ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση βιομηχανικών παραγγελιών τον Φεβρουάριο και φόβοι ύφεσης στη Γερμανία

Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία καθιστά πιθανή ακόμα και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος

Πηγή: Bloomberg

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβληματισμός της Ευρώπης γύρω από το ζητούμενο της ενεργειακής απεξάρτησής της από τη Ρωσία και με το αίτημα της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια να προκαλεί αναστάτωση σε όλη την Ε.Ε., νέα στοιχεία έρχονται να εντείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι παραγγελίες των γερμανικών βιομηχανιών μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 2,2% σε σύγκριση με εκείνες του Ιανουαρίου και ήταν η πρώτη μείωση που κατέγραψαν μετά τέσσερις μήνες. Προφανής αιτία ήταν η μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μείωση υπερέβη και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg και προέβλεπαν πως οι παραγγελίες θα μειωθούν κατά μόνον 0,3%. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μειώθηκαν σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές της ενέργειας, ενώ ο αποκλεισμός των ρωσικών και των ουκρανικών λιμανιών επιδείνωσε το «έμφραγμα» που έχει προκαλέσει η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν από την περασμένη εβδομάδα υποβαθμίσει την πρόβλεψή τους για τη φετινή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 1,8%, από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 4,6%. Προειδοποίησαν, άλλωστε, ότι είναι πιθανόν να διο-λισθήσει σε ύφεση η γερμανική οικονομία εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει σε ύφεση η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που η Μόσχα ζήτησε να πληρώνουν οι Ευρωπαίοι σε ρούβλια το ρωσικό αέριο. Το Βερολίνο έσπευσε να ενεργοποιήσει προϋπάρχον σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση ανεπάρκειας ενεργειακών πόρων και αποθεμάτων, βάσει του οποίου, όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη, τίθενται σε προτεραιότητα οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών και αναστέλλεται η λειτουργία ορισμένων. Μολονότι οι απειλές της Μόσχας έχουν αποδειχθεί προς το παρόν κενές περιεχομένου και η Γερμανία δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από ανεπάρκεια ενέργειας, και μόνον η πιθανότητα μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής της εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης.

Τους κινδύνους αυξάνει, άλλωστε, ο ανησυχητικά υψηλός πληθωρισμός, που έφτασε τον Μάρτιο στο 7,6%, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την επανένωση των Γερμανιών. Ηδη βιομηχανικοί κολοσσοί της Γερμανίας, όπως οι BMW AG, BASF SE και ThyssenKrupp AG, έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένουν μείωση των εσόδων τους. Τη Δευτέρα, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της εμβληματικής γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, προέβλεψε πως «θα είναι λογικά αναπόφευκτη» η ύφεση αν η Γερμανία αποκοπεί από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνιζόταν ακόμα να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο από το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1%, καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» προστέθηκε στο πλήγμα που είχε προκαλέσει στην παραγωγή το «έμφραγμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εκτοτε έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί μολονότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έχει καλέσει τους πολίτες της χώρας να τηρούν προστατευτικά μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