ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προχωρά με γοργά βήματα η διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου σε θέματα αειφόρων μορφών παράκτιου τουρισμού. Η περίπτωση Ακάμα – Μπάλου

''Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού'' Cross-Coastal-Net

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων» του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A EΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020, υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το Έργο (Πράξη) με τίτλο ''Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού'' και ακρωνύμιο: ''CROSS-COASTAL-NET''.

Στο έργο CROSS-COASTAL-NET συμμετέχουν από πλευράς Κύπρου το ΕΒΕ Πάφου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας, ενώ από πλευράς Ελλάδας συμμετέχουν το ΕΒΕ Χανίων, ο Δήμος Κισσάμου και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο Τουρισμός αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στην κοινή διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Κύπρου και ως εκ τούτου έχει πολύ σημαντικό θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες της ΠE Χανίων και της Επαρχίας Πάφου. Κάθε χρόνο οι δύο ανωτέρω χωρικές ενότητες προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις παράκτιες περιοχές, λόγω της ύπαρξης ενός πολύ μεγάλου αριθμού παράκτιων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το γεγονός αυτό επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς φυσικούς πόρους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας των παράκτιων αυτών ακτών, πολλές από τις οποίες περιλαμβάνουν υπο-περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, όπως η Λιμνοθάλασσα Μπάλου στην ΠΕ Χανίων, και η Χερσόνησος Ακάμα στην Επαρχία Πάφου. Παράλληλα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιοποικιλότητα των περιοχών αυτών.

Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίννιας στις 16/09/2022 εναρκτήρια ενημερωτική εκδήλωση με κύριο θέμα την ενημέρωση των συμμετεχόντων εκπροσώπων της τοπικής και επαρχιακής διοίκησης, άλλων δημόσιων τμημάτων και επιχειρηματικών φορέων, αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών από την περιοχή του Ακάμα, επί των σκοπών και του περιεχομένου του συγκεκριμένου έργου, όπως επίσης και επί της πρωτοβουλίας για την Ίδρυση Πρότυπης Κοινότητας Προστασίας και Ανάδειξης της Χερσονήσου του Ακάμα. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θερμή τους υποστήριξη στο έργο καθώς πιστεύουν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χερσονήσου του Ακάμα και εκδήλωσαν το αρχικό τους ενδιαφέρον για συμμετοχή και την υποστήριξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης, μπορεί να συνοψιστεί στη φράση: Ο Ακάμας μπορεί να αποτελέσει έναν διεθνή ''πράσινο'' τουριστικό προορισμό μέσα από την προστασία, αειφόρο διαχείριση, και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού του πλούτου.

Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε στις 15/12/2022, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Χανίων, η 2η Διακρατική Τεχνική Συνάντηση του έργου, με την παρουσία όλων των Εταίρων. Στρατηγική προτεραιότητα όλων των Εταίρων του έργου είναι η έμπρακτη προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας πρότυπων Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάδειξης Παράκτιων Οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας την επιστημονική υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας, ξεκινώντας από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου και τη Χερσόνησο του Ακάμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες δράσεις του προγράμματος, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε από τους εταίρους του έργου και ο περαιτέρω σχεδιασμός του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιστημονική έρευνα που ήδη βρίσκεται κατά προτεραιότητα σε εξέλιξη στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου όπως παρουσιάστηκε από έναν από τους εταίρους του έργου, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος). Σύμφωνα με το Π.Κ ο Μπάλος αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα και ως τέτοιο απαιτεί κοινά αποδεκτή στρατηγική διαχείρισης και άμεσες ολοκληρωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών και με τη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού. Η αρχική επιστημονική καταγραφή διερευνά τις υπαρκτές απειλές για την αειφορία της ήδη προστατευόμενης περιοχής και μελετά μέτρα κατάλληλα για να αποφευχθούν τα επόμενα χρόνια μη αναστρέψιμες βλάβες για το μοναδικό οικοσύστημα της Δυτικής Κρήτης.

Στην επιτυχία της τεχνικής συνάντησης εργασίας συνέβαλαν ενεργά και οι υπόλοιποι προαναφερόμενοι εταίροι του έργου. Από τη συνάντηση έχουν εξαχθεί τα βασικά συμπεράσματα ως προς την υφιστάμενη κατάσταση των 2 υπό μελέτη ευαίσθητων παράκτιων περιοχών, όπως είναι η Λιμνοθάλασσα Μπάλου, και η Χερσόνησος Ακάμα, έχουν τροχοδρομηθεί οι επόμενες ενέργειες από όλους τους Εταίρους και έχει καθοριστεί η επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο.

Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερη πληροφόρηση επί του έργου, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του έργου που έχει δημιουργήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου στην παρακάτω διεύθυνση: https://cross-coastal-net.eu/

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση