Της Οριάνας Παπαντωνίου
Τα χρονικά περιθώρια για τα κόμματα του Κέντρου φαίνεται να στενεύουν μετά και την εξαγγελία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, μιας και θα πρέπει να προχωρήσουν τις διεργασίες για την ανάδειξη της δικής τους πρότασης για τις προεδρικές εκλογές του ’23. Αν και το μήνυμα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξελιχθούν ομαλά οι διεργασίες εντός των κομμάτων βάσει χρονοδιαγραμμάτων που τηρούνταν και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο κυριαρχούν το άγχος και ο έντονος προβληματισμός. Ο απόηχος της εξαγγελίας Χριστοδουλίδη με τα ξεσηκωμένα σημεία από παλαιότερη ομιλία του Γιάννη Κασουλίδη (κάτι που οι συναγερμικοί φροντίζουν να υπενθυμίζουν καθημερινά με όλους τους τρόπους) όπως και η επιμονή του τέως ΥΠΕΞ να δηλώνει μέλος του ΔΗΣΥ, προκάλεσαν κραδασμούς στα κόμματα του μεσαίου χώρου και έδωσαν λαβή για περισσότερες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
Το βάρος στο Νικόλα
Στο ΔΗΚΟ, αν και επίσημα δηλώνεται ότι δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία, γίνεται σοβαρή προσπάθεια διαχείρισης εκείνων που αντιδρούν σφόδρα στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχει άλλη επιλογή από το να χειριστεί προσωπικά το θέμα, εξηγώντας τους –ακόμη και σε βουλευτές του κόμματος - ότι στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη επιλογή είναι και η καλύτερη υπό τας περιστάσεις. Άλλωστε, όπως διαμηνύεται, είναι ο πρόεδρος του κόμματος που ανέλαβε και τις συζητήσεις με τον υποψήφιο με τις συναντήσεις των δύο ανδρών να πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μιας και θα πρέπει να γίνουν βήματα και από τις δύο πλευρές ώστε να αποδεχτούν τη στήριξη χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις. Μάλιστα, η επιλογή του ΔΗΚΟ να τραβήξει χρονικά την απόφαση έως τα μέσα Ιουνίου, προηγείται το συνέδριο του ΑΚΕΛ το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Ευελπιστούν ότι μέχρι τότε θα ξεφουσκώσει το σκάνδαλο της αντιγραφής, αν και όπως σημειώνουν, αυτή η επιμονή στελεχών πρώτης γραμμής του ΔΗΣΥ με το θέμα φέρεται να φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα και να συσπειρώνει ακόμη περισσότερο τους υποστηρικτές του Νίκου Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, αναμένουν από τον ίδιο να προχωρήσει άμεσα με τη δημοσιοποίηση των προγραμματικών του θέσεων ώστε να μετατοπιστεί η συζήτηση σε κάτι πιο ουσιώδες από αντιγραφές και κομματικές ταυτότητες, όπως επίσης και να αποστασιοποιηθεί λίγο από το έργο της παρούσας κυβέρνησης μιας και το ΔΗΚΟ δηλώνει διαχρονικά ότι είναι διεφθαρμένη (κάτι που ο κ. Χριστοδουλίδης ως πρώην μέλος της αρνείται συστηματικά)
Σε στάση αναμονής
Στην ΕΔΕΚ απ’ την άλλη δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα και περιμένουν την απόφαση του ΔΗΚΟ χωρίς να αποκλείουν στήριξη του ίδιου υποψηφίου. Άλλωστε και τα δύο κόμματα διαμηνύουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υλοποιηθεί η συνεργασία με στόχο «να επαναφέρουν την ελπίδα στον τόπο». Ωστόσο, η θέση του Μαρίνου Σιζόπουλου ότι στόχος μιας πιθανής υποστήριξης ενός υποψηφίου είναι και ο εμβολιασμός του κυβερνητικού του προγράμματος με θέσεις και της ΕΔΕΚ δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Νίκο Χριστοδουλίδη Άλλωστε, μπορεί αυτή την ώρα την ΕΔΕΚ, στις όποιες διαβουλεύσεις εν όψει εκλογών βάσει και των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, να την εκπροσωπεί ο πρόεδρος του κινήματος, ωστόσο, είναι πολλές οι φωνές ηγετικών στελεχών που χαράζουν μία διαφορετική, παράλληλη, πορεία. Μάλιστα, φαίνεται πως δύσκολα ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην παρούσα φάση θα μπορέσει να πείσει πως το κόμμα του μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως τις παλιές καλές εποχές. Την ίδια ώρα εκτιμά πως το ποντάρισμα στο σωστό άλογο και μια πιθανή νίκη θα του προσφέρει μια προσωπική επιτυχία, θα καταλαγιάσει κάπως το εσωτερικό μέτωπο και ίσως ανακόψει περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του Κινήματος. Πάντως, μια πιθανή στήριξη της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην ΕΔΕΚ σε ό,τι αφορά τη στάση της στο Κυπριακό, αφού πολλά στελέχη της, όπως ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, είναι διαχρονικά εναντίον της ΔΔΟ.
Εμμένουν στη συναίνεση
Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της ΔΗΠΑ φαίνεται ότι και αυτές θα ολοκληρωθούν εντός Ιουνίου, αν και όπως δηλώνει στη «Κ» ο Μάριος Καρογιάν δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναγκαιότητα για βεβιασμένες αποφάσεις.
Εμμένουν μάλιστα στην προσπάθεια για μια υποψηφιότητα ευρύτερης συναίνεσης, που να ενώνει και δεν αποκλείουν πιθανή αλλαγή της παρούσας εικόνας σε σχέση με τους υποψηφίους κυρίως των μεγάλων κομμάτων σημειώνοντας πως έχουμε πολύ χρόνο ακόμα μέχρι τις εκλογές. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι η παρουσία στελεχών και φίλων της ΔΗΠΑ στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ο Βασίλης Πάλμας, δεν προεξοφλεί τίποτα, μιας και θα πρέπει να μελετήσουν θέσεις και προτάσεις των υποψηφίων πριν καταλήξουν σε αυτόν που θα στηρίξουν στις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως δεν θα είναι και τόσο εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς πως εντός ενός μικρού κόμματος υπάρχουν υποστηρικτές και των τριών υποψηφιοτήτων. Άλλωστε, στελέχη της ΔΗΠΑ δεν κρύβουν καν ότι δουλεύουν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, προσεγγίζοντας και προσωπικότητες του τόπου για να τους ακολουθήσουν. Εντός της παράταξης βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που θέτουν το ερώτημα, γιατί να μη στηριχθεί ο επίσημος συνεχιστής της παρούσας κυβέρνησης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον οποίο ο κ. Καρογιάν έχει ήδη βρεθεί ενώ καμία συνάντηση μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Τέλος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο υπάρχουν και (λίγες) φωνές εντός ΔΗΠΑ, που προτείνουν την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, αν και το σενάριο αυτό θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένο. Η τελική απόφαση, σύμφωνα πάντα με τα όσα αφήνουν να διαρρέουν στελέχη του κόμματος, δεν αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου, επαναλαμβάνοντας ότι η επιλογή θα γίνει βάσει των θέσεων του κόμματος και ποιος βρίσκεται πιο κοντά σε αυτές αλλά και κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή η προσπάθεια για εμπλουτισμό των προεκλογικών θέσεων του υποψηφίου και με τις προτάσεις της ΔΗΠΑ.