ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Τα τεχνολογικά οφέλη να φτάνουν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας

Οι προσπάθειες αυτές, σημείωσε, μπορούν να κατοχυρωθούν με εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας, οι οποίες στηρίζουν ενεργά την ανταλλαγή τεχνολογικής προόδου

ΚΥΠΕ

Τα κοινοβούλια είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι τα τεχνολογικά οφέλη φτάνουν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, περιλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των ευάλωτων ομάδων, μέσω της διαμόρφωσης πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίες διασφαλίζουν τον ψηφιακό γραμματισμό και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα εργαλεία που προσφέρει η καινοτομία, δήλωσε ο Βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου, σε παρέμβασή του στις εργασίες της 149ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Γενεύη.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στην παρέμβασή του κατά τη γενική συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Οργανισμού με θέμα «Η αξιοποίηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας προς επίτευξη ενός πιο ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος», ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ χωρών, είπε ότι τα κοινοβούλια μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, ειδικότερα του Παγκόσμιου Νότου, προωθώντας, μεταξύ άλλων, τη μετάδοση τεχνογνωσίας, υποστηρίζοντας διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες και ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προσπάθειες αυτές, σημείωσε, μπορούν να κατοχυρωθούν με εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας, οι οποίες στηρίζουν ενεργά την ανταλλαγή τεχνολογικής προόδου.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας των ίδιων των κοινοβουλίων να αξιοποιούν την επιστήμη στο νομοθετικό τους έργο, στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επισημαίνοντας ότι η τεκμηριωμένη νομοθετική διαδικασία αποτελεί βασικό εχέγγυο της χρηστής διακυβέρνησης, υπογράμμισε, παράλληλα, τη σημασία δημιουργίας κοινοβουλευτικών μηχανισμών και εργαλείων, που θα μπορούν να αποτιμούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται και ταυτόχρονα θα προβλέπουν μελλοντικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που παρουσιάζει και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ισχυρών ρυθμιστικών πλαισίων που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου και ταυτόχρονα θα επιτρέπουν στον τομέα της καινοτομίας να ακμάσει.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, επιβάλλεται συντονισμός μεταξύ των κοινοβουλίων, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ως εκπρόσωποι των πολιτών μας, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προστατεύει τον πλανήτη και προωθεί τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης. Σημείωσε ότι ο Χάρτης Δεοντολογίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αποτελεί ένα πολύτιμο σημείο εκκίνησης.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε την απολυτή δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την διεθνή προσπάθεια και προέτρεψε όλα τα κοινοβούλια μέλη του Οργανισμού να ενσωματώσουν την ηθική διάσταση στη διαδικασία ανάπτυξης της καινοτομίας στις χώρες τους.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Νεοφύτου, συμμετέχουν οι βουλευτές Άριστος Δαμιανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνος Μουσιούττας και Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση