ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μοντέλο Μασκ δούλεψε στην Tesla, αλλά όχι στο Twitter

Η τακτική των απειλών και απολύσεων δεν ταιριάζει στο κοινωνικό δίκτυο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά τις πυρετώδεις και συχνά χοντροκομμένες πρακτικές του για να αναμορφώσει το κοινωνικό δίκτυο του Twitter, που πρόσφατα αγόρασε, ο Ελον Μασκ δεν δείχνει να επιφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αν και με τις μεθόδους των απειλών και απολύσεων διοικούσε άλλες εταιρείες του, όπως οι Tesla και Space X, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται να αρμόζουν, όπως αναφέρεται σε συναφές άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις έγινε γνωστό πως πρώτη φορά ο μεγιστάνας έχει χάσει πάνω από 100 δισ. δολάρια από την περιουσία του φέτος, διότι η τιμή της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά της σε δύο χρόνια. Βέβαια δεν παύει να διατηρεί την πρωτιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία η οποία, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, διαμορφώνεται στα 169,8 δισ. δολάρια, παρότι τη Δευτέρα μειώθηκε κατά 8,6 δισ. δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ από τις αρχές του 2022 έως σήμερα η περιουσία του Μασκ έχει ελαττωθεί πιο πολύ από κάθε έναν στην εν λόγω λίστα δισεκατομμυριούχων, δηλαδή κατά 100,5 δισ. δολάρια, πριν από σχεδόν 12 μήνες είχε εκτιναχθεί στα 340 δισ. δολάρια. Πάντως, πολλοί επενδυτές διερωτώνται μήπως σκορπά τον εαυτό του ανάμεσα στα διαφορετικά του εγχειρήματα, και αυτό είναι κάτι μη αποτελεσματικό.

Η μετοχή της Tesla υποχωρεί και η περιουσία του Μασκ έχει μειωθεί κατά 100 δισ. δολ. από τις αρχές του χρόνου.

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, πάντως, ο Ελον Μασκ εφαρμόζει στο νεοαποκτηθέν Twitter ό,τι και στις άλλες εταιρείες του, την Tesla και τη Space X: απολύει μαζικά, κάνει λόγο για πτώχευση και διαμηνύει στο προσωπικό να εργαστεί υπερωριακά και με αυταπάρνηση, ειδάλλως θα απομακρυνθεί. Κάτι ανάλογο έκανε και το 2018. Κοιμόταν στα γραφεία της Tesla ενόσω προσπαθούσε να κατασκευάσει το μαζικής απήχησης μοντέλο Model 3. Είχε τότε απολύσει υπαλλήλους και διευθυντικά στελέχη, διαμαρτυρόμενος ότι η εταιρεία βρίσκεται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας. «Ήταν κάτι αφόρητο – υπήρχαν φορές που ζούσα μέσα στο εργοστάσιο για τρεις ή τέσσερις ημέρες συνεχώς», είχε εξομολογηθεί τότε τους New York Times. Αυτή η εμπειρία του, την οποία αποκαλούσε «κόλαση της παραγωγής», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την κρίση που ο ίδιος γέννησε στο Twitter. Ο Ελον Μασκ διοικεί δημιουργώντας συνθήκες επώδυνες, εφαρμόζοντας τη θεραπεία του σοκ και της απειλής και υποχρεώνοντας τους υπαλλήλους του και τον εαυτό του να αγνοούν οικογένειες και φίλους, θέτοντας εαυτούς στην υπηρεσία της εκπλήρωσης των στόχων του.

Στο Twitter απέλυσε τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους και αποδέχθηκε τις παραιτήσεις 1.200 επιπλέον. Και δήλωσε πως κοιμόταν στα γραφεία του στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά την Τάιμι Μάντσεν, καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Σάντα Κλάρα, δεν είναι σαφές εάν ο Ελον Μασκ θα βρει τα μέσα να κινητοποιήσει το προσωπικό μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρόκειται για τους εργαζομένους σε μια αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίοι με ζήλο εργάζονταν να μετατοπίσουν τους ανθρώπους από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στον ηλεκτροκινητήρα. «Στις Tesla και SpaceX το στοίχημα ήταν υψηλό ρίσκο, υψηλή ανταμοιβή, αλλά στο Twitter όσο υψηλό κι αν είναι το ρίσκο, η ανταμοιβή δεν είναι αποσαφηνισμένη», επισημαίνει, τέλος, η δρ Μάντσεν. Και ο Μασκ δεν έχει προς το παρόν μια απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση