ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολοι καιροί για κόμματα

Οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την δημιουργία συμμαχιών και οι δυσκολίες

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στο νέο πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται μετά και τις προεδρικές εκλογές με πρόσωπα εκτός κομματικών πλαισίων να διεκδικούν ρόλο και χώρο ώστε να καλύψουν κάποιο πολιτικό ή ιδεολογικό κενό που εκτιμούν ότι έχει δημιουργηθεί ή προϋπήρχε. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είναι η διεκδίκηση θέσης στις προσεχείς δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ωστόσο, αν και οι εμπλεκόμενοι προεκλογικά άφηναν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν άμεσα, σήμερα αντιλαμβάνονται πως από τα λόγια στην πράξη η απόσταση αλλά και τα εμπόδια που εμφανίζονται κάποιες φορές φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Οι εκτός ΕΔΕΚ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος που θα στεγάζει τα πρόσωπα που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Από την πρώτη όμως μεγάλη συνάντηση που έγινε και παρευρέθηκαν σε αυτήν μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής Κωστής Ευστάθιου και ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα και είχε στόχο τον συντονισμό διαφάνηκαν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ουσιώδη ζητήματα.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης που φαίνεται πέρα από τον κόσμο της ΕΔΕΚ να έχει επαφές και με πολίτες από τον χώρο του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ αλλά και του ΔΗΣΥ, που νιώθουν απογοήτευση από τα κόμματά τους, παρουσίασε την πρότασή του σε εκείνη τη συνάντηση για τη δημιουργία κόμματος χωρίς ωστόσο όπως διαμηνύεται να απορρίπτει την εισήγηση Γιώργου Βαρνάβα για δημιουργία πλατφόρμας. Μάλιστα, τέθηκε ως χρονικό περιθώριο για την ευόδωση των προσπαθειών το καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει χρόνος ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών. Ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών που απαιτείται, μιας και θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο και διαβουλεύσεις με ανθρώπους εκτός κομματικής γραμμής. Ο κος Παπαδάκης, μάλιστα, έχοντας ως παράδειγμα συνδυασμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύει στη δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης χωρίς βαρίδια, με το σκεπτικό να δώσει στέγη στους Σοσιαλδημοκράτες και σε όσους θελήσουν να εργαστούν για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και να βρεθούν απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σε σχέση με τη θέση της νέας πολιτικής οντότητας στο Κυπριακό, ζητείται από όλους να κάνουν ένα βήμα πέρα από τις θέσεις τους ώστε να μπορέσουν να συνυπάρξουν. Ορισμένοι φέρνουν και ως παράδειγμα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μιας και οι θέσεις τους στο Κυπριακό ποικίλουν.

Ωστόσο, το εθνικό μας θέμα είναι αυτό που δημιουργεί και τους περισσότερους τριγμούς, μιας και προσωπικότητες, όπως ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, με διαχρονική θέση ενάντια στη λύση ΔΔΟ, δεν προτίθενται να αποκλίνουν έστω και στο ελάχιστο από τις θέσεις τους. Δεν φαίνεται άλλωστε η συγκεκριμένη προσπάθεια να τον εκφράζει και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι προέτρεξαν να αναφέρουν πως θα είναι ο βουλευτής του νέου κομματικού σχηματισμού κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί, όπως άλλωστε και η περαιτέρω συνεργασία με τον υποψήφιο που στήριξε στις προεδρικές εκλογές, τον Γιώργο Κολοκασίδη. Μεταξύ των δύο αντρών υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι περισσότερο.

Αχιλλέας Δημητριάδης 

Στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στη Λευκωσία ο Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωνε μεταξύ άλλων «ότι οι προεδρικές εκλογές είναι μόνο η αρχή, θα είμαστε μαζί και την επόμενη ημέρα, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα», δημιουργώντας έτσι προσδοκίες κυρίως στους φίλους και υποστηρικτές του. Ο ίδιος εξακολουθεί να δηλώνει ότι ήρθε για να μείνει, χωρίς να θεωρεί εμπόδιο το ποσοστό 2,04% που έλαβε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μιας και ήταν μικρότερο από ό,τι ανέμενε, εξηγώντας ότι δούλεψε η λογική της «χαμένης ψήφου». Οι επαφές και οι συζητήσεις με φίλους και υποστηρικτές του συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις, γνωρίζοντας ωστόσο καλά πως αυτό απέχει πολύ από τη δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος. Προτάσεις όπως η διεκδίκηση μιας θέσης στο ευρωκοινοβούλιο ως μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας με προσωπικότητες που προέρχονται από τον ΟΠΕΚ ως μεμονωμένα πρόσωπα αλλά και πολίτες που συμμετέχουν στα κοινά φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι.

Σκέψεις γίνονται και σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και πιθανή διεκδίκηση θέσης εντός του κοινοβουλίου, ενώ το σενάριο που ορισμένοι θέλησαν να προωθήσουν για διεκδίκηση της δημαρχίας του μητροπολιτικού πιθανότατα δήμου της Λευκωσίας δεν ευσταθεί, μιας και ο κος Δημητριάδης είναι δημότης Στροβόλου. Πάντως, όπως σημειώνουν άτομα που βρίσκονται κοντά του, ο ίδιος νιώθει πως έχει να προσφέρει, παραμένοντας πιστός στις δεσμεύσεις του να εργαστεί για τη διαφάνεια, το τίμιο κράτος, για περιβαλλοντικά ζητήματα και βέβαια για μια ξεκάθαρη λύση στο Κυπριακό. 

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Στις 5 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του κινήματος «Νέο Κύμα/Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος» Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους 6.328 πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Είναι μόνο η αρχή». Με αυτή τη δέσμευση η όλη προσπάθεια πάει, όπως όλα δείχνουν, ένα βήμα παραπέρα. Οι διεργασίες για να μετατραπεί το «Νέο Κύμα» σε πολίτικο κίνημα βρίσκονται σε εξέλιξη με ξεκάθαρο στόχο τις εκλογές. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την οργάνωση του κινήματος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται περαιτέρω εμπλοκή του Volt Europa, μιας και ευρύτερος στόχος είναι οι πολίτες να έχουν την επιλογή για κάτι νέο και πρωτοποριακό. 

Οι εμπλεκόμενοι πιστεύουν πως ήρθε η ώρα για τα επόμενα βήματα μιας και το κίνημα διαθέτει ήδη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο και κοινοβουλευτικές θέσεις σε Ολλανδία και Γερμανία. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, υπήρξε και συζήτηση με τα στελέχη που βρέθηκαν εκτός ΕΔΕΚ για μία πιθανή συνεργασία ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απομακρυσμένο, αν αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Βουλή  |  ΔΗΠΑ  |  Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση