ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οχι μία, δύο υπερπανσέληνοι – και ένα σπάνιο μπλε φεγγάρι – τον Αύγουστο

Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου σημειώνεται όταν η πανσέληνος βρίσκεται στο περίγειο, τη μικρότερη απόσταση δηλαδή από τη Γη, με αποτέλεσμα το ολόγιομο φεγγάρι να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και 30%

Οι απανταχού ρομαντικοί έχουν διπλό λόγο να χαίρονται για τον μήνα που ξεκινά αύριο καθώς ο Αύγουστος περιλαμβάνει όχι μία, αλλά δύο υπερπανσελήνους.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πρώτη υπερπανσέληνο του Αυγούστου αύριο, 1η του μήνα, και τη δεύτερη, γνωστή ως και μπλε σελήνη καθώς εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, στις 30 Αυγούστου.

Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου σημειώνεται όταν η πανσέληνος βρίσκεται στο λεγόμενο περίγειο, τη μικρότερη απόσταση δηλαδή από τη Γη, με αποτέλεσμα το ολόγιομο φεγγάρι να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο στο απόγειο.


Οι άγγελοι του καθεδρικού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη με φόντο την πρόσφατη υπερπανσέληνο του Ιουνίου – Φωτ.: ΑΡ

Συγκριμένα, καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Ο όρος «υπερπανσέληνος» δεν είναι αστρονομικός και, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Πηγή: SkyNews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση