ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενεργότερη εμπλοκή ΕΕ για εκτόνωση κρίσης θα αξιώσει ο ΠτΔ στις Βρυξέλλες

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα αναδείξει επίσης την επιτακτική ανάγκη στήριξης σημαντικών περιφερειακών εταίρων όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα αναδείξει κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 26 και 27 Οκτωβρίου την ανάγκη για ενεργότερη και πιο ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, ειδικότερα προς εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, και θα τονίσει τη σημασία μιας συγκροτημένης και συντονισμένης δράσης και πολιτικής από πλευράς ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναδείξει επίσης την επιτακτική ανάγκη στήριξης σημαντικών περιφερειακών εταίρων όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία ως προς την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως διαμορφώνονται, τις ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή και δη στην ΕΕ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ερωτηθείς πόσες χώρες έχουν ζητήσει τη συνεργασία της Κύπρου για να μπορέσουν να σταθμεύσουν στρατεύματά τους εδώ λόγω της κρίσης στην περιοχή, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν έχουμε ανταποκριθεί σε αιτήματα για στρατεύματα που μπορούν να δράσουν». Σημείωσε πως ανταπόκριση υπήρξε στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων και πως οι χώρες στις οποίες έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν αμάχους.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε στις δηλώσεις του πως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η μετανάστευση, οι εξωτερικές υποθέσεις με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στο επίκεντρο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και συζήτηση για την οικονομία. Πρόσθεσε πως της συνόδου θα προηγηθεί η καθιερωμένη προπαρασκευαστική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κύπρος ως το κράτος μέλος πλησιέστερα στην περιοχή αλλά και ως κράτος που διατηρεί διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. «Επιδεικνύουμε έμπρακτη στήριξη και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια εντός των δυνατοτήτων μας προς αποκλιμάκωση της κρίσης και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η προστασία αμάχων από όλες τις πλευρές και η άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων αποτελούν σημαντικά συστατικά της προσπάθειας αποκλιμάκωσης σε συνάρτηση με την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε.

Σημείωσε πως «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει την αταλάντευτη προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές δίκαιο και σε λύση στη βάση των δυο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μεταφέρει στην ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να επεκταθεί περισσότερο στο τι έχει συζητηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Επεσήμανε πως αυτό που είναι δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποδεικνύεται και από τα γεγονότα είναι πως σε αυτή την κρίση η ΕΕ «δεν έχει επιδείξει εκείνα τα αντανακλαστικά που ενδεχομένως θα έπρεπε».

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφέρει και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως ο ρόλος της ΕΕ στη περιοχή μας θα πρέπει να είναι και πιο ενεργός αλλά και πιο ουσιαστικός. «Και η κρίση στην περιοχή αποδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο ή τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε η ΕΕ να αναλάβει», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της Συνόδου για την Ειρήνη και στο οποίο θα αναφερθεί και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πως είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ορίζοντας έναρξης πολιτικού διαλόγου για αποκλιμάκωση της κρίσης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και όλοι να επιδείξουν πολιτική βούληση για έναρξη πολιτικού διαλόγου για μόνιμη λύση του προβλήματος.

Ερωτηθείς ποιο μεσολαβητικό ρόλο μπορεί να παίξει η Κύπρος, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως την Κύπρο τη συνδέουν με τα κράτη της περιοχής διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που εδράζονται σε αρχές και αξίες τις οποίες με συνέπεια η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί.

«Είμαστε κράτος της περιοχής, είναι και η δική μας γειτονιά και ναι στην ΕΕ είμαστε σε θέση και να μεταφέρουμε μηνύματα από τα κράτη της περιοχής αλλά και να αποτελέσουμε τον πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την περιοχή», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως στο περιθώριο της Συνόδου για την Ειρήνη στο Κάιρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μεταξύ άλλων συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε, ακόμη, πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει το πόσο σημαντικό ήταν ότι η Κύπρος ήταν ένα από τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο και ως το πλησιέστερο κράτος μέλος στην περιοχή.

Μεταναστευτικό

Ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής πτυχής της μετανάστευσης, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής και κυρίως των μεσογειακών.

Ως προς την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στη σημασία αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο, ανέφερε, και σημείωσε πως ιδιαίτερης σημασίας εκτιμάται και η υιοθέτηση από την Επιτροπή του πολυαναμενόμενου για εμάς Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ως Κυπριακή Δημοκρατία το καλωσορίζουμε και επιμένουμε στη σημασία της εφαρμογής του, δηλώνοντας έτοιμοι να συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί και στην ανάγκη ενίσχυσης των κονδυλίων τόσο για την εσωτερική όσο για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, ζητήματα που ήγειρε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε χθες με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ κ. Χαν.

Ικανοποίηση για επιχείρηση Αστυνομίας

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομίας για την εξάρθρωση οργανώσεων διακίνησης μεταναστών προς την Κύπρο.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες και στην οποία συμμετείχαν περίπου 130 μέλη της Αστυνομίας και οδήγησε στη σύλληψη 10 ατόμων στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η ανοχή στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών είναι μηδενική, δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει παραμένει ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, είπε ο Εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X