ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός του έτους ο νομοτεχνικός έλεγχος για τα ν/σ εκσυγχρονισμού της Ελεγκτικής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ενδελεχώς τον νέο Γενικό Ελεγκτή για την όλη φιλοσοφία και το σκεπτικό των προσχεδίων των σχετικών νομοσχεδίων

ΚΥΠΕ

Εντός του τρέχοντος έτους τα νομοσχέδια που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα προωθηθούν για νομοτεχνικό έλεγχο, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος είπε πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία η οποία έχει δρομολογηθεί.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον νέο Γενικό Ελεγκτή, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, στη οποία τέθηκε επί τάπητος το θέμα του εκσυγχρονισμού της Ελεγκτική Υπηρεσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως έχουν ήδη καθοριστεί συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους ανεξαρτήτους Βουλευτές εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι στη συνεχεία τα νομοσχέδια θα πάρουν το δρόμο τους και αφού δουν και τους εμπλεκόμενους φορείς θα προωθηθούν για νομοτεχνικό έλεγχο.

«Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους», είπε.

Στο μεταξύ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Ελεγκτής αποφάσισαν να ανανεώσουν τη συνάντησή τους το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με τον τελευταίο αν και η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι θετική στο να υπάρξει μεταρρύθμιση, εντούτοις στο σύνολο των προσχεδίων των νομοσχεδίων «εντοπίστηκαν κάποια θέματα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη έγινε μια ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις επί του θέματος.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση ενημέρωσε ενδελεχώς τον νέο Γενικό Ελεγκτή για την όλη φιλοσοφία και το σκεπτικό των προσχεδίων των σχετικών νομοσχεδίων, που ετοιμάζονται και βαίνουν προς υλοποίηση μέσα από τη νενομισμένη οδό.

«Πράγματι ήταν μια ωφέλιμη συζήτηση. Εκφράστηκαν συγκεκριμένες απόψεις από τον Γενικό Ελεγκτή. Είχε κάποιες δικές του θέσεις και κάποιες γενικότερες επιφυλάξεις, τις οποίες αναλάβαμε να μελετήσουμε ενδελεχώς και με λεπτομέρεια, γιατί στόχος τα συγκεκριμένα νομοσχέδια τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όσο και της Νομικής Υπηρεσίας να τύχουν της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, προτού καν αυτά φτάσουν στο επίπεδο του νομοτεχνικού ελέγχου και πόσο μάλλον στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή», είπε ο κ. Χαρτσιώτης.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι μετά από τη συμπλήρωση των επαφών με τη Νομική και την Ελεγκτική Υπηρεσία, παράλληλα, θα προχωρήσουν στη διαδικασία συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους ανεξάρτητους Βουλευτές, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξήγησε πως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καθοριστεί, προκείμενου έγκαιρα να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε σχέση με το περιεχόμενο των συγκεκριμένων νομοθετημάτων, προτού αυτά προωθηθούν στην Βουλή.

Ο νέο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε με τη σειρά του πως το νομοσχέδιο αυτό θα επηρεάσει τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να προσθέσει πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε η ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η εικόνα και προς τον κόσμο, αλλά και η δουλειά που θα γίνεται -όχι μόνο να μην επηρεαστεί- αλλά να ενδυναμωθεί» .

«Έχουμε κοινή αντίληψη όσον αφορά στο πως σκεφτόμαστε την Ελεγκτική Υπηρεσία, το πως θέλουμε να ενδυναμωθεί αυτός ο θεσμός, όμως, από την άλλη εντοπίσαμε θέματα, τα οποία πρέπει να περάσουν από τη βάσανο και της κοινής λογικής και του Συντάγματος, αλλά και την προστασία της ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμα ότι έχουν συμφωνήσει με τον Υπουργό ότι ήταν η πρώτη συνάντηση, για να σημειώσει ότι θα υπάρξει και δεύτερη, αφού ως Ελεγκτική Υπηρεσία θα κάνουν μια περαιτέρω προεργασία, ώστε στην επόμενη συνάντηση να φέρουν κάποια στοιχεία.

