ΚΥΠΕ
Την υπόσχεση πως «θα μείνουμε αταλάντευτοι» στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό το 1976, έδωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις, μετά το ένατο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως η ενότητα του ΔΗΣΥ «εγγυάται την σταθερή και ασφαλή πορεία του τόπου μας».
Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, Υπουργών, κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων και βουλευτών και αξιωματούχων του ΔΗΣΥ.
«Ο Γλαύκος Κληρίδης το 1976 ίδρυσε τον ΔΗΣΥ πάνω σε τέσσερις αρχές και αξίες. Τον αγώνα για επανένωση του τόπου, για τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας, μια ελεύθερη και δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «είναι αυτές τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε και σήμερα».
Όπως πρόσθεσε, «σήμερα στο ένατο μνημόσυνο από θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη δίνουμε μία υπόσχεση πως θα μείνουμε αταλάντευτοι στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες ίδρυσε τον ΔΗΣΥ».
«Ο ΔΗΣΥ θα είναι απέναντι και από σκέψεις για διχοτόμηση ή παράταση του στάτους κβο, ο ΔΗΣΥ θα είναι απέναντι από αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και θα είναι απέναντι από αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τα γερά θεμέλια της οικονομίας», είπε και κατέληξε λέγοντας, «βαδίζουμε στο δρόμο του Γλαύκου Κληρίδη τιμώντας τις παρακαταθήκες του».
Εξάλλου, σε επιμνημόσυνο λόγο του, ο Τάκης Κληρίδης, Υπουργός Οικονομικών κατά τη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, αναφέρθηκε στο έργο του πρώην Προέδρου και ειδικά στην απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».
Όπως είπε, ο Γλαύκος Κληρίδης «το προσωπικό κόστος δεν το υπολόγισε ποτέ, προκειμένου να υπηρετήσει την πατρίδα, έτοιμος για τα δύσκολα, εκείνα που λίγοι ηγέτες αναλαμβάνουν σε κρίσιμες στιγμές και για αυτό ξεχωρίζουν όπως όταν έδινε την μάχη για την ένταξη στην ΕΕ, με άλυτο το Κυπριακό, όπως όταν ανέλαβε ευθύνες διάσωσης της Δημοκρατίας μετά την καταστροφή του 1974».
«Η μνήμη μάς υπαγορεύει σήμερα ότι χρειαζόμαστε τους μεγάλους ηγέτες, αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν το λαό και να τον οδηγήσουν σε ευημερία και κοινωνικό πρόοδο, ηγέτες που έδειξαν και απέδειξαν τις ικανότητές τους στα δύσκολα, ηγέτες που τολμούν και δεν φοβούνται το κόστος των οδυνηρών αποφάσεων, ηγέτες που ξεκάθαρα πασχίζουν για το καλό της πατρίδας μας, ηγέτες που ακολουθούν τις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη», είπε.