ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Σλοβενίας συζήτησαν Βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Επ. Εξωτερικών επισήμανε τις συνθήκες αυξανόμενης αστάθειας, ειδικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σλοβενίας, Χάρης Γεωργιάδης, και τα Μέλη της Επιτροπής, Μάριος Μαυρίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και η βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Πέμπτη με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης (ΕΣ) της Σλοβενίας, Urška Klakočar Zupančič και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Dušan Stojanović και Iva Dimic, Πρόεδρο και Μέλος, αντίστοιχα, της Ομάδας Φιλίας Σλοβενίας-Κύπρου στην Εθνική Συνέλευση της Σλοβενίας.  

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, καλωσορίζοντας την κ. Klakočar Zupančič, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας, περιλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής τους διάστασης, οι οποίες, όπως είπε, εδράζονται στην προσήλωση των δύο χωρών στη δημοκρατία και στο διεθνές δίκαιο, σε κοινές αρχές και στην κοινή ευρω-μεσογειακή τους ταυτότητα.

Αναφερόμενος στις συνθήκες αυξανόμενης αστάθειας, ειδικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, o κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή και εκτοπισμός, έχοντας και η ίδια υποστεί εισβολή από τη γειτονική Τουρκία και βιώνοντας την τουρκική επιθετικότητα για 50 χρόνια. Παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις ανοικτές πληγές, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος κατάφερε να προοδεύσει δημιουργώντας μια ισχυρή οικονομία και μια λειτουργική δημοκρατία και να αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια άκρως ασταθή περιοχή. Δεν μπορεί, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, να επιτρέπεται σε τρομοκρατικές οργανώσεις να ρυθμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και δεν μπορούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει.

Από την πλευρά της η κ. Klakočar Zupančič επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Σλοβενίας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε, συναφώς, ότι το Κυπριακό περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της χώρας της και υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2024-2025.

Αναφερόμενη δε στην κατάσταση στη Γάζα, η Πρόεδρος της ΕΣ της Σλοβενίας εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται καθημερινά και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι Κύπριοι βουλευτές επισήμαναν τα κοινά χαρακτηριστικά, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις Κύπρου και Σλοβενίας και υπογράμμισαν τη βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και της συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών. Οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν ειλικρινή εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη της φίλης χώρας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του και τόνισαν την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναφερόμενα στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα, τα Μέλη της Επιτροπής τόνισαν ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Οι Σλοβένοι βουλευτές σημείωσαν ότι η Κύπρος, ως εκ της γεωγραφικής της εγγύτητας προς τη Μέση Ανατολή, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί εντός της ΕΕ στη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας, στην ταραχώδη αυτή περιοχή.

Σημειώθηκε, τέλος, η σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβενίας, ως δύο μικρών μεσογειακών και ευρωπαϊκών κρατών, για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση