ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δείχνει Τουρκία και ζητά ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράκαμψης κυρώσεων η Κύπρος

Τι θα ζητήσει κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πρακτικών της παράκαμψης κυρώσεων στις οποίες προβαίνει και η Τουρκία, αναμένεται να ζητήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε ακόμα στις αποφάσεις που λήφθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από τους ηγέτες για μέτρα για μείωση της ενέργειας, και σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίηση του για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, πως η Κύπρος τάσσεται υπέρ της μέγιστης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ότι υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν τους ηγέτες κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα ζητήματα, τα οποία αναμενόταν να θίξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το πρώτο ζήτημα, όπως είπα, αφορά την πτυχή της ανταλλαγής απόψεων γύρω από την κατάσταση στην Ουκρανία, που αφορά την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τον ρόλο που παίζει σε τέτοιες πρακτικές και η Τουρκία.

«Όπως θα θυμάστε, στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχει αποφασιστεί, εισήχθη και ένα καινούριο κριτήριο καταχώρισης, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, είτε στην ευρωπαϊκή επικράτεια είτε σε τρίτες χώρες, που διευκολύνουν την καταστρατήγηση ή την παράκαμψη, αν προτιμάτε, των κυρώσεων» ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

«Η παράκαμψη των κυρώσεων είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή, καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της ΕΕ. Και δυστυχώς, εν προκειμένω, παρατηρούμε ανησυχητικές πρακτικές από χώρες, ιδίως υποψήφιες χώρες όπως την Τουρκία» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Πελεκάνος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να υποδείξει ότι «η εισαγωγή του νέου κριτηρίου αποτελεί μεν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο - και παρά τους αναντίλεκτους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και που δεν καθιστούν απλή υπόθεση τη στόχευση φυσικών ή νομικών προσώπων που λειτουργούν εκτός της επικράτειας της ΕΕ - το πρόβλημα της παράκαμψης το οποίο αναγνωρίζεται από όλους ανεξαιρέτως ως πολύ σημαντικό, θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται με πιο ολοκληρωμένο τρόπο».

«Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ενώπιον μας και να δούμε από νομικής απόψεως μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε με τα κριτήρια καταχώρισης ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα παράκαμψης από φυσικά και νομικά πρόσωπα σε τρίτες χώρες - και ιδιαίτερα από υποψήφιες προς ένταξη χώρες - καθώς επίσης και να σκεφτούμε γενικότερα μέτρα αντίδρασης» συνέχισε.

Ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ακόμα πως στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αναφερθεί συγκεκριμένα στο τελευταίο Πακέτο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκθεση για την ενταξιακή πορείας της Τουρκίας, στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων η συνεχιζόμενη δημοκρατική διολίσθηση της χώρας, όσο και οι επανειλημμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, οι απειλητικές δηλώσεις ενάντια στην κυριαρχία των ελληνικών νησιών και της Κύπρου, η παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι περαιτέρω παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει ότι όλες αυτές οι εντάσεις που δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, και θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τη θέση ότι, εάν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και πειστικοί, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά να υποστηρίζονται από την ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει επικράτηση της ειρήνης δεν είναι άλλος από την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όχι, όμως, με αυθαίρετες ερμηνείες από αυτούς που επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις βλέψεις τους για αναθεωρητισμό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

«Μετά από μια μακρά και ενίοτε δύσκολη ολονύχτια συνεδρίαση αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια, οι ηγέτες της ΕΕ στάθηκαν για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και, παρά τις επί μέρους εθνικές διαφορές, ανέδειξαν τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας, συμφωνώντας στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη προς την κατεύθυνση του περιορισμού των τιμών» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πελεκάνος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, που θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε σύνθεση Υπουργών Ενέργειας, «να δρομολογήσουν τις διεργασίες προς την κατεύθυνση επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών, όπως επίσης και για ένα μηχανισμό αλληλεγγύης για επιβολή ορίου τιμής στο αέριο που χρησιμοποιείται για λόγους ηλεκτροπαραγωγής και που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ικανοποιημένος για τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία δηλώνουν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει συλλογικά την ενεργειακή κρίση και να προστατεύσει από την ακρίβεια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της συνόδου, είναι υπέρ της επίτευξης «της μεγίστης δυνατής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων, στα θέματα των κοινών αγορών και αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και της ενίσχυσης των ενεργειακών διασυνδέσεων τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και το φυσικό αέριο».

«Την ίδια ώρα επαναλήφθηκε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, παρέχοντας έναν αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μέσω μεταφοράς φυσικού αερίου - είτε ως υγροποιημένο φυσικό αέριο, είτε μέσω αγωγών - καθώς και καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβανομένων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση