ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στοίχημα για την Κύπρο η αποθήκευση «καθαρής» ενέργειας

Η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησαν αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε παγκόσμια κλίμακα και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στις εθνικές οικονομίες, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο REPowerEU, το οποίο προνοεί για την απεξάρτηση της Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, μέσω της αξιοποίησης νέων πηγών ενέργειας και αυξημένης χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών.

Το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος
Στην Κύπρο η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή. Πέραν της αύξησης του κόστους των υγρών καυσίμων, οι καταναλωτές επιβαρύνονται και το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων. H Κύπρος παραμένει το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος-μέλος της EE. Mε σωστό προγραμματισμό μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ενεργειακό δυναμικό της, ώστε να αρθεί η ενεργειακή της απομόνωση και να μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ηλεκτρισμού από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες, κάτι που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Σημαντική η αξιοποίηση των ΑΠΕ
Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά κυρίως η αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προϋποθέτει την αναβάθμιση και εξέλιξη των υφιστάμενων δικτύων ώστε η παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια να μπορεί να αξιοποιηθεί τη στιγμή ακριβώς που είναι περισσότερο απαραίτητη. Για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την ενεργειακή αυτονομία των απομονωμένων νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων, και ειδικότερα για την Κύπρο, βραχυπρόθεσμα χρειάζεται η άμεση αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου, έτσι ώστε να μπορέσει να αυξηθεί η ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος με τη χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, για να είναι εφικτή η επιπλέον διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Η λύση της αποθήκευσης ενέργειας
Η απουσία συστημάτων αποθήκευσης οδηγεί σε σπατάλη περίπου του 60% της φθηνής, πράσινης ενέργειας που μπορεί να παραχθεί τις ημέρες κατά τις οποίες η Κύπρος διαθέτει ήλιο και άνεμο. Τη λύση δίνουν οι σύγχρονες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας, όπως είναι αυτές που αναπτύσσονται με βάση τις μπαταρίες λιθίου, οι οποίες αποτελούν στρατηγικές και κρίσιμες πλέον υποδομές των σύγχρονων δικτύων ενέργειας. Έργα αποθήκευσης ενέργειας που έχουν υλοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, σε χώρες όπως η Αυστραλία, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους αλλάζουν δραστικά το τοπίο, διασφαλίζοντας εφεδρική ενέργεια σε περιόδους αυξημένης ζήτησης και μειώνοντας το ρίσκο πιθανών προβλημάτων (blackouts) στην απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση. Οι σύγχρονες λύσεις αποθήκευσης διασφαλίζουν ευελιξία, αξιοπιστία και σταθερότητα πρόσβασης σε ενέργεια από ΑΠΕ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ μέσω της αποθήκευσης καλύπτονται και οι ανάγκες που δημιουργούνται σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, χωρίς να χάνεται πολύτιμη πράσινη ενέργεια. Η ανάπτυξη νέων δικτύων ενέργειας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση σύγχρονων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας θα επιτρέψουν τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό ενεργειακό δίκτυο με οφέλη για τους πολίτες, χάρη στην μείωση του κόστους, αλλά και για το περιβάλλον, μέσω της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Κ. Μητσοτάκης: «Κομβικής σημασίας η αποθήκευση ενέργειας»
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά μόνο αν λύσουμε -αν κόψουμε μάλλον- τον Γόρδιο δεσμό της αποθήκευσης ενέργειας, διότι προφανώς δεν έχουμε συνέχεια λιακάδα και δεν φυσάει κάθε μέρα. Άρα η αποθήκευση ενέργειας, αποκτά κομβική σημασία για να αυξήσουμε τη δυνατότητα διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο εργοστάσιο της εταιρίας Sunlight, η οποία αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας με βάση το λίθιο. Η Sunlight ανήκει στην Olympia Group που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο με μια σειρά από επιχειρήσεις, ενώ επενδύει μεταξύ άλλων και σε τεχνολογίες για την βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, υποστηρίζοντας την έρευνα και ανάπτυξη σε καινοτόμες εφαρμογές που απαντούν σήμερα στις πολλαπλές προκλήσεις του αύριο.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση