Γύρω στο 80% του 2019 κινήθηκε η επιβατική κίνηση Ιουλίου και ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβάτες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της επιβατικής κίνησης, στα δύο κυπριακά αεροδρόμια από την Hermes Airports, προκύπτει ότι τον Ιούλιο κινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια 1,185 εκατ. επιβάτες, ενώ ταξιδεύουν περίπου 38 χιλιάδες κάθε μέρα. Σχολιάζοντας τις επιδόσεις Ιουλίου ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ανέφερε στην «Κ» ότι πρόκειται για αριθμούς που φτάνουν το 64,4% πιο πάνω σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο και 195% αν η σύγκριση αφορά το επτάμηνο του έτους. Όπως ανέφερε, συγκεντρωτικά, από την αρχή του έτους μέχρι τέλος του Ιούλη πέρασαν φέτος από τα κυπριακά αεροδρόμια περίπου 4, 6 εκατομμύρια επιβάτες, σε σχέση με 1,5 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και τα επίπεδα της πληρότητας των πτήσεων, που κτυπούν ποσοστά που ξεπερνούν το 90% πληρότητας, με τη μέση πληρότητα να ανέρχεται τον Ιούλιο στο 90,7%. «Οι πληρότητες είναι ψηλές, οι επιδόσεις σχεδόν στο 80% της αεροπορικής κίνησης του 2019, ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς αναπληρώθηκε μέσα από τις προσπάθειες που γίνονται, είμαστε ευχαριστημένοι», σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βάσει των στοιχείων, η επιβατική κίνηση Αυγούστου θα κυμανθεί γύρω στο 1,2 εκατ. εισερχόμενους και εξερχόμενους επιβάτες. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ταξίδεψαν από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια 1.009.069 εισερχόμενοι και εξερχόμενοι επιβάτες, αριθμός γύρω στο 78% του 2019. Επρόκειτο για αριθμό ρεκόρ μετά από 33 ασταθείς και δύσκολους μήνες ένεκα της κρίσης της πανδημίας. Πέραν του 1 εκατ. αναμένεται η επιβατική κίνηση Ιουλίου, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε ανάλογα επίπεδα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου Χάρης Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη έκθεση στην ρωσική αγορά, σε γενικές γραμμές η αγορά είναι ικανοποιημένη από τις κρατήσεις, τις αφίξεις και τις πληρότητες.
Γεμίζουν τα ξενοδοχεία
Η καλή εικόνα της επιβατικής κίνησης αντανακλάται και στα ικανοποιητικά επίπεδα κρατήσεων σε τουριστικά πακέτα και διαμονής σε ξενοδοχεία. Αυτή την εικόνα μεταφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδόχοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα πολύ ικανοποιητικό Ιούλιο, σε σχέση πάντα με τα υφιστάμενα δεδομένα και συγκυρίες αλλά και καλύτερο σε σχέση με τα επίπεδα Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, οι πληρότητες τον Ιούλιο κυμάνθηκαν σε καλά επίπεδα, φτάνοντας μέχρι το 80% σε Πάφο, γύρω στο 70-80 ελεύθερη Αμμόχωστο, 65-70% στην Λεμεσό, 70% στην Λάρνακα και ικανοποιητική κινητικότητα στα ορεινά. Στο μεταξύ συνεχίζεται η ροή των κρατήσεων και για τους επόμενους μήνες, ενώ έχει ήδη αναφερθεί ότι η εικόνα δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη εφόσον αναμένονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όσων ταξιδιωτών επέλεξαν να μεταφέρουν το ταξίδι τους σε περίοδο περισσότερης ομαλότητας σε αεροδρόμια και πτήσεις. Η βεντάλια των αγορών είναι λίγο πολύ γνωστή. Ξεκινώντας από την Μεγάλη Βρετανία η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας ήταν το 40% των αφίξεων, ακολουθούμενη από την Πολωνία, το Ισραήλ, την Γερμανία και την Σουηδία. Σημαντική είναι η ενίσχυση από άλλες αγορές με διαχρονικά λιγότερες αφίξεις στην Κύπρο, όπως είναι οι Γαλλία, Ιταλία και Αυστρία, Ουγγαρία και Ελβετία. Είναι σημαντικό πάντως ότι αυξάνονται οι χώρες της τουριστικής εισροής, αφού αυτή η διασπορά των αγορών μειώνει τον βαθμό εξάρτησης από τις διαχρονικά μεγάλες αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας. Υπό τις περιστάσεις υπάρχει ικανοποίηση, αν και υπό άλλες περιστάσεις η ανάκαμψη του τουρισμού θα ήταν φέτος ραγδαία, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση για επίπεδα πέραν του 60% φέτος σε σχέση με το 2019, μέχρι τέλος της χρονιάς. Εκφράζεται επίσης αισιοδοξία και για τους επόμενους μήνες. Ένα χρήσιμο συμπέρασμα που προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι οι αγορές πέραν της ρωσικής και της ουκρανικής, όχι μόνο διατήρησαν αλλά και αύξησαν τα επίπεδα του 2019 σε κάποιες περιπτώσεις. Έτσι, το 80% του Ιούλη μπορεί να είναι χαμηλότερο από τις επιδόσεις άλλων ανταγωνιστικών χωρών- όπως για παράδειγμα της Ελλάδας- ωστόσο αποτιμάται θετικά.
Πάνω από μισό δισ. τα έσοδα πενταμήνου
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι τουρίστες φέτος ξοδεύουν περισσότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά μεταξύ 2019 και 2022 στους αριθμούς αφίξεων, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη διαφορά στα έσοδα της περιόδου, αφού οι τουριστικές αφίξεις πενταμήνου φτάνουν σχεδόν στο 76% του 2019, ενώ τα έσοδα ανέρχονται στο 83%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, τον Μάιο του 2022 τα τουριστικά έσοδα ήταν 221 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με τα δεδομένα του αντίστοιχου μήνα για το 2019, οι φετινές επιδόσεις ανέρχονται γύρω στο 80% του 2019. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του έτους τα έσοδα ξεπέρασαν το μισό δισ. και ανήλθαν στα 543 εκατ. ευρώ, στο 83% της αντίστοιχης περιόδου του 2019 (652,8 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι τα έσοδα τουρισμού για τον Μάιο του 2021 ήταν στα 76,7 εκ. ευρώ ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 ήταν στα 123 εκατ. ευρώ και 115,3 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020. Τα στοιχεία αποτελούν μια ένδειξη για αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών, η οποία μπορεί να συνδέεται τόσο με τον πληθωρισμό, όσο και με την αύξηση τουριστών από ανερχόμενες αγορές με διαφορετικό προφίλ από τις παραδοσιακές υφιστάμενες.
Ταξιδεύουν οι Κύπριοι
Σε ψηλά επίπεδα είναι τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ο εξερχόμενος τουρισμός ήταν στο 87,7% του 2019, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Όσον αφορά τις αγορές, πρώτη κατά προτίμηση είναι η Ελλάδα με ποσοστό γύρω στο 45% ενώ ακολουθούν οι προορισμοί της Μεγάλης Βρετανίας και της Κεντρικής Ευρώπης, σύμφωνα με τις αναφορές του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.