ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πηλείδου: Οι επιχειρήσεις μας έδειξαν τεράστια ανθεκτικότητα στις προκλήσεις

Υπογράμμισε ότι το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη μετάβαση

ΚΥΠΕ

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου όχι μόνο συνεχίζει ακάθεκτος, αλλά δείχνει και τεράστια ανθεκτικότητα σε σχέση με τις εξωγενείς προκλήσεις, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Μιλώντας στην 60ή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, η κ. Πηλείδου εξήρε τον ρόλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην οικονομία του τόπου και υπογράμμισε ότι το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη μετάβαση.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά τις προκλήσεις που έχει προξενήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και όχι μόνο συνεχίζει ακάθεκτος, αλλά δείχνει μια τεράστια ανθεκτικότητα σε σχέση με τις εξωγενείς προκλήσεις», συμπλήρωσε.

Βλέπουμε, συνέχισε, τις εξαγωγές μας να συνεχίζουν να αυξάνονται και «θεωρούμε ότι ο τομέας των υπηρεσιών και της βιομηχανίας έχει τεράστιες προοπτικές», ενώ υπέδειξε πως, μέσα σε δύο χρόνια, η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έφτασε το 8,5% από περίπου 7,5%.

Εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητά της πως τα μέλη του ΕΒΕ Λεμεσού, «με τις πρωτοβουλίες και τη σκληρή δουλειά», έχουν συμβάλει τα μέγιστα σε αυτούς τους ενθαρρυντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Ως κράτος έχουμε σίγουρα έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε σχέση με τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της δράσης του ΚΕΒΕ και των τοπικών επιμελητηρίων», είπε η Νατάσα Πηλείδου, η οποία αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που η Κύπρος έλαβε για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι αυτά είναι ανακουφιστικά μέτρα και δεν επιλύουν τα προβλήματα, τα οποία θα λυθούν, όπως σημείωσε, μέσα από την πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί «μια τεράστια πρόκληση».

Η επένδυση σε πράσινες πρακτικές, είτε αφορά την κυκλική οικονομία, είτε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπως και η ψηφιοποίηση και η χρήση της τεχνολογίας, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για εξοικονόμηση κονδυλίων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο της, μέσω ενός κονδυλίου 585 εκατομμυρίων ευρώ, προκηρύσσει και θα συνεχίσει να προκηρύσσει υποστηρικτικά σχέδια για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Απευθυνόμενη προς τα μέλη του ΕΒΕΛ είπε πως «οι προσπάθειες του κράτους είναι υποστηρικτικές της δικής σας δουλειάς και σίγουρα εσείς, ως επιχειρηματικός κόσμος, αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά στην οποία βασίζεται η οικονομία μας».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η στήριξη του κράτους είναι δεδομένη προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό που διάβασε ο Αντιπρόεδρος Εμπορίου του ΚΕΒΕ, Όθωνας Θεοδούλου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, «παρά τις συμπληγάδες που έχουμε μπροστά μας, το μέλλον μας ανήκει».

Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε, ο τουρισμός κινήθηκε την καλοκαιρινή περίοδο σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως επίσης και ο τομέας των ακινήτων, του εμπορίου, της ναυτιλίας και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, υπέδειξε, η ανησυχία έγκειται στο τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι καλές, «ενώ βασικοί τομείς της οικονομίας μας άρχισαν να παρουσιάζουν κάμψη».

Το ΚΕΒΕ, τόνισε μέσα από τον χαιρετισμό του ο κ. Αγκαστινιώτης, ζητά τον καταρτισμό ενός έκτακτου σχεδίου δράσης που να καλύπτει όλους τους τομείς και να περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για κάθε δραστηριότητα και την επιτάχυνση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

«Επί τάπητος έχουμε θέσει το θέμα του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος, των επιτοκίων των τραπεζών, της δανειοδοτικής πολιτικής των τραπεζών, των υποδομών στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές, την έλλειψη εργατικού δυναμικού κ.ά.», είπε.

Το ΚΕΒΕ, συνέχισε, ενισχύει την πολιτική προώθησης και προβολής της οικονομίας μας στο εξωτερικό «ώστε να τονώσουμε την εξωστρέφεια και να αξιοποιήσουμε νέες αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως «με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα μπορέσουμε αφενός να συγκρατήσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και αφετέρου να δημιουργήσουμε νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης».

Στη λογοδοσία του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, υπογράμμισε ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιβάλλεται να υπάρξει σύνεση από πλευράς όλων και καθόλου εφησυχασμός.

Μίλησε, επίσης, για τα φετινά 60χρονα του Επιμελητηρίου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αναβλητικότητα», όπως τη χαρακτήρισε, στην υλοποίηση σχεδιασμών και έργων για τη Λεμεσό, όπως το Τοπικό Σχέδιο Περιοχής Κέντρου, τη δημιουργία νέου μουσείου, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο και τον Β’ Πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ.

Απέδωσε, επίσης, τη θεαματική ανάπτυξη της Λεμεσού σχεδόν αποκλειστικά στον δυναμισμό του ιδιωτικού της τομέα, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση τον πληθυσμό της, η Λεμεσός είναι προτελευταία στις δαπάνες του δημοσίου για αναπτυξιακά και άλλα κυβερνητικά έργα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, της έλλειψης χώρων επαγγελματικής και οικιστικής στέγασης και ειδικά προσιτής στέγασης εργατικού δυναμικού, ενώ κάλεσε την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιλύσουν τα προβλήματα.

Ο κ. Τσουλόφτας είπε ακόμη ότι η Λεμεσός συνεχίζει να μεγαλουργεί, να επεκτείνεται και να εδραιώνεται σε αυτήν ο πολλά υποσχόμενος τομέας της υψηλής τεχνολογίας, ενώ ανακοίνωσε ότι ο επόμενος στόχος του ΕΒΕΛ θα είναι η πλήρης ψηφιοποίησή του, μέχρι την επόμενη Γενική του Συνέλευση.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης το ΕΒΕΛ τίμησε την εταιρεία Yiannakis Christodoulou & Sons Ltd για τα 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας της ως μέλους του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση