ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διάνοιξη Πυροΐου πριν από οποιοδήποτε άλλο, ζητά ο Δήμαρχος Αθηένου από ΠτΔ

«50 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά».

ΚΥΠΕ

Ο κόσμος της Αθηένου αναμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν θα δεχθεί τη διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος, αν δεν συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, αναφέρει σε επιστολή του ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, επισημαίνοντας ότι το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροίου είναι ανθρωπιστικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ο κ. Καρεκλάς, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με αφορμή δηλώσεις στον Τύπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι σε συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ την 1η Ιουλίου θα ζητήσει τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, για αποσυμφόρηση της διέλευσης από τον Άγιο Δομέτιο.

Όπως αναφέρεται, στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρει ότι, σε συνέχεια και των συναντήσεων που είχε στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, και της δήλωσής του ότι είναι θέση της Κυβέρνησής του ότι δεν νοείται η διάνοιξη άλλου οδοφράγματος, αν δεν συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, «ο κόσμος της Αθηένου αναμένει ότι θα θέσει και ο ίδιος στην Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ το θέμα και δεν θα δεχθεί τη διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος, αν δεν συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμαρχος αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι η ολότητα του κόσμου της Αθηένου πιστεύει ότι «50 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά» και «δεν θα δεχθεί τη διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος, αν δεν προβλέπεται τουλάχιστον την ίδια ώρα και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου», ενώ αναμένει ότι θα χειριστεί το θέμα με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει καλύτερα και θα επιμείνει σε διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, μη αποδεχόμενος τη διάνοιξη άλλου οδοφράγματος, είτε στη Μια Μηλιά είτε αλλού, αν δεν προβλέπεται τουλάχιστον την ίδια ώρα και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου.

Προστίθεται ότι ο Δήμαρχος αναφέρει στην επιστολή προς τον Πρόεδρο ότι το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροίου είναι ανθρωπιστικό. «Συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Δήμος Αθηένου έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά και ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου - Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, σήμερα χρειάζονται 45 – 60 λεπτά», σημειώνεται και επισημαίνεται ότι αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύς χρόνος από και προς Λευκωσία.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια.

«Την ίδια ώρα, με τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο, αποσυμφορώντας την υφιστάμενη είσοδο της Λευκωσίας. Επίσης, δεν θα κινδυνεύουν ζωές κατοίκων που μεταφέρονται με νοσοκομειακά οχήματα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε 45’ – 60’, αντί σε 10’ μέσω της διόδου Πυροΐου», σημειώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση