματισμούς, σκέψεις, εισηγήσεις και ανησυχίες των συμμετεχόντων στη συζήτηση που έγινε, αλλά και των εργαζομένων, σε αυτές τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις της ΑΔΕ Λεμεσού, που κτίστηκαν το 1957».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού με το κτίριο όπου στεγάζεται, ο κ.Τορναρίτης δήλωσε ότι «προφανώς, αν δεν υπάρχει σχεδιασμός για μετεγκατάσταση, απαιτείται άμεση συντήρηση όλων των κτιριακών χώρων».

«Αυτό που έχουμε εντοπίσει και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανελκυστήρας σε ένα χώρο που εργάζονται περίπου 300 άτομα και που παράλληλα επισκέπτεται και το κοινό», πρόσθεσε και κάλεσε «με τον πιο επίσημο τρόπο, όλους τους αρμοδίους φορείς, Υπουργεία και άλλους, να λειτουργήσουν άμεσα για να εγκατασταθεί ανελκυστήρας».

Επίσης, συνέχισε, θα πρέπει να «υπάρξει διόρθωση της κατάστασης που παρατηρείται με τον αστυνομικό σταθμό στη Λάνεια, ο οποίος λειτουργεί σε εμπορευματοκιβώτιο».

Όσον αφορά στο θέμα έλλειψης προσωπικού, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως «είναι ένα θέμα που προσπαθούμε να διαχειριστούμε, στο μέτρο των δικών μας αρμοδιοτήτων» και υπέδειξε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί το Αστυνομικό Σώμα με προσωπικό, από τη στιγμή που έχουν διευρυνθεί και οι αρμοδιότητες του.

Ερωτηθείς για το θέμα των προαγωγών και του τρόπου αξιολόγησης, ο κ.Τορναρίτης είπε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αξίζει το ένα μεταπτυχιακό, το αναγνωρισμένο και ισότιμο και το άλλο τοποθετείται στο περιθώριο».

«Όλα τα μεταπτυχιακά είναι μεταπτυχιακά», ανέφερε και εξέφρασε την πρόθεση του να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να στείλει νέους, αναθεωρημένους Κανονισμούς, «που να καλύπτουν απόλυτα το συγκεκριμένο φάσμα, που έχει άμεση σχέση με την αξιολόγηση των αστυνομικών οργάνων και τις προαγωγές». Πρέπει, συνέχισε, «τα πάντα να είναι και να φαίνονται ξεκάθαρα και να μην έχουμε, είτε αμφισβητήσεις, είτε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια».

Κληθείς να σχολιάσει, επίσης, το θέμα με τις αψίδες ελέγχου στο δικαστήριο Λεμεσού, που παραμένουν σε αχρησία επειδή δεν χωράνε στα σημεία που πρέπει να τοποθετηθούν, είπε πως όλα τα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν κάποιο είδος ασφάλειας και «από εκεί και πέρα, οι αρμόδιοι που είναι εντεταλμένοι να διαχειριστούν την συγκεκριμένη ασφάλεια, πρέπει να την φέρουν εις πέρας».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής δήλωσε ότι «ο αστυνομικός πρέπει να τυγχάνει σεβασμού, αλλά για να τυγχάνει σεβασμού πρέπει να φέρνει σε πέρας την αποστολή του και η αποστολή του είναι μια, υπηρεσία προς τον πολίτη, ασφάλεια στο κράτος και μέσα από αυτήν την ασφάλεια βαθαίνει η δημοκρατία και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο».

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΑΔΕ Λεμεσού και παρά την έλλειψη προσωπικού, καταγράφεται αύξηση στην εξιχνίαση σοβαρών εγκληματικών υποθέσεων, για το 2021, με το ποσοστό να αγγίζει το 100% για φόνους (5), απόπειρες φόνου (4) και βιασμούς (9).

Επιπρόσθετα, την περσινή χρονιά, από 44 υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών έχουν εξιχνιασθεί 27 (61,4%) και 117 διαρρήξεις από σύνολο 206 καταγγελιών (ποσοστό 56,8%), ενώ έχουν εξιχνιασθεί 87 από τις 193 κλοπές (45,1%).

Οι εμπρησμοί και απόπειρες εμπρησμού καταγράφουν ποσοστό εξιχνίασης 24,6%, ενώ δεν έχει εξιχνιαστεί καμία από τις 8 υποθέσεις καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες που καταγγέλθηκαν το 2021. Στο 79,7% βρίσκεται το ποσοστό εξιχνίασης άλλων σοβαρών εγκληματικών υποθέσεων.

Το 2021 καταγράφεται, στην επαρχία Λεμεσού, ο μικρότερος αριθμός θανάτων σε τροχαίες συγκρούσεις, την τελευταία εξαετία. Συγκεκριμένα, πέρσι καταγράφηκαν εννέα θάνατοι, σε σύγκριση με 17 το 2020, 14 το 2019, 17 το 2018, 18 το 2017 και 11 θάνατοι το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση