ΚΕΪΤ ΚΟΝΓΚΕΡ, ΜΑΪΚ ΑΪΖΑΚ, ΛΟΡΕΝ ΧΙΡΣ / THE NEW YORK TIMES
Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, τις τελευταίες εβδομάδες εκδήλωνε έντονο ενδιαφέρον για το Twitter και για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί. Την Τρίτη, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι ο Μασκ αγόρασε σημαντικό μερίδιο των μετοχών του (το 9,2%), που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο και τον τοποθετεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Προφανώς η παρουσία του, αλλά και ο ρυθμιστικός ρόλος που μπορεί πλέον να ασκεί έχει τεράστια σημασία για μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον από παγκόσμιους ηγέτες, βουλευτές, διασημότητες και περισσότερους από 217 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως καθημερινά για τον δημόσιο διάλογό τους.
Μάλιστα, ο Μασκ δεν υπέγραψε, όπως έχουν πράξει τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμβόλαιο που δεν του επιτρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές του ιστότοπου. Αυτό τον βοηθάει στην υλοποίηση του οράματός του για «αποκεντρωμένη κοινωνική δικτύωση».
Ο μεγαλομέτοχος του 9,2% του μέσου σχεδιάζει «αποκεντρωμένη κοινωνική δικτύωση».
Αυτό ακριβώς το όραμά του αποτελεί πρόκληση για τον τρόπο δημιουργίας της πλατφόρμας. Οι τεχνολογίες που θα βρίσκονται στον πυρήνα της θα οικοδομούνται σε κοινή θέα και με πλήρη διαφάνεια, οι χρήστες θα μπορούν να προσαρμόζουν κατά βούληση το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται και θα διαμορφώνουν το είδος του λόγου που είναι αποδεκτός.
Αυτό συνιστά απόλυτη διαφοροποίηση από τον τρόπο με τον οποίο έχουν οικοδομηθεί το Facebook, το Twitter και το Instagram, όπου στην πραγματικότητα η εταιρεία καθορίζει ποιες αναρτήσεις μπορούν να παραμείνουν και ποιες όχι. Πρόκειται για μια απόφαση πλήρους απελευθέρωσης του δικαιώματος του λόγου χωρίς κανέναν περιορισμό.
Αλλωστε, ο Μασκ είχε κατακρίνει τον υπερβολικό παρεμβατισμό στην πλατφόρμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία λόγου. Ειδικοί προειδοποιούν ότι το όραμα πλήρους κατάργησης οποιουδήποτε περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, προφανώς είναι αντίθετο με την ισχύουσα πολιτική της πλατφόρμας, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού μπορεί να καταλήξει μια τέτοια σύγκρουση.
Αναδιαμόρφωση
Την Τρίτη ο ίδιος ο Μασκ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα ανέφερε ότι ελπίζει να επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις σε αυτήν τους επόμενους μήνες.
Εάν το όραμα για «αποκεντρωμένο Twitter» είναι εφικτό να λάβει σάρκα και οστά παραμένει ασαφές. Ακόμα, όμως, και αν είναι δυνατό, θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια καθώς θα χρειαστεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία αναδιαμόρφωσης ολόκληρης της πλατφόρμας.