ΚΥΠΕ
Με έμφαση στον τρόπο εφαρμογής της ρύθμισης για το βραχιολάκι υποδίκων, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η κατ’ άρθρο συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην αναθεώρηση του νόμου για τη λειτουργία των φυλακών.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι απαραίτητο «να λήξει το συντομότερο δυνατό», καθώς η Κύπρος καλείται να εναρμονιστεί και με Αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και με γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Τορναρίτης, αναδείχθηκαν σημαντικά θέματα κατά τη συζήτηση, για τα οποία τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν απαντήσεις και διευκρινίσεις. «Το κορυφαίο ανάμεσα στα θέματα αυτά», όπως είπε, «αφορά στο βραχιολάκι για τους υπόδικούς και στο δικαίωμα που θα πρέπει να έχει το δικαστήριο, για να αποφασίσει αν ένας υπόδικος μπορεί να τελεί υπό κράτηση κατ’ οίκον με ηλεκτρονική παρακολούθηση».
Πρόσθεσε, δε, ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει τις τελικές του εισηγήσεις μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Οι κανονισμοί για προσλήψεις αστυνομικών στην πρώτη Ολομέλεια του Μαρτίου
Στο τελικό κείμενο των κανονισμών για τις προσλήψεις αστυνομικών κατέληξε σήμερα η Επιτροπή Νομικών, μετά την παρουσίαση των αναθεωρημένων σημείων, που προέκυψαν μετά από εισηγήσεις των μελών της.
Όπως είπε ο Νίκος Τορναρίτης, η αναθεώρηση των κανονισμών, που προέκυψε μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση προλήψεων, αποσκοπεί στο να καλύψει τα κενά που εντοπίστηκαν στη διαδικασία των προσλήψεων νέων αστυνομικών.
«Θα μελετήσουμε τα νέα κείμενα και θα οδηγηθούν σύντομα στην Ολομέλεια για να κλείσει και αυτό το θέμα, που εκκρεμεί εδώ και καιρό, λόγω του λανθασμένου χειρισμού που έτυχε η πρόσληψη των αστυνομικών, από εκείνους που είχαν την ευθύνη της πρόσληψης», δήλωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναφέροντας ότι «η εκτελεστική εξουσία έχει συμφωνήσει με εισηγήσεις και προβληματισμούς που είχαμε καταθέσει και φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί στα νέα κείμενα».
Ομαλή η εφαρμογή του i-justice, αλλά δε λύνει όλα τα προβλήματα, λέει ο Ν. Τορναρίτης
Ομαλά προχωρά η εφαρμογή του Ενδιάμεσου Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης i-justice, όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Νίκος Τορναρίτης. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση, μετά την πρώτη περίοδο της εφαρμογής του ενδιάμεσου συστήματος και εν αναμονή του συστήματος, e-justice, για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης.
Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι και η δικαιοσύνη εκσυγχρονίζεται με την εισαγωγή του i-justice εδώ και ένα χρόνο και πολύ σύντομα θα μπούμε στην εποχή του e-justice».
Τόνισε, όμως, ότι η αλλαγή αυτή δε λύνει τα προβλήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρόνιο θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Η προγραμματισμένη επίσκεψη της Επιτροπής Νομικών στο Επαρχιακό Δικαστήριο στις 25/2 δε θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε ο κ. Τορναριτης, κατόπιν σύστασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ Επιτροπής και Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Όσον αφορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, υπάρχει μία εισήγηση που έχω καταθέσει ο ίδιος στην Υπουργό Δικαιοσύνης, για να αρχίσει το κράτος διαβουλεύσεις για μετακίνησή του σε χώρο αξιοπρεπή και λειτουργικό για τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε και εξήγησε ότι ο χώρος που προτείνεται ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι την ανέγερση νέων κτιρίων, αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις απέναντι από το μετόχι Κύκκου.