ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Στον κάδο 17 τόνοι αιγοπρόβειο χαλλούμι γιατί δεν ήταν ΠΟΠ»

Δημόσια καταγγελία από τον τυροκόμο Ι. Κεσέ για το ΠΟΠ και απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας στα φετινά βραβεία Γαστρονόμος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πλαίσιο των βραβείων ποιότητας Γαστρονόμος, για το θέμα του χαλλουμιού, με τον βραβευθέντα τυροκόμο Ιάκωβο Κεσέ να τοποθετείται έντονα κατά την παραλαβή του βραβείου του. Απευθυνόμενος προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, είπε ότι το Υπουργείο απέσυρε 17 τόνους αιγοπρόβειο χαλλούμι, με την δικαιολογία ότι δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του ΠΟΠ. «Σήμερα απέσυραν το Υπ. Γεωργίας 17 τόνους χαλλούμι αιγοπρόβειο, 23 έμειναν μέσα στα ψυγεία επειδή δεν ήταν ΠΟΠ. Άμα το χαλλούμι το αιγοπρόβειο δεν είναι ΠΟΠ τότε τί είναι; Μας καταστρέψατε. Αν είχα άδειες θα σας κινούσα αγωγή». Είμαστε σε μια χώρα που πρέπει να παράγουμε με ποιότητα για να επιβιώσουμε, τόνισε ο κ. Κεσές, ενώ έκανε λόγο για προσωρινή και μικρή κερδοφορία στην παραγωγή του ΠΟΠ.

Διαφωνίες για τις προδιαγραφές του ΠΟΠ, εκφράστηκαν και από την τυροκόμο Μαρία Καπόνα, η οποία έλαβε το βραβείο παραδοσιακού προϊόντος της Αναρής (Γαλακτοκομείο Α.Μ. Δρούσεια). Ανέφερε συγκεκριμένα «Για εμένα το ΠΟΠ χαλλούμι έτσι όπως έχει πιστοποιηθεί είναι σκέτη κοροϊδία. Δεν γίνεται σε μια υπεραγορά να έχει χαλλούμι με 10% αιγοπρόβειο και με 100% αιγοπρόβειο. Κάποια μέρα θα καταρρεύσει το ΠΟΠ, με τις προδιαγραφές του φακέλου η Κύπρος δεν θα μπορεί να καλύψει την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν έρθει η πολιτεία να βάλει φρένο στις αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών, η κτηνοτροφία κινδυνεύει» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Καπονά.

Για το καλό της οικονομίας

Παίρνοντας τον λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, τόνισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι προς το συμφέρον όλων των μερών και υπεραμύνθηκε της απόφασης η οποία όπως ανέφερε είναι για το καλό του τόπου και της οικονομίας. Η συμφωνία στις 22 Ιουλίου 2022, επισήμανε, έγινε μεταξύ Τυροκόμων, Αιγοπροβατοτρόφων και Αγελαδοτρόφων , με την μαρτυρία του Υπ. Γεωργίας και του ΚΕΒΕ. Στο πλαίσιο αυτής, αποφασίστηκε να γίνουν διάφορες αλλαγές στο πρότυπο με τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η μεγάλη παραγωγή χαλλουμιού που υπήρχε με τον εξαγωγικό προσανατολισμό. «Σήμερα, η αξία του χαλλουμιού που παράγουμε είναι 1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Τα χαλλούμια που παράγονται στην Κύπρο είναι 1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Και έπρεπε να υπερασπιστούμε και τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα συμφέροντα όλων». Διατύπωσε τη θέση ότι η συμφωνία που έγινε μεταξύ των τριών μερών ήταν επωφελής για όλους και ιδιαίτερα για τον τόπο και την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση