ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του lockdown

Υπεραγορές και delivery είναι οι επιχειρήσεις τις οποίες η κρίση έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής ευνοϊκά

Αρτοποιεία και φρουταρίες μένουν ανοικτά, ωστόσο ο κύκλος εργασιών τους έχει μειωθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις για τους φούρνους μέχρι και 40%. Οι υπηρεσίες delivery από υπεραγορές άρχισαν σταδιακά να κερδίζουν έδαφος και δεν αποκλείεται και μεγάλες υπεραγορές να δουν πιο οργανωμένα και αυτή την επιλογή.

Τις περισσότερες επιχειρήσεις, αφορά το προσωρινό λουκέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αν και οι περισσότερες από τις οποίες είδαν ήδη πριν τις σχετικές αποφάσεις της Κυριακής, τις εργασίες τους να αποδεκατίζονται λόγω του μουδιάσματος που επικρατεί ελέω κορωνοϊού. Για κάποιες επιχειρήσεις όμως το ποτήρι είναι μάλλον μισογεμάτο παρά μισοάδειο αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα για τις υπεραγορές. Ο τζίρος των οποίων ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα τον τζίρο που καταγράφεται τις μέρες των Χριστουγέννων, που είναι παραδοσιακά ο ψηλότερος σε ετήσια βάση. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου αναφέρει ότι οι τελευταίες μέρες θύμισαν Πάσχα και Χριστούγεννα, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε από τους καταναλωτές σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, αντισηπτικά και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων οι μέρες σε περιόδους κρίσεων είναι πιο επικερδείς για τις υπεραγορές κάτι που καταγράφηκε την προηγούμενη βδομάδα περισσότερο. Η κίνηση στις υπεραγορές μειώθηκε κάπως το Σάββατο και εκτοξεύθηκε ξανά και την Κυριακή μετά την ανακοίνωση της νέας δέσμης μέτρων.

Υπηρεσίες delivery

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για το πόσα ξοδεύονται τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την χρήση κάρτας, δείχνουν μια σαφή ανοδική τάση στα ποσά που δαπανώνται στα εστιατόρια φαστφουντ. Αυτό μάλλον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην λειτουργία πλατφόρμων παραγγελίας φαγητού, που επιτρέπουν την δυνατότητα προπληρωμής του φαγητού μέσω κάρτας. Πρόκειται για τάση που αναμένεται να αυξηθεί, λόγω του κατ οίκον περιορισμού και έτσι όσα εστιατόρια και φαστφουντάδικα προσφέρουν την επιλογή της κατ οίκον διανομής αλλά και του take away θα δουν τις δουλειές τους να εκτοξεύονται. Μάλιστα ολοένα και περισσότερα εστιατόρια επέλεξαν τελευταία να ενταχθούν σε πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού οι οποίες αριθμούν πέραν των 900 εστιατορίων και επιχειρήσεων παγκύπρια.

Delivery και στα ψώνια

Οι υπηρεσίες delivery δεν αναζητούνται μόνο στο έτοιμο φαγητό. Η ανάγκη για περιορισμό στο σπίτι, φέρνει αλλαγές και στον τρόπο που κάποιοι επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο την επιλογή για παραγγελία και κατ οίκον διανομή του ψωνίσματος για το σπίτι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι καταναλωτές άρχισαν να το ζητούν από τις υπεραγορές στις οποίες εξυπηρετούνται. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένα άτομα, ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ο περιορισμός τους στο σπίτι είναι πιο επιτακτικός. Ο κ. Χατζηαδάμου αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποιες υπεραγορές να στραφούν σιγά σιγά στην παροχή υπηρεσιών παραγγελιών για το καθημερινό ψώνισμα και κατ οίκον διανομή. Ήδη υπάρχουν ιστοσελίδες από τις οποίες μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια για το σπίτι μέσω διαδικτύου, ενώ την πρακτική αυτή εφαρμόζουν και μεγάλες υπεραγορές που έχουν φυσική παρουσία.

Χάνουν οι φρουταρίες

Όσο αφορά τις φρουταρίες, αν και δεν βάζουν λουκέτο εντούτοις δεν αναμένεται να δουν αύξηση στις πωλήσεις τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου φρουταρίων Πόλυ Καττάση, αναμένεται ότι θα χάσουν ένα ποσοστό της τάξης του 20-30% του κύκλου εργασιών τους, που προέρχονταν από τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Αναμένεται λοιπόν τις επόμενες εβδομάδες να καταγράψουν μείωση στις πωλήσεις τους.

Και τα αρτοποιεία

Στην περίπτωση των αρτοποιείων η επισκεψιμότητα των καταναλωτών μειώθηκε δραματικά. Μάλιστα σύμφωνα με τον σύνδεσμο αρτοποιείων σε κάποια καταστήματα οι πωλήσεις από το περασμένο Σάββατο μειώθηκαν μέχρι 40% ενώ γενικότερα καταγράφεται μια πτώση στις πωλήσεις. Την λειτουργία των αρτοποιείων αναμένεται να επηρεάσει θετικά το λουκέτο στις καφετέριες αν και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιείων Λάκης Σαββίδης ανέφερε στην «Κ» την επιφύλαξη του για το πώς θα κινηθούν οι επόμενες ημέρες. Τονίζει δε ότι τουλάχιστον τα μεγάλα αρτοποιεία εφαρμόζουν πολύ αυστηρούς ελέγχους υγιεινής τόσο στους χώρους των καταστημάτων όσο και στις διαδικασίες παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση