ΚΥΠΕ
Συνάντηση με αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Κύπρο και Μάλτα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής είχε ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Μαρίνα Νικολάου, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Χρύσης Παντελίδης και Κωστής Ευσταθίου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Κύπρου στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή.
Της αντιπροσωπίας ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Κύπρο και Μάλτα Derya Türk-Nachbaur και σε αυτή συμμετέχουν οι Αναπληρωτές Πρόεδροι Florian Obner, Lars Friedrich Lindemann, Dietmar Friedhoff και το Μέλος Filiz Polat. Παρούσα στη συνάντηση ήταν η Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, Anke Schlimm.
Καλωσορίζοντας την γερμανική αντιπροσωπία στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης εξήρε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τη σημαντική αναβάθμισή τους το τελευταίο διάστημα, η οποία αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα.
Επισημαίνοντας ότι το σημερινό πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να επισκιάζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την άμεση και αμέριστη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και τον λαό της, στη βάση αρχών και την πλήρη ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, καθίσταται αναγκαία η υιοθέτηση μιας κοινής και απαρέγκλιτης στάσης εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων έναντι κάθε είδους παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση αρχών, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα όπως η Κύπρος, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Θα συνεχίσουμε, τόνισε περαιτέρω ο κ. Γεωργιάδης, να καταβάλλουμε προσπάθειες για μεταβολή της στάσης της Τουρκίας και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοινωση, σε ερώτηση των Γερμανών βουλευτών για το τι μπορεί περαιτέρω να πράξει η ΕΕ και η Γερμανία ειδικότερα για στήριξη της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε όπως έναντι της εντεινόμενης επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η Γερμανία επανεξετάσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο οποίος στρέφεται κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικότερα, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων με φίλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η μετανάστευση. Σημειώθηκε δε ιδιαίτερα ο στρατηγικός στόχος της Κύπρου να καταστεί πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας, αξιοποιώντας τις πολύ καλές σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και να συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ΕΕ μέσω του εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι Γερμανοί βουλευτές εξήραν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο. Όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η κα Türk – Nachbaur έκανε αναφορά στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε η επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών και εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα αυτό επιτευχθεί.
Εξάλλου, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, οι Κύπριοι βουλευτές αναφέρθηκαν εκτενώς στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που δέχεται κατ΄αναλογία πληθυσμού τον μεγαλύτερο αριθμό παράτυπων μεταναστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διοχετεύεται από την Τουρκία, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπίας εξέφρασαν πλήρη κατανόηση για τα όσα υφίσταται η Κύπρος, επισημαίνοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί πρόβλημα και για τη Γερμανία. Εξέφρασαν δε τη στήριξη της χώρας τους στη μεταρρύθμιση του μηχανισμού για τη μετανάστευση και το άσυλο, κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο ζήτημα αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.