Τόνισε πως είναι «θετικοί» στο να υπάρξει μεταρρύθμιση και ότι δεν τους «φοβίζει», ωστόσο, συμπλήρωσε «πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή».

Σε ερώτηση σε ποια σημεία επί των νομοσχεδίων έχει εκφράσει επιφυλάξεις, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι «δεν θα ήταν σωστό αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε στις επιφυλάξεις μας, διότι μία αλλαγή να γίνει στο νομοσχέδιο μπορεί να ανατρέπει ολόκληρη τη λογική. Δεν είναι μεμονωμένο. Πρέπει να δούμε το σύνολο της πρότασης».

Στο σύνολο της πρότασης, πρόσθεσε, «εντοπίσαμε κάποια θέματα, τα οποία θέλαμε να συζητήσουμε περαιτέρω με τον Υπουργό και συμφωνήσαμε να επανέλθουμε και εμείς με στοιχεία αλλά και ο Υπουργός θα κάνει τη δική του προετοιμασία».

Κληθείς να αναφέρει αν θα επηρεαστεί ο διορισμός του από τη μεταρρύθμιση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως «η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να σκέφτεται τα άτομα», σημειώνοντάς πως «πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτό και να δούμε τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές».

«Είπαμε να κάνουμε ένα εκσυγχρονισμό. Αλίμονο αν σκεφτόμαστε είτε τον Γενικό Ελεγκτή, είτε τον Υπουργό, είτε τον οποιοδήποτε άλλο. Δεν είναι θέμα ατόμου», είπε.

Εξάλλου, σημείωσε πως ο ίδιος έχει ούτως ή άλλως διοριστεί με το παλιό καθεστώς, οπότε πρόσθεσε «έχω την ελευθερία και την άνεση να σχολιάζω τη μεταρρύθμιση, αφού αυτό δεν με επηρεάζει εμένα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «δεν είναι αυτό το θέμα», αλλά το θέμα «είναι να γίνει κάτι να εκσυγχρονιστεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά να μην επηρεάσουμε την ανεξαρτησία της».

Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά στις προαγωγές της Αστυνομίας και στην αναβάθμιση και μεταφορά του Χάρη Φιλιππίδη από τις Κεντρικές Φυλακές πίσω στις τάξεις της Αστυνομίας.

«Έχω επανειλημμένως δηλώσει», είπε, «ότι το κομμάτι των μεταθέσεων στην Αστυνομική Δύναμη είναι ένα καθαρά επιχειρησιακό κόμματι, στο οποίο δεν εμπλέκεται ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης».

Εξήγησε πως αυτές «είναι αποφάσεις της νέας ηγεσίας της Αστυνομικής Δύναμης», προσθέτοντας ότι «ο κ. Φιλιππίδης προερχόταν από την Αστυνομική Δύναμη, συνεπώς μετά τον τερματισμό των υπηρεσιών του στις Κεντρικές Φυλακές, η ηγεσία της Αστυνομίας είχε την ευχέρεια κατά το δοκούν να τον τοποθετήσει, όπου αυτή έκρινε σκόπιμο ότι πρέπει να προσφέρει στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου».

Αυξημένες περιπολίες με την απομάκρυνση του φράκτη στην Πράσινη Γραμμή

Σε άλλη ερώτηση αν θα αυξηθούν οι περιπολίες και αν θα ληφθούν άλλα μέτρα, μετά την απόφαση για απομάκρυνση του φράκτη στην Πράσινη Γραμμή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει το συρματόπλεγμα, αφού με βάση μια λεπτομερή και αναλυτική έκθεση της Αστυνομίας φάνηκε ότι το συγκεκριμένος φράκτης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως είχε τότε η σχετική φιλοσοφία τοποθέτησης του».

Συμπλήρωσε ότι «την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί ότι αυτός ο φράκτης θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της Εθνικής Φρουράς και την ίδια ώρα, παράλληλα, η Αστυνομία στο συγκεκριμένο Τμήμα του συρματοπλέγματος θα έχει όντως αυξημένη περιπολία, αλλά και παρακολούθηση μέσω καμερών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση